EGE’NİN CENNETİ DÜNYADA SAYGI GÖRÜYOR!

EGE’NİN CENNETİ DÜNYADA SAYGI GÖRÜYOR!
  • 18 Ağustos 2022 12:21
  • A+
    A-

Dünyanın en önemli botanik bahçelerinden biri olarak gösterilen Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaklaşık 3 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, merkezin pek çok endemik türü bilim dünyasına ve literatüre kazandırdığını ve uluslararası arenada saygın bir konumda bulunduğunu söyledi.

EGE'NİN CENNETİ DÜNYADA SAYGI GÖRÜYOR!

Dünyadaki bitki çeşitliliğini tanımak, tanıtmak, araştırma ve öğretim hizmetlerine katkıda bulunmak amacıyla EÜ kampüsünde 16 bin 750 metre karelik bir alan üzerinde kurulan Botanik Bahçesi, hem Türkiye hem de yabancı orjinli endemik bitki türlerini barındırıyor. Bahçenin zenginliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Botanik Bahçemiz sayesinde bilim dünyasına ve dünya literatürüne kazandırdığımız endemik türlerle saygın bir konumda bulunuyoruz. Türkiye’deki beş herbaryumdan birine ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle yeni türler keşfederek, bahçemizi zenginleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

EGE'NİN CENNETİ DÜNYADA SAYGI GÖRÜYOR!

“Herbaryumda her bitki titizlikle tasnif ediliyor”     

Herbaryumun içeriğine ve önemine değinen Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Araştırma ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra; her yaştan kişiye doğal ve kültür bitkilerini tanıtmayı amaçlayan Merkezimiz, yılda her yaştan 15 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Merkezimiz, kurulduğu günden bu yana pek çok endemik bitkiyi bilim dünyasına ve literatüre kazandırdı. Herbaryum bahçemiz, tüm bitki örneklerinin olduğu bir yer. Yaklaşık 40 bine yakın bitki türü var. Herbaryum tekniklerine uygun olarak toplanan bitkiler daha sonra kâğıtlar arasında kurtularak preslenmesinin ardından, kartona yapıştırılarak bitkinin künyesi, tür adı, familya adı, toplayan kişinin bilgileri ve toplanma yılı ve yeri girilerek herbaryum etiketi veriliyor. Yaklaşık 120 yıl önce preslenip, herbaryuma konulmuş bitkiler var. Bu sayede dünyanın her yerinden gelen araştırmacılar kolayca bitki türlerine erişebiliyor. Başarısını son dönemde artırarak sürdüren Merkezimiz, sadece ülkemiz için değil uluslararası arenada da saygın bir konumda bulunuyor” diye konuştu.

EGE'NİN CENNETİ DÜNYADA SAYGI GÖRÜYOR!

Botanik Bahçesi ve Herbaryum araştırmaları kapsamında değerli bir eser olan “Resimli Türkiye Florası” kitabı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Burada bulunan ‘Resimli Türkiye Florası’ kitabı adeta bir ansiklopedi niteliğinde. Çünkü kaynağını herbaryumdaki bitkilerin oluşturduğu oldukça zengin bir galeri içeriyor ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı desteği ile yapılıyor. EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım hocamız da kitabın editörlerden biri. Ayrıca ben de kitap için bir cilt yazarlık yaptım. Tüm bu çalışmalar Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülüyor” dedi.

“Dünya literatürüne kazandırdığımız endemik bitkiler hızla artıyor”

Yeni türler ve endemik bitkilerin her sene artırdıklarını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Ademi Fahri Pirhan, “Botanik Bahçesi kuruluşundan 2005 yılına kadar 10-15 tür kazandırılırken; şu an ise 70’e yakın tür kazandırılmış bulunmakta. Kasım ayında ‘Ege Herbaryumu’ndan Dünyaya Tanıtılmış Bitkiler’ adlı bir sergi oluşturulması düşünülüyor. Bahçemiz hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde ziyaretçilerini bekliyor. Öğrencilerimizin çayını alıp geleceği, sohbet edebileceği, hatta doğaseverlerin matını alıp kitap okuyup çeşitli etkinlikleri yapabileceği temiz bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.