Çiğli Belediyesi’nden Kadınlara Tam Destek
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görevi devraldığı günden bugüne kadınlara yönelik hayata geçirdiği hizmet ve projelerle Çiğlili kadınların aile, toplum ve yönetim alanlarındaki varlığının güçlenmesine önemli katkı sağladı.
İlk iş olarak, Belediye yönetiminde kadınlara daha fazla yer vermeyi amaçlayan Başkan Utku Gümrükçü, 2019 yılında Belediye Başkan Yardımcılığı ve birim müdürlüğü görevlerine yeni kadın isimleri görevlendirdi. Kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını kurumsal ve sürdürülebilir bir perspektif ile çözüme kavuşturmak için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurulmasına öncülük etti. Bu uygulamaların yanı sıra kadınların istihdama, sportif faaliyetlere, kültürel aktivitelere ve meslek edindirme kurslarına katılımlarını desteklemek adına projeler geliştirildi. Ayrıca, olası şiddet olaylarına karşı kadınları korumak ve hukuki haklarıyla ilgili bilgilendirmek için kadın dernekleriyle iş birliği yapılarak eğitim, seminer ve danışmanlık hizmetleri verildi.
Kadın mücadelesine “Amasanga” vurgusu
2020 yılında Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü yarışmasını, tarihsel süreç içerisinde kadın mücadelesinin kaleme alındığı Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga” isimli eseri kazandı. Yarışmanın ödül töreni Başkan Utku Gümrükçü’nün de katılımıyla TELE1 canlı yayınında düzenlenerek kadınların eşit hak ve özgürlük mücadelesine vurgu yapıldı.
Kadınların istihdamına destek
Temel belediyecilik hizmetlerinin yanında kadınların maruz kaldığı toplumsal sorunlara çözüm üretmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Çiğli Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firma ve fabrikalarla iş birliği geliştirdi. Yapılan iş birliği doğrultusunda, meslek edindirme kursları ile çeşitli iş kollarında yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kadınların yerel anlamda istihdama dahil edilmesi sağlandı. Oluşturulan isrehberim.org isimli esnaf destek portalı aracılığıyla kadınların işlettiği küçük esnafların tanınırlığını sağlanarak bütçelerini güçlendirmelerine destek verildi.
Eşitlik endeksinde altıncı
İnsani Gelişim Vakfı (İNGEV) tarafından, belediye meclis üyesi kadın sayısı, belediyede görevli başkan yardımcısı ve müdür sayısı, belediyede çalışan kadın sayısı, ilçedeki kadın muhtar sayısı, kadınların evlilik yaşı ortalaması ve ortalama eğitim süreleri baz alınarak yapılan araştırma sonucunda Çiğli, İzmir’den 4 ilçe belediyesinin yer aldığı ilk 10 arasında 6. olarak önemli bir başarıya imza attı.
Başkan Gümrükçü: “Güçlü Kadın Güçlü Çiğli”
Toplumsal gelişimin, kadınların aile, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda güçlenmesiyle mümkün olacağını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Göreve gelirken kadınların eşit hak ve özgürlük mücadelesine destek olacak adımları atarak toplumuza öncülük edeceğimizin sözünü verdik. Geride bıraktığımız süreçte de bu doğrultuda birçok hizmeti hayata geçirdik. Bunların başında Belediye personellerimize yönelik imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi’nde İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerine yer vermemiz geliyor. Pandemi döneminde de devam ettirdiğimiz çalışmalarımıza salgın sonrası hız vereceğiz. Kadınların; tedirginlik duymadığı, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği ve dilediği hayatı yaşayabildiği bir kenti hep birlikte yaratacağız. Böylece sportif ve kültürel alanlardan sonra kadınlara verilen değer anlamında da İzmir’de parmakla gösterilen bir konuma geleceğiz” dedi.