Başkan Kocaoğlu’ndan Göç Uyarısı

Başkan Kocaoğlu’ndan Göç Uyarısı
  • 5 Nisan 2016 17:59
  • A+
    A-

ESİAD’ın Avrupa Birliği toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dikkatleri Suriye sorununa çekti ve uyardı: “Küresel bir sorunla karşı karşıyayız. Bunu yerinde çözemez ve insanların doğduğu, büyüdüğü yerde hayatlarını ikame etmelerini sağlayamazsak, göç olayı artarak devam edecek ve tüm dünyayı tehdit edecektir. ”

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği  (ESİAD) tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği ile ilişkilerde Neredeyiz?” başlıklı toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği’nin, 60 senedir “bir dargın, bir barışık” devam eden Türkiye ilişkisinde bizi “Ortadoğuya barikat” olarak tutmaya çalıştığını söyledi. Geri kalmış ülkelerdeki sefalet ve demokrasi sorunları sürdüğü müddetçe yeni göçlerin kaçınılmaz olacağının altını çizen Başkan Kocaoğlu özetle şunları söyledi:

“Avrupa Birliği’ne girmek için biz ev ödevimizi yapmadık, onlar da bizi kabul etmeye niyetli değildi; böyle bir dargın, bir barışık bir süreç yaşandı. Onlar bizi Ortadoğu’ya barikat olsun diye tutmaya çalıştılar. Biz de Avrupa Birliği’ne girmek için iştahlı olsak da zaman zaman iştahımızı kaybettik ve bugüne kadar geldik.  Şu görüldü  ki, ufak tefek göç hareketlerini, mülteci hareketlerini biz sindirebiliyoruz. Ama bugün Suriye’de yaşadığımız türden göç hareketleri çok büyük sayıya ulaştığında, Avrupa Birliği de ‘ne oluyor’ gibi bakıyor ve bir yakınlaşma başlıyor. Benim burada gelmek istediğim nokta şu: Sadece Türkiye’yi burada tutarak Avrupa Birliği’nin kendisini koruması mümkün değil! Geri kalmış ülkelerdeki açlık ve su problemleri ile demokrasi sorunu devam ettiği müddetçe göçlerin artacağı, hatta kavimler göçüne benzer göçün olacağı gibi bir kanaatim var. Bunun için tüm dünya olarak sorunu yerinde çözemez, insanların doğduğu, büyüdüğü yerde hayatlarını ikame etmelerini sağlayamaz ve karınlarını doyuramazsak, bu felaket tüm dünyayı daha da artarak tehdit edecektir. Dolayısıyla sorunun küresel olarak değerlendirilmesi  gerekir. Özellikle tüm zengin ve gelişmiş ülkelerin, insanlığın sefalet problemini  mutlaka ve mutlaka dikkate alarak çözüm yolu bulması gerektiğine inanıyorum.”

REKLAM ALANI

ESİAD faktörü

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü de yaptığı konuşmada, 1996 yılından beri Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği içinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı. ESİAD’ın İzmir’de Avrupa Birliği konusunda önemli bir referans noktası olma başarısını gösterdiğini kaydeden Güçlü, “Bilgi merkezimiz 20 yıllık geçmişinde bir çok etkinliğe imza attı. Sadece İzmir’de değil Ege Bölgesi’nde ve Türkiye’de de bir çok Avrupa Birliği projesini yürüttük ve koordine ettik” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  KARAVANCILAR MENEMEN’DE BULUŞTU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na de desteklerinden dolayı  teşekkür eden Mustafa Güçlü, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin aktif bir katılımcısı. Geçen yıl komite toplantılarından birine ev sahipliği yaptı. Ayrıca yine aynı komitenin Brüksel’deki önemli bir aktivitesine İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde iş dünyası temsilcileri olarak bizler de katıldık. Son bir yıl içinde  İzmir’e gelen bir çok Avrupa Birliği heyeti  ve Avrupa Birliği Büyükelçilerini İzmir’de ağırladık. İzmir Büyükşehir Belediyemiz tüm bu ziyaretlerde şüphesiz çok  önemli bir rol oynadı” şeklinde konuştu.

Usta isimler durum tesbiti yaptı

Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Emre Gönen’in yaptığı “AB ile İlişkilerimizde Güncel Durum” başlıklı ilk oturumun konukları  olan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Soli Özel “İlişkilerimize Yeni Bir İvme Kazandıran  Mülteci Krizi”,  Avrupa Birliği Uzmanı Can Baydarol ise “Açılan Yeni Fasıl ve 2016 yılında Gerçekleşmesi Beklenen Gelişmeler” konusundaki görüş ve bilgilerini İzmirlilerle paylaştı.

Moderatörlüğünü Can Baydarol’un yaptığı “Kamu Yönetimi, Hukuk ve Demokrasi Standartlarımızın Gelişmesi Açısından İlişkilerin Değerlendirilmesi” ana başlıklı ikinci oturumda ise Sabancı Üniversitesi Sosyal  Bilimler Fakültesi- İstanbul Politikalar Merkezi  Kıdemli Uzman Prof. Dr. Korel Göymen “Avrupa Birliği  Yerel ve Bölgesel Politikalarında Yönetişim Yaklaşımları”, ODTÜ-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgehan  Şenyuva da “Türkiye ve Avrupa Birliği’ne Üye Devletlerin  Kamuoyularının Türkiye’deki Hukuk ve Demokrasiye Bakışları ve Üyelik Sürecinde Yaşanan Dalgalanmalar”  konusunda bilgi aktarımı yaptılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.