Barodan Çanakkale Konferansı
İzmir Barosu Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü sebebiyle “102. Yılında Çanakkale Zaferi” başlıklı bir konferans düzenledi.
Oturum başkanlığını Sancar Maruflu’nun yapmış olduğu konferansa Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emin Elmacı ve İzmir Barosu üyesi Av. Atilla Tüfenkçioğlu konuşmacı olarak katıldı.
İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, “özellikle ülkeyi yönetenlerin tarihimizi çok iyi bilmeleri gerekir” diyerek başladığı açılış konuşmasında 1800’lü yıllardan itibaren Balkanlarda ve Avrupa’da yaşayan Türklerin bu topraklardan sürülmek için 100 yıl boyunca emperyal güçler tarafından büyük bir çaba harcandığını söyledi. Av. Aydın Özcan çok ünlü bir Amerikalı tarih profesörünün araştırmasına göre Balkanlardaki bu sürgün sebebiyle %25’lere varan bir soykırım yaşandığını ifade ederek, aynı araştırmada bu rakamın Musssolini İtalyası’nda %12, Hitler Almanyası’nda ise %10 olduğunun belirtildiğini söyledi. Av. Aydın Özcan, “asıl soykırım mağduru bizler olmamıza rağmen bunu yeterince dile getiremiyoruz” dedi
“Şimdi de ülkemizi yönetenlerin, özellikle son dönemlerdeki siyasi iktidarların bu ülkenin tarihi gerçeklerinden uzak hareket ettiğini görüyoruz” diyen Av. Aydın Özcan, sözlerine “Türkiye’nin etrafında Suriye’de, İran’da, Irak’ta, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova’da soydaşlarımız halen yaşamaya devam ediyor. Bu kitlenin tarihi bir gerçek olduğu ve Anadolu’da yaşayan halkımızla akraba olduğu bir gerçek. Uygulanan tüm yanlış politikalara rağmen bugün halen Balkanlarda yaşayan soydaşlarımız varsa bizim Türk Milleti olarak ne kadar vatanına bağlı, ne kadar özverili, ne kadar çetin şartlarla mücadele eden insanlar olduğumuzun göstergesi.” şeklinde devam etti.
Av. Aydın Özcan, Türkiye’yi yönetenlerin buralarda yaşayan soydaşlarımıza gereken ilgiyi gösterdikleri takdirde Türkiye’nin hem ekonomik hem de sosyo- kültürel anlamda çok daha hızlı yol alacağını ifade ederek, “hele son dönemde Orta Asya’daki gelişmeler göz önüne alındığında çok büyük bir kitleyle birlikte hareket edebilmemiz söz konusu. Ancak ne yazık ki ülkeyi yönetenler Türkiye’nin çıkarlarını değil, büyük devletlerin çıkarlarını gözeten politikalar izliyorlar. İşte bu yanlıştan dönebilmemiz için önce tarihimizi çok iyi bilmemiz gerekir. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren ülkemizin ilimden bilimden yana, aydınlık bir yola girmiş olduğunun tespitini yaparak bu yoldan ülkemizin çıkmaması için mücadele vermemiz gerekir” dedi.
İzmir Barosu’nun geçmişte ve bugün hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler, ifade ve iletişim özgürlüğü için mücadele ettiğini ve bu değerleri geliştirmek için çalıştığını söyleyen Özcan “Bundan sonra da Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlık yolundan gideceğimizi, ülkenin üniter yapısından yana, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığından yana taraf olduğumuzu ve bu değerler için her türlü yasal mücadeleyi sürdüreceğimizi bilmenizi istiyoruz” dedi.
Konferans öncesi Ahmet Gürel tarafından hazırlanan Çanakkale Savaşı Belgeselinin gösterimi yapıldı.
Konferansın moderatörlüğünü yapan Sancar Maruflu Çanakkale ile ilgili dünyada birçok yayın ve araştırmanın yapıldığını belirterek başladığı konuşmasında Çanakkale’den önce İngiliz donanmasının İzmir Sancakkale’de bir gövde gösterisi yapmak istediğini belirti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emin Elmacı ise İzmir Barosu’nun konferans afişinde bulunan Atatürk için teşekkür ederek başladığı konuşmasında son dönemde Atatürksüz Çanakkale anmaları düzenlendiğini ifade etti. Dönemin belgeleri ile gazete ve dergi kupürleriyle Atatürk’ün Çanakkale’deki rolünü anlatan Elmacı, Winston Churchill’in Great War isimli kitabında Mustafa Kemal Atatürk’ten ‘19. Tümenin başında kaderin bir adamı Mustafa Kemal Bey bulunuyordu’ şeklinde bahsettiğini ifade ederek, “İngilizler bile hakkını vermiştir bizimkilerin hala vermemesinin acı olduğunu söylemeliyim” dedi.
Av. Atilla Tüfenkçioğlu ise “ülkelerin insanlar tarafından yapılan yasaları vardır bir de Çanakkale’nin yarlarında, Milli Mücadele’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da, Balkanlar’da, Sarıkamış’ta, Güneydoğu’da yazılan insanlığın yasaları vardır. İnsanlığın yasasıyla, insanların çıkardığı yasa eşit gelişmezse o yasa uygulanabilir değildir” dedi.