CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç: “Çiğ süte yapılmayan fiyat artışı emek gaspıdır”
CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “süt üreticisinin fiyat artışı beklentisi ve sektörde yaşanan sorunlarla” ilgili basın açıklaması yaptı.
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Ulusal Süt Konseyi’nin 15 Kasım 2019-31 Aralık 2020 tarihlerini kapsayan çiğ süt tavsiye fiyatını 2,30 TL olarak belirlediğini ifade ederek, 10 Ekim 2020 tarihinde toplanan konseyin Tarım ve Orman Bakanlığı görüşmeler yaptığını ancak çiğ süt fiyatında herhangi bir değişikliğe gidilmediğini bildirdi. CHP Milletvekili Av. Kılıç, ekim-kasım-aralık aylarına ait, bir türlü çiftçiye ödenmeyen çiğ süt destek priminin ise 40 kuruş olarak belirlendiğini belirtti.
- “Maliyetler artıyor süt fiyatı yerinde sayıyor”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, son bir yılda tek kuruş bile artmayan çiğ süt fiyatının, sözde destek primleriyle arttırılıyormuş gibi gösterildiğini belirterek, çiftçilerin çiğ süt destek priminden faydalanamadığını, bir yıldır aynı seviyede olan referans fiyata rağmen üretici maliyetlerinin yüzde 50’lere yakın arttığını kaydetti.
- “Bazı marketlerin süt ürünlerine alarm taktığını gördük”
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi CHP’li Av. Kılıç, şu hususları belirtti:
“Girdi fiyatlarındaki artışlar dikkate alındığında, üreticinin çiğ süt fiyat beklentisi 3 TL, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi bunu göz ardı ederek süt üreticilerini zor durumda bırakmıştır. ‘Gıda enflasyonunu arttırır’ endişesi ile çiğ süte yapılmayan fiyat artışı çiftçiye yapılan zulümdür, emek gaspıdır.
Özellikle son dönemlerde bazı marketlerin süt ürünlerine alarm taktığını gördük. Bu alarmlar iş olsun diye takılmadı. 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşıyor, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorlar. ‘Çiğ süt fiyatları sabit, girdi fiyatları serbest’ olduğu sürece çiftçimiz bu yükü kaldıramayarak hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalacaktır. Hayvanını besleyen, yemini veren, sağımını yapan, doğumunu yaptıran çiftçi sütün fiyatını belirleyemiyor.”
Türkiye’de 32 milyon sağılan hayvan varlığı bulunduğunu, 23 milyon tona yakın ise süt üretildiğini belirten CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yem hammaddesinin ithal olması ve döviz kurlarının neredeyse her gün artması nedeniyle, çiftçinin üretimi bırakacak düzeye geldiğini belirtti.
- “Ne sağılacak hayvan ne de üretim yapacak çiftçi kalacak”
İktidara seslenen CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, “Çiftçinin üretim giderlerini düşük kılarak sürekliliğini sağlamak, üreticiyi sanayiciye yem etmemek devletin görevidir. Ancak devlet burada ambalajlı sütüne istediği zammı yapan, aynı zamanda iktidar ve kurumlarına yaptığı baskıyla çiğ süt fiyatlarını da istediği gibi belirleyen sanayiciden taraf olursa ne sağılacak hayvan ne de üretim yapacak çiftçi kalır.” dedi.