“Geldik, gördük, koruyacağız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de yaşanan en büyük yangınlarından birinin yaralarını sarmak için kampanya başlattı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti üzerine hem felaketi yerinde görmek, hem de gerekli kararları birlikte almak için Menderes Efemçukuru’nda yanan alanda düzenlenen İzmir Buluşması’na binlerce İzmirli akın etti.
İzmirliler, 18 Ağustos Pazar günü Karabağlar’da başlayan daha sonra Menderes ve Seferihisar bölgesine yayılan ve 5 bin hektarlık bir orman alanını etkilediği belirlenen yangının yaralarını birlikte sarmak için bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hem felaketi yerinde görmek, hem de alınacak kararlara halkın katılımını sağlamak için “Gel, gör, koru” diyerek tüm İzmirlileri davet ettiği İzmir Buluşmaları’nın dördüncüsü Menderes Efemçukuru Devedüzü Mevkii’nde “Ormanİzmir” başlığı ile gerçekleşti.
İzmir küllerinden doğacak
Başkan Soyer’in davetine sessiz kalmayan binlerce İzmirli, “İzmir küllerinden doğacak”, “Kül olan ormanlarımızda yeniden fidanlar yeşerecek”, “Geldik, gördük, koruyacağız” diyerek yanan alanda yapılan etkinliğe akın etti. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, İzmir Barosu Başkanı, muhtarlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği İzmir Buluşması’na Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel ve babası Şahap Korkmaz, Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş de katıldı. “Çocuklar inanın” şarkısını söyleyerek alana giren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası temsilcileri ise, “Küllerimizden doğacağız, yeni bir hikaye yazacağız” yazılı pankartı açtı.
Atalarımızın aziz hatırasına sahip çıkıyoruz
“Ormanİzmir” buluşmasının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seferberliğe katılan tüm İzmirlilere teşekkür ederek, “‘Gel, gör, koru’ demiştik. Geldiniz, gördünüz, koruyacağımıza dair inancımız pekişti. Bugün 30 Ağustos. Atalarımız bu bereketli, güzel topraklarda huzur içinde yaşayalım diye gözlerini kırpmadan can verdiler ve tarihe unutulmaz bir zafer olarak bugünü kaydettirdiler. Onların aziz hatırasına sahip çıktığınız, bugün bu toprakları korumak için bir araya geldiğiniz için sizleri sevgiyle selamlıyorum. Bugün İzmir için Türkiye için çok anlamlı bir başlangıç yapacağız” diye konuştu.
Vicdanımızı rahatlatmak için bir araya gelmedik
Yangınla birlikte büyük bir felaket yaşadıklarının altını çizen Başkan Soyer, “Yanan alan için 500 hektar deniyor ama biz biliyoruz ki 5 bin hektardan fazla bir alan yandı. Bu alanın korunması için elimizden geleni yapacağız. Bir metrekaresini bile asla imara açtırmayacağız. Karşılarında bir çelik zırh gibi duracağız. Vatandaşlarımızın bütün önerilerini, fikirlerini burada gerçekleştireceğimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında karara bağlayacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi İzmir’in en yetkili seçilmiş karar organıdır. Başlattığımız seferberlik bir heves değil. ‘Bir ağaç dikelim vicdanımız rahatlasın’ diye bir araya gelmedik. Biz burada İzmir ormanlarını nasıl koruyacağımızı, yanan alanlara nasıl sahip çıkacağımızı, böyle felaketler yaşamamak için neler yapacağımızı karar altına alacağız. B izim vicdanlarımız bir fidan dikerek değil elbirliği ile güçbirliği ile bu toprakların bir tek yeşil otuna sahip çıkınca rahatlayacak. Çünkü ancak bu şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza iftihar edeceğimiz bir gelecek bırakabiliriz” şeklinde konuştu.
Ormanın siyaseti olmaz
Ağacın, fidanın ve ormanın siyaseti olmadığını sözlerine eklerine Başkan Soyer, konuşmasına şöyle devam etti: “Ormanlarımız hepimizin ortak değeri. Orman Bakanlığımızla, Valiliğimizle, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çalışarak İzmir’in ormanlarını koruyarak İzmir’den tüm Türkiye’ye güzel bir ders vereceğiz. El ele vererek bu topraklara hep birlikte sahip çıkacağız. İzmirli olmaktan gurur duyuyorum. İzmir küllerinden doğmasını bilir”.
Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca kısa bir konuşma yaparak, “Doğamızın hakları için İzmir’de bu özveriyi görmek hepimiz için umut oldu. İzmir küllerinden doğarken sizler de Türkiye’ye hep birlikte umut olacaksınız” dedi.
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise alanları kasten veya ihmalle yakanlar için hesap sorulması gerekiyorsa iki elleri yakalarında olacaklarını söyledi.
Uzmanlar konuştu
Başkan Soyer’in konuşmasının ardından konuyla ilgili uzmanlar vatandaşları bilgilendirici sunum yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tevfik Türk, yangından ekosistemin ciddi anlamda zarar gördüğünü, fidan dikmek yerine bu alanların maden ocaklarından, farklı arazi kullanımlarından korunması için kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.
İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, Şubat ayı sonuna kadar yanan ağaçlardan yangın alanının temizlenmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doğanay Tolunay ise yanan orman alanlarının Anayasa’nın 169. maddesi gereği yeniden ormana dönüştürmesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak, “En kısa sürede yanmış kurumuş ağaçların alandan temizlenmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi de gerekli ekipman ve araçla bu çalışmaları desteklerse süreç hızlanır. Yeniden ağaç dikmeye, burada ağaçlandırma kampanyası yapmaya gerek yok. Yaşlı ağaçların tohumlarını kullanırsak burada kendiliğinden bir orman oluşur. Doğayı kendi haline bırakmamız en güzel çözüm. Bizim yapmamız gereken yangının çıkmasını önlemek. Belediyemiz halkı bilinçlend irici çalışmalar yapabilir. Helikopter ve uçak ilk yangın çıktığında önemli ama yangını söndürmek için asıl önemli olan yerden müdahaledir. Belediye ve bakanlık bu konuda işbirliği yapabilir” dedi.
Başkan Soyer, kampanyanın detaylarını paylaştı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uzmanların konuşmaların ardından söz alan vatandaşları ve çocukları tek tek dinledi. Bazı vatandaşlar duygularını göz yaşları içinde anlatırken, İZELMAN anaokulu öğrencisi Doğa isimli bir kız çocuğu da her çocuk için Başkan Soyer’den fidan dikilmesini istedi. Vatandaşların konuşmalarının İzmir’de gerçekleştirecekleri kampanya ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, şunları söyledi: “Kentimizde ağaçlandırabileceğimiz 3 bin 800 hektar alan tespit ettik. Buraları ormana dönüştürmek için ilgili kurumlardan talep yapacağız. 2020 yılında Avrupa yeşil başkenti olmaya adayız. Yapacağımız çalışmaları stratejik plana dahil edeceğiz. İzmir’de yapılmak istenen güzel çalışmaları koordine ederek çölde kum tanesine dönüşmesine engel olacağız. 9 Eylül’de düzenleyeceğimiz bir konserle bir bağış kampanyası başlatıyoruz. Sanatçılarımız bu konserden gelir elde etmeyecekler. İzmirliler 10 lira bağışlayarak konseri izleyebilecek. Meclisimizde bağış kampanyası düzenlemek için karar alacağız. Karar aldıktan sonra Valilik onayına göndereceğiz. 9 Eylül günü konser yapılacak alanda ağaçlandırma yapacağımız arazilerin haritasını koyacağız. Kim nereye ağaç dikmek istiyorsa bağış yapabilecek. Yine yapılan bağışlarla ormanların içinde helikopterlerin su alacağı su havuzları yapacağız. Köylerimize yangın istasyonu kuracağız. Çocuklarımızı yangın yerine getirip görmelerini sağlayacak, yangından etkilenen bir alanı açık hava müzesi haline getireceğiz. Orman okulu kurup, orman gönüllüğü eğitimi vereceğiz. Yangından tarım arazisi etkilenen 278 üreticimize 9 Eylül günü yapılacak meclis topl antısında karar alarak zararlarını karşılayacağız. Her doğan çocuk için bir fidan dikeceğiz. İzmirliler ağaçlarıyla birlikte büyüyecek”.
İzmir Buluşması’nın ardından dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay, kısa bir konser verdi. Konser’in ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, olağanüstü gündemle toplandı.
“Ormanİzmir Buluşması”nda gündeme getirilen bazı öneri ve düşünceler:
“Oluşturulan fon yangın öncesi eğitim çalışmaları için kullanılsın. Belediyede orman mühendisliğinin geliştirilmesi için bir birim oluşturulsun”.
“Yanan alanlar mutlak koruma bölgesi olsun. Bölgede madencilik meclis kararıyla yasaklansın”.
“Orman alanlarında yağmur suyu havzası kurulsun”.
“Kent içinde kent bahçeleri kurularak yeşillendirme çalışması yapılsın”.
“Yangına hassas bölgelerde yerel itfaiye birimleri kurulsun”.
“Nisan ayında İzmir Orman Haftası yapılsın”.
“Yangın alanında gönüllü olarak çalışmak isteyenler için yer yapılsın, gönüllü organizasyonu oluşturulsun”.
“Yanan ağaçlar üzerinde ressamlar resim yapsın, satılarak bağış kampanyasına destek sağlansın”.
“Yanan orman alanında kalan canlıların hızla üremesi için beslenme desteği verilsin”.
Karşıyaka ilçesi büyüklüğünde bir orman alanı yandı
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yangın sonrasında alandan elde edilen uydu verilerini esas alarak yaptığı hesaplamalara göre üç gün süren yangında 5 bin hektarlık bir orman alanının etkilendi. 5 bin hektarlık alanın 3 bin 500’ü ağır yanık sınıfında. Kalan yaklaşık 1500 hektarlık alanda ise ikinci dereceden yanma söz konusu. Yangın hattının kuzeyden güneye uzunluğu ise 15 kilometre olarak hesaplanıyor. Bu hesaplama, yaklaşık olarak İzmir’in Karşıyaka ilçesi kadar (5 bin 110 hektar) büyük bir alanın yandığı anlamına geliyor.
Yanan orman alanının büyüklüğünü anlamak için ilçelerle yapılan bir kıyaslama, orman kaybının Balçova (2 bin 125 hektar), Bayraklı (3 bin 426 hektar) ve Narlıdere (4 bin 461 hektar) gibi ilçelerin yüzölçümlerinden daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Yaşanan felaket sonucunda yaklaşık iki Balçova ilçesi veya Karşıyaka büyüklüğünde bir orman alanın yandığı ortaya çıktı.
9 Eylül’de dayanışma konseri
İzmir’de 9 Eylül’de ormanların korunması için dayanışma konseri gerçekleştirilecek. Orman konserine Haluk Levent, Halil Sezai, Gripin, Niyazi Koyuncu, Hayko Cepkin, Oğuzhan Uğur, Anıl Piyancı, Serap Yağız ve Gazapizm katılacak. Kültürpark’ta saat 18.30’da başlayacak konserin giriş ücretlerinden elde edilen gelir İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak.
Tekerlekli sandalyesi ile geldi
Etkinliğe tekerlekli sandalyesi ile katılan 67 yaşındaki Gündüz Koçak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu kampanyayı çok olumlu bulduğunu belirterek, “Buraya gelirken her yer kül olmuştu. Kül kokusunu hala alıyoruz. Ama İzmir küllerinden yeniden doğacak. Kül olan ormanlarımız dikeceğimiz fidanlarla yemyeşil olacak” dedi.
İşçilik yapmaya hazırız
Perşembe Akşamı Bisikletçileri ise Efemçukuru Devedüzü Mevkii’ne bisikletleriyle geldi. Menderes’ten zorlu bir parkurla kampanya destek olmak için geldiklerini söyleyen Billur Dulkadir, “Biz yangından önce bu parkuru kullanıyor, yemyeşil doğayı seyrederek bu alana geliyorduk. O kadar üzgünüzüm ki yanan ağaçları görünce ağladım. Ama pes etmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın çağrısı ile birlikte tekrar buraya geldik. Gerekirse yanan alanlarda bir işçi gibi çalışarak belki bizim çocuklarımız göremez ama onların çocukları için yanan ormanlarımızı yeşertmeye hazırız. Bunu gerçekleştirmek bizim görevimiz” dedi.
Ölen canlılar için karanfil ve gül bıraktılar
Seferihisar Hayvan Dostları Derneği ise yanan ağaçlar ve canlılar için alana karanfil ve gül bıraktı. Dernek Başkanı Fevziye Özkan, “Yanan ağaçlar ve ölen canlılarımızla birlikte bizim de ciğerimiz yandı. Elimizden geleni yaparak bu güzel ormanlarımızı korumak için çalışacağız” diye konuştu.