Bergama Halkı Madene Geçit Vermiyor
Bergama’da ki iki ayrı bölgeden altın çıkaran ve bir süre önce Kayyum’a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’ye 2009’da verilen iki ayrı Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan dava kapsamında, keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.
Bergama Belediyesi, EGEÇEP, TMMOB’a bağlı odalar gibi kurumların davacı olduğu altın madeni ile ilgili keşfe İzmir 3. İdare Mahkemesi heyeti, Ankara’daki üniversitelerden oluşturulan bilirkişiler ve avukatlar dışında Bergama, İzmir, Foça, Dikili gibi yerlerden yaşam savunucuları da katılmak istediler. Mahkeme Başkanı keşfe taraflar ve bilirkişiler dışında vatandaşların ve basın mensuplarının katılmasına izin vermedi.
YÖRE HALKINI DAĞ BAYIR YILDIRMADI”
Bilirkişi heyeti ilk olarak Ovacık Altın Madenine geldi. Burada çevre ilçelerden ve Bergama’dan gelen çevreciler kısa bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel tarafından okundu. Daha sonra ise Kozak’ta Gelintepe Mevkii olarak bilinen dağlık alana gidildi. Ulaşımı yağmur, çamur ve bozuk dağlık yolu nedeniyle zor olan keşif alanına yöre halkı da katıldı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda yöre halkı tarafından bilirkişi heyetine yönelik protesto gösterileri de yapıldı.
Bilirkişi heyetinde 5 bilim insanının yer aldığını ve bu işlemin 7 yıl önce olması gerektiğini belirten Çevre Avukatı Senih Özay maden önünde yaptığı açıklamada; “7 yıl önce gelmesi gereken bu 5 profesörün ne anlatacaklarını merak ediyoruz. Çünkü 7 yıl boyunca burada yapılan yapıldı. Geç gelen adalet ‘adalet’ değildir. İçeride dolaştık, manzara korkunç” dedi. Madenin kapatılması gerektiğini savunan ve keşfe Peyzaj Mimarları Odası adına uzman olarak katılan Prof. Dr. Ümit Erdem ise “Bunlar burada böylece kalabilir. Böyle bir hatanın resmi diye gelen gidene gösterilir. Başkaları bu işe girmemesi için bir örnek teşkil eder. Aksi takdirde bu ölüm makinesi devam eder” dedi.
Keşif sonrası Gelintepe Mevki adı verilen dağlık alanda Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç tarafından konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Başkan gönenç açıklamasında; “Bergama’da 20 yılı aşkın süredir karşı karşıya olduğumuz siyanürlü altın madeni işletmeciliği ve bu yolla bireysel zenginlikleri uğruna çevreyi ve sağlıklı yaşam hakkımızı yok eden anlayış, tüm vahşiliğiyle yoluna devam etme çabası içerisindedir” dedi.