Bu festival kaçmaz!
Yarımada’nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen “2. Uluslararası Enginar Festivali” Urla’da başladı. Geçen yıl 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan festival sayesinde ilçedeki enginar üretim sahaları yüzde 30 büyüdü. Urla bu yıl daha fazla ziyaretçi bekliyor. Festival, enginar yemeği yarışmaları, tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Reseau Delice (Dünya Gurme Şehirler Birliği) işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen ” Uluslararası Enginar Festivali” kortej yürüyüşü ile başladı. Jandarma Kavşağı ile Cumhuriyet Meydanı arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Halk Oyunları ekipleri de renk kattı.
Gurme Festivali gibi..
Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, binlerce yıllık geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in çok renkli, zengin bir mutfak kültürüne sahip bir kent olduğunu belirterek, “Dünya bunu tanımaya başladı. Urla da bu merkezlerden biri. Enginar festivali bir eğlence festivali değil. Enginarı bilmeyenlere öğreteceğiz. Bu festival ileride gurme festivaline dönüşecek; üretim artacak ve çiftçimizin yüzü gülecek” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her yöresel ürünü desteklediklerini hatırlatan Aydoğan, “Tarım ve hayvancılığı olmayan ülke kalkınamaz. Dünyanın sorunu yiyecek ve çevre. Sağlıklı bir çevrede sağlıklı gıda olmazsa kalkınamazsınız. Bugün hangi ilçeye giderseniz gidin, mutlaka Büyükşehir’in tarıma eli değmiştir. Bütün gayemiz kalkınma ve çiftçimizin yüzünün gülmesi. Bu festivaller devam edecek. Her geçen gün köylümüzün, çiftçimizin yüzü gülecek ve hepimiz mutlu olacağız” dedi.
Festival üretime yüzde 30 katkı sağladı
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar , “festivali seven bir ilçe” olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Yerel ürünlerimiz çok çeşitli, toprağımız bereketli, kültürümüz renkli bir ilçeyiz. Urla’da gökkuşağı gibiyiz. Çok zengin bir mutfak kültürümüz var. Biz festivallerimizi, değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz. Geçen yıl festivalde 50 bin ziyaretçi ağırladık. Festivalin ardından giderek yok olan enginar tarlalarımız yeniden hayat buldu, üretim alanlarımız yüzde 30 daha arttı. Urla’nın zengin mutfak kültürü gözler önüne serildi. Gördüğümüz ilgi ve mutluluk bizleri çok heyecanlandırıyor. Bizim burada dev beş yıldızlı otellerimiz yok ama 15 tane mis kokulu köyümüz var. Doğaya geri dönmemiz gerek. Urla bu konuda çok cömert. Bize düşen bu güzelliği bozmadan sahip çıkmak. Aziz Başkan’ımıza Urlalı çiftçiler adına bir kez daha teşekkür ediyoruz.”
Başkan Uyar, fast-food kültürüne karşı doğal tarım ürünlerini de önererek “Hamburger yerine enginar” dedi.
Kaymakamdan “doğru planlama” çağrısı
Urla’yı sanatın, sporun ve gastronominin merkezi yapmak istediklerini kaydeden Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de, “Urla’ya yeni yeni siteler eklemek yerine, nitelikli turizme imkan sağlayan turistik tesislere ihtiyacımız var. Kamu arazilerini yerel yönetim ve hükümet olarak doğru planlamalıyız. Bunun için elimizde yeterince kamu arazileri var. Çiftçiyi de koruyalım, tarım arazilerine de sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç ise enginarın herkes tarafından bilinmesi için yapılan etkinliklerde çiftçilerin alın teri olduğunu belirterek tarım kesiminin desteklenmesini istedi.
Ünlü şeflerden enginarlı lezzetler
Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan tadım atölyelerinde İzmir Ekonomi Üniversitesi Eğitmen Şefi Tolga Kamiloğlu yemekler yaptı. Ardından şef Barış Torcu enginarlı mücver pişirdi. Paris’ten gelen Fransız şef Roland Theimer enginarlı kuzu eti lezzetini sundu. Şef Rudolf Van Nunen dereotlu enginar somon turşusu ve yeşil elma yemeğini festivali gelenlere tattırdı.
Dünyaca ünlü şeflerin festival boyunca Urla sokaklarında birbirinden lezzetli enginar yemeklerini pişireceği ve konuklara sunacağı program kapsamında etkinlik alanları Urla Cumhuriyet Meydanı, Malgaca Pazarı, Sanat Sokağı ve Tamirhane Binası olacak. Bu alanlarda ünlü şeflerin yemek pişirme programları, Tadım Atölyeleri, Mutfak Sohbetleri, Mutfak Atölyeleri, Sanat Atölyeleri gerçekleşecek. Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye olan İzmir’in gözde ilçesindeki festival, Fransa, Belçika, Hollanda, Fas, Letonya’dan gelecek şeflerin yanı sıra ünlü Türk şefleri de ağırlayacak.
Enginar çayı, yemeği, tatlısı
Festivalle ilgili aylardır bir çalışma yapan S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, enginar reçeli, enginar sabunu, enginar yemekleri ile enginar temalı hediyelik ve tekstil ürünlerini festivalde sunacak. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulacak tadım atölyelerinde ayrıca Enginarlı Kabak Çiçeği Tatlısı, Karidesli Enginar Mücver, Dereotlu Enginarlı Somon Turşusu, Fas Usulü Mor Enginar, Hollandez Soslu Enginar, Enginarlı Karnıyarık, Ançuezli Vinegret Sos Eşliğinde Urla Sakız Enginarı, Enginarlı Kiş, Enginarlı Büzgü Börek, Enginar Çorbası, Enginar Kroket, Enginar Konservesi, 10 baharat eklenerek yapılan enginar çayı, enginar döneri, enginar tatlısı gibi lezzetler de konuklara ikram edilecek.
Oteller doldu
Festivali takip etmek için hem yurtiçi hem de yurt dışından gelen misafirlerle birlikte Urla ve yakın çevresindeki oteller ile pansiyonların dolduğu belirtildi. Festival boyunca ilçeye binlerce kişi bekleniyor.
Sokak partisiyle kapanacak
1 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek olan festivalde Grup USYAD, Grup Son Dakika, Grup Ancak&Ancak gün boyu canlı müzik yapacak. Festival programında yer alan tüm etkinlikler ücretsiz ve halka açık olarak gerçekleştirilecek. Festival, 18:00 ile 20:00 saatleri arasında düzenlenecek sokak partisi ile sona erecek.