Deprem gerçeği ve alınması gereken tedbirler Bornova’da ele alındı

Deprem gerçeği ve alınması gereken tedbirler Bornova’da ele alındı
  • 18 Ağustos 2016 09:06
  • A+
    A-

Bornova Belediyesi 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü nedeniyle “Bornova Depreme Hazırlanıyor” Paneli düzenledi. Panele katılan uzmanlar deprem gerçeğini katılımcılara anlattı.

Bornova Belediyesi, 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde “Bornova Depreme Hazırlanıyor” paneli düzenledi. Panele, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Rahmi Pınar, İnşaat Mühendisi Fevzi Tavus, Jeoloji Mühendisi Okşan Mersin, Jeoloji Mühendisi Tümay Işık ve Afet Uzmanı Ömer Karaca konuşmacı olarak katıldı. İnşaat Mühendisi Abdullah İncir’in yönetimindeki panelde deprem gerçeği ve depreme karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Uzmanlar, Bornova’nın durumu ve yapılması gereken düzenlemeleri de katılımcılarla paylaştı.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 17 Ağustos Depremi’nin Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, ”Gerek meslek kuruluşları gerekse yerel ve genel yönetimler bu acı olaydan gerekli dersleri çıkardı. Biz de Bornova Belediyesi olarak denetimlerimizi ve ruhsat uygulamalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Ayrıca Deprem Parkı projemizi de çok yakında hayata geçiriyoruz. Depremi unutmayacağız. Unutturmayacağız. 17 Ağustos Depremi ve tüm doğal felaketlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

Deprem gerçeği ve alınması gereken tedbirler Bornova’da ele alındı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Gürkan Erdoğan,  depreme karşı alınabilecek önlemlerle onbinlerce kaybın önlenebileceğinin mümkün olduğunu vurguladı. Vatandaşların kullandıkları yapıları iyi bilmeleri gerektiğini de belirten Erdoğan, her binanın durumunu gösteren bir kimlik kartının olması ve yapılacak çalışmaların buna göre şekillenmesi gerektiğini söyledi.

Bornova Belediyesi Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Pınar Uslu da 17 Ağustos Depremi’nde yakınlarını kaybettiğini ifade etti. Uslu, Deprem Profesörü merhum Ahmet Mete Işıkara’nın “Deprem Değil Bina Öldürür” sözünü hatırlatarak “Japonya depremlere karşı gelişmiş önlemler alıyor. Japonya’da yaşanan depremlerde kayıplar deprem nedeniyle değil, tsunami nedeniyle gerçekleşti. Bugün Türkiye’de pek çok alanda teknolojiyi kullanırken deprem konusunda da gelişmiş tekniklerin hayata geçirilmesi gerekiyor ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Bornova Belediyesi’nin depreme konusunda birçok çalışma yaptığını ifade eden Uslu “Bornova Belediyesi, geleceğimiz olan çocuklarımıza yönelik Bornova’daki bütün okullarımızda temel afet bilinci eğitimi veriyor. Ayrıca Deprem Simülasyon aracıyla yine okullarımızda çocuklarımıza depremi ve deprem sırasında yapılması gerekenleri anlatıyoruz. Her yaştan Bornovalı için düzenlemeye devam edeceğimiz seminerlerimizin yanı sıra ayrıca Deprem Tiyatrosu’nu hayata geçiriyoruz. Mühendislik kaidelerine göre yapılmayan binaların araştırılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca özellikle zemin etüdlerinin doğru değerlendirilmesi anlamında özel bir ekip kurduk. Hem binaları hem de zeminleri değerlendiriyoruz” dedi. Meclis Üyesi Uslu “Deprem Park” projesinin de Bornova Belediyesi’nde önümüzdeki aylarda hayata geçeceğini de söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan uzmanlar ise depremin oluşumundan verebileceği zararlara, deprem öncesi alınabilecek önlemlerden olay anında yapılması gerekenlere kadar birçok konuda katılımcıları bilgilendirdi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ERDOĞAN SÜZEN dedi ki:

    Panelde ,yapılarda sıkça kullanılan ”ASMOLEN TAVAN” uygulamasına hiç değinilmemiş gibi görülüyor.
    Yaptığım araştırmalarda özellikle İzmir gibi 1. derece deprem bölgelerinde asmolen tavan kullanılmaması gerektiğini belirledim. Asmolen tekniği Almanya ve Rusya gibi hiç deprem olmayan ülkelerde ortaya çıkan bir teknik.Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında binlerce eski bina yıkılıp yeniden yapılıyor,Yeni binaların çoğunda da maalesef ASMOLEN kullanıldığını görüyorum.Bence bu konu çok daha detaylı tartışılmalı

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.