Barış İçin Diren Çocuk
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nin ‘Barış İçin Diren Çocuk’ isimli projesinde görev alan çocuklarla bir araya geldi. Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada yaşları 9 ila 16 arasında değişen çocukların üç ayrı grup halinde katıldığı atölye çalışmasında Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi çatısı altında kurulan 12 kişilik çekirdek grubun Sevgi Koşaner kolaylaştırıcılığında yaptığı ‘Çocuk Hakları’ çalışması tanıtıldı. Başkan Pekdaş’ın Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyelerinin neler yaptığını yakından görme fırsatı bulduğu etkinlikte Çocuk Hakları Çalışma Grubu, ‘Çocuk Haklarının Neresindeyiz?’ isimli bir sunum yaptı. Sunumda Çocuktan Çocuğa Çocuk Hakları Eğitimi, Engelli Hakları Eğitimi, Çocuklara Yapılan İhmal ve İstismar ile Birlik Çağrısı konularına değinildi.
ÇOCUKLAR ANLATTI PEKDAŞ DİNLEDİ
Tüm dünyada yaşanan savaşlara, cinayetlere, tacizlere, çocuk ölümlerine ve istismarına duyarsız kalmayan Konaklı çocukların buluştuğu ‘Barış İçin Diren Çocuk’ isimli proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte projenin katılımcısı olan çocuklardan bilgi alan Başkan Pekdaş, miniklerle bol bol sohbet etti. Çocuklar da yapılan atölye çalışmaları sayesinde Çocuk Hakları konusunda bilinçlendiklerini ve öğrendiklerini arkadaşlarına anlatarak onların da bilgilenmesine çalışacaklarını söyledi. ‘Barış İçin Diren Çocuk’ adıyla bir blog açtıklarını ve burada proje ile ilgili paylaşımlarda bulunduklarını ifade eden minikler, tüm çocukları bu bloğu ziyaret etmeye ve hakları konusunda bilgilenmeye davet etti. Keyifli geçen buluşmada Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyeleri, Çocuk Derneği kurmak istediklerini de dile getirdi.
BARIŞ İÇİN BİN TURNA KUŞU
Etkinlikte Konaklı çocuklar, barış için başlattıkları ‘Kağıttan Bin Turna Kuşu’ projesi hakkında da bilgilendirme yaptı. İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima kentine atılan Atom Bombası nedeniyle 12 yaşında kansere yakalanan Sadako Sasaki’nin yaşama tutunmak için hasta yatağında kağıttan bin Turna kuşu yapmaya başladığını ama 644’üncü Turna kuşunu yaparken öldüğünü anlatan çocuklar, “Japonya’daki bir efsaneye göre; kağıttan bin adet Turna kuşu yapanın dileği kabul olurmuş. Biz de ‘Barış’ diledik. Barışın sağlanması için kağıttan bin adet Turna kuşu yapmaya başladık. Bugüne kadar 836 adet kağıttan Turna kuşu yaptık ve bine tamamlayacağız” dedi. Çocuklar, bin adet olduğunda Turna kuşlarını Japonya’ya göndereceklerini ve 6 Ağustos Evrensel Barış Günü’nde bu kuşların Hiroşima’da Sadako Sasaki’nin heykeli önünde sergilenmesini istediklerini söyledi.
FARKLILIKLARI KABUL ETMEK GEREKİR
Çocukların çabasını çok anlamlı bulan Başkan Pekdaş, çalışmalarından ötürü minikleri kutladı. “Her biriniz birer kanaat önderi olarak sınıflarınıza örnek olacaksınız” diyen Pekdaş, şöyle konuştu; “Farklı yaş, farklı cinsiyet, farklı düşünce olarak farklılıklarla bir arada yaşıyoruz. Bu hem gelişmeyi hem de daha mutlu ve barış içinde yaşamayı sağlıyor. Farklılıklarımızla bir arada olmayı öğreniyoruz. Bütün bu çalışmaların amacı da; ben farklıyım, hakkım var, ayrı bir kimliğim ve karşımdaki kişiye saygı duymayı öğretiyor. Barışın sağlanması da böyle olmalı. Farklılıkları kabul edersek kavga olmaz, barış olur.”