Foça’da sürdürülebilir balıkçılık projesi
Foça, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından koordine edilen ‘Küçük Ölçekli Balıkçılığın Ortak Yönetimi’ isimli projenin pilot alanlarından biri oldu…
WWF-Türkiye Balıkçılık Sorumlusu Timuçin Dinçer ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ile birlikte Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ı proje hakkında bilgiler vermek için ziyaret etti.
Balıkçılığın Foça’da çok önemli bir ekonomik faaliyet olarak her zaman ön planda olduğuna değinen Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; ‘‘Foça’mızda birçok ailemiz geçimini küçük ölçekli balıkçılık ile sağlamaktadır. Foçalı balıkçılarımızın geçim kaynaklarının iyileştirilmesini ve balıkçılık faaliyetinin sağlıkla sürdürülebilmesini çok önemsiyoruz. ‘Küçük Ölçekli Balıkçılığın Ortak Yönetimi’ projesine katkı sunan tüm kişi ve kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz’’dedi.
Küçük Ölçekli Balıkçılığın Ortak Yönetimi
Küçük ölçekli balıkçılık 12 metreden küçük teknelerin kıyıya yakın bölgelerde yaptığı günübirlik balıkçılık faaliyeti olarak tanımlanabilir. Bu balıkçılık faaliyeti özellikle küçük yerleşim yerlerinde yaşayan ve geçimini balıkçılıkla sağlayan toplulukların refahı açısından önemli bir yere sahip. Günümüzde, toplum sağlığı, gıda güvenliği ve halkın geçim kaynaklarının iyileştirmesini bakımından küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesi oldukça önemli bir konu haline geldi. Bu amaçla oluşturulan ‘Küçük Ölçekli Balıkçılığın Ortak Yönetimi’ adlı proje 5 yıl süreyle pilot alanlarda çeşitli faaliyetlerle gerçekleşecek. Balıkçıların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ile balıkçılığın sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçlayan proje; Erdemli-Mersin, Kaş-Antalya, Foça-İzmir’de konularında uzman bilim insanlarından oluşan Danışma Kurulu ve ilgili paydaşlar ile işbirliği içinde WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından koordine edilecek.