Duygular işaretle dile geldi
Ege Üniversitesi ile Bornova Belediyesi işbirliğinde ikinci kez düzenlenen Sağlık Halk Kongresi yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar, iki gün süren kongrede merak ettikleri pek çok konuda soru sorma ve bilgi alma şansı buldu. Konuların yapılan anket sonucu belirlendiği Kongre’nin en renkli ve anlamlı oturumu “Çocuklarımızı Tanıyor muyuz?” başlığıyla yapıldı. Konuşmacıların engelli çocukların eğitimine yönelik bilgiler verdiği oturumda, üniversiteli gençler işaret diliyle şarkılar söyledi. Onlara salonu dolduran vatandaşlar da eşlik etti.
Vatandaşların daha çok bilgi almak istediği hastalık ve konuların anketle belirlendiği Sağlık Halk Kongresi, Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi’nin işbirliğinde Büyükpark içindeki Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi öğrencileri de dileyen katılımcıların kan şekerlerini ve tansiyonlarını ölçerek tavsiyelerde bulundu. Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri de diş ve ağız taraması yaptı. İki gün boyunca bin dolayında vatandaşın katıldığı Kongre’de “Endokrin Hastalıklar ve Bugün”, “Sağlıklı Yaşam ve İlaçlar”, “Gıdalar ve Sağlımız, Sağlıkta 2 D: Deri ve Diş” “Çocuklarımızı Tanıyor muyuz?”, “Beslenme ve Sağlığımız”, “Stresler ve Sağlığımız”, “Giysiler ve Sağlığımız” ve “Gebelik ve Lohusa” başlıklarıyla 11 oturum gerçekleşti. Vatandaşlar, merak ettikleri pek çok konuda soru sorma ve bilgi alma şansı buldu.
Duygu yüklü anlar
Kongre’nin en renkli ve anlamlı oturumu “Çocuklarımızı Tanıyor muyuz?” başlığıyla yapıldı. Konuşmacıların engelli çocukların eğitimine yönelik bilgiler verdiği oturumda, Yardımcı Doç. Dr. Pelin Akmeşe, salonu dolduran katılımcılara işaret dili alfabesini öğretti. Daha sonra ise Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri işaret diliyle şarkı söyledi. Kayahan’ın “Seninle herşeye varım ben şarkısı” ayakta alkışlandı. Genel istek üzerine sahneden inmeyen öğrenciler, yine işaret diliyle bu kez “Hayat Bayram olsa” şarkısını söyledi. Onlara, başta Rektör Prof. Dr Candeğer Yılmaz ve salonu dolduran vatandaşlar da eşlik eşlik etti. O sırada Kongre’nin en anlamlı ve duygu dolu anları yaşandı.
Erken tanı çok önemli
Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Kazım Çapacı ile Doç.Dr. Mehmet Erdoğan’ın yaptığı bölümde, Uzman Odyolog Gülce Kirazlı; “İşitme engelli çocuklarda erken tanı ve önemi”, Yrd. Doç. Dr. Pelin Akmeşe’nin ise “Günlük yaşamda işaret dili” başlıklı sunumlar yaptığı oturumda Prof. Dr. Kazım Çapacı Ege Üniversitesi Engelliler Merkezi’ni, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hamamcılar ise Türkiye örnek olan +1 Down Kafe’yi anlattı. Konuşmacılar, engelli çocuklarda erken tanının ve özel eğitimin önemine dikkat çekti.