Bakanlık devrim yapıyor Suya göre tarım, sözleşmeye bağlı ürün

Bakanlık devrim yapıyor Suya göre tarım, sözleşmeye bağlı ürün
  • 15 Ağustos 2024 12:46

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklerle hayata geçirmeye çalıştığı yeniliklerin devrim niteliği taşıdığına işaret eden Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, ‘Suya göre tarım ve sözleşmeye bağlı ürün yetiştiriciliği’ uygulamasından hem üreticinin hem de tüketicinin karlı çıkacağını savundu.
Kent Ege’ye özel açıklamalarda bulunan Mustafa Şahin, sürdürülebilir, verimli, kaliteli ve kayıtlı tarımın yapıldığı bir İzmir için çabaladıklarını anlattı. Sözleşmeli tarımda hakem görevi üstlendiklerini belirten, Şahin, “Geleneksel tarımdan üretici de tüketici de şikayetçi. Örneğin domateste yaşanan sıkıntı. Sözleşme yapmayan üreticinin domates elinde kaldı. Salça fabrikaları önce sözleşme yaptığı üreticinin ürünün aldı. Kapasite fazlasını almadı ya da düşük fiyat verdi. Geçen yıla göre domateste fazlalığının olması, plansız bir tarım yapıldığını gösteriyor. İşte bu noktada sözleşmeli tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Mevzuat hazır” dedi.Bakanlık devrim yapıyor Suya göre tarım, sözleşmeye bağlı ürün
Önce suya göre tarım
Tarımın su kapasitesine göre yapılması gerektiğinin önemine vurgu yapan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa şahin, “Su kapasiteniz ne ise ona göre ürün belirlemeniz gerekiyor. Maliyetleri yükselten unsurların başka bölgelerden gelmemesi lazım. Hayvan üreticisi iseniz; yemi çok uzaklardan nakliye ödeyerek temin ederseniz, zarar edersiniz. Yem de aynı bölgede olmalı. Devletin nerede ne üretildiğini bilmesi lazım. Bunun için sözleşmeli üretim şart. Üretici de tüketici de bundan karlı çıkacak. Tabii ki, isteyen sormadan da eker ama satarken şikayetçi olmayacak. Sözleşme yaparsa bakanlık hakemlik görevi üstlenerek tarım sektörünün paydaşlarını bir araya getirecek, güvence sağlayacak” diye konuştu.
Planlama ve sözleşme önemli
İl Müdürü Şahin, Tarımsal Üretim Planlama Modeli sayesinde, arz ve talep durumu dikkate alınarak ihtiyaç duyulan miktarda ürünün en uygun yerde üretilerek, kaynakların etkili ve verimli kullanılacağını savundu. Şahin, İzmir’de sözleşmeli üretim süreci hakkında şunları söyledi; “İzmir bu konuda hızlı yol katediyor. Şimdiden çok güzel örneklerimiz var.2023 yılı ve öncesine ait ilçelerimizde sözleşmeli üretimin birçok iyi örneği bulunmaktadır.
Bayındır: Domates, Biber
Bergama: Mısır (tohum), Ayçiçeği (tohum), Pamuk(tohum)
Buca: Domates
Dikili: Ayçiçeği(tohum), Mısır(tohum), Buğday
Foça: Arpa, Soğan
Kınık: Domates, Biber, Mısır(tohum), Ayçiçeği(tohum)
Menemen: Domates, Biber
Ödemiş: Patates
Tire: Domates, Biber, Patates
Torbalı: Domates, Patates, Bezelye, Brokoli, Cherry Domates, Kırmızı Kapya Biber, Taze Fasulye, Karnabahar, Tatlı Mısır
Hayvansal üretime baktığımızda ise Ödemiş, Kiraz, Tire başta olmak üzere 23 ilçemizde 18.873 üreticimiz sözleşmeli süt üretimi yapmaktadır. İlaveten sütün kalbi olan İzmir’de bu şekilde sözleşmeli üretim ile üretilen yaklaşık 1,5 milyon ton süt için üreticilerimize Bakanlığımızca yaklaşık 575 milyon destekleme ödemesi yapılmıştır.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı Belediyesinden İzmir Fuarı'na muhteşem final
ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.