Dünyada sayısı giderek artış gösteren Alzheimer, ilerleyen yaşlarda karşılaşılması en riskli hastalıkların başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, yaklaşık 55 milyon demans hastası olduğunu gösteriyor. Fakat ilerleyen süreçte bu sayının artması bekleniyor. 2030’da 78 milyon, 2050’de ise 139 milyon olması beklenen bu rakamı düşürmek için yapılması gereken en önemli şey ise; bilişsel rahatsızlıklara karşı önlem almak.
Hastalar, Alzheimer teşhisi konmadan önceki yıllarda toplam 123 sağlık durumu sergiledi. Oradan, araştırmacılar, nörodejeneratif durumla en sık ilişkili 10’u belirlediler.
Yakın tarihli bir çalışma, tuvaletteyken fark edebileceğiniz az bilinen bir semptomu vurgulamaktadır. Sindirim sistemi değişikliği, erken Alzheimer belirtisi olabilir. Bu nedenle sindirim sisteminde yaşadığınız değişiklikler, büyük oranda nörolojik süreçlerde yaşadığınız değişimin de önemli bir sinyalini taşıyabilir.
ERKEN ALZHEIMER GÖSTERGESİ O BELİRTİ
The Lancet adlı tıp dergisinde Mart 2022’de yayınlanan bir araştırma, Alzheimer hastalığının 10 erken uyarısını belirledi.
Araştırmacılar, İngiltere ve Fransa’daki 39.672 kişiden alınan tıbbi veriler kullanılarak, bu durumda erken belirtileri belirlemeye yardımcı olmak için teşhisten önceki 15 yıllık pencerede yaşanan semptomları gözden geçirdiler.
İLK ŞAŞIRTICI SEMPTOM TUVALETTE ORTAYA ÇIKABİLİR
Belki de listedeki en şaşırtıcı durum, tuvaletteyken fark edilebilir. Araştırma ekibi, kabızlığın Alzheimer ile ilişkili en yaygın 10 sağlık koşulundan biri olduğunu ortaya koyuyor. Ancak, araştırmacılar nedensel bir ilişki tespit etmedi.
Fransa’daki ICM Beyin Enstitüsü’nde araştırmacı ve çalışmanın hazarı Thomas Nedelec, The Sun’a yaptığı konuşmada; karşılaşılan sağlık sorunlarının risk faktörlerinin semptomları veya hastalığın bir belirtisi olup olmadığı sorusunun devam ettiğini dile getirdi.
Uzmanlar, demansı olan birçok kişinin bu bağlantıdan habersiz olduğunu ve bu bağlantı ile ilgili hasta kişilerin ve bakıcılarının daha az gündeme getirmesi sonucunda bu belirsizliğin devam ettiğini belirtiyor.
International Journal of Environmental Research and Public Health adlı dergide yayınlanan 2020 tarihli bir araştırma, kabızlığın demans hastaları tarafından genellikle göz ardı edildiğinden ve zamanında bildirilmediğinden söz ediliyor.
Bununla birlikte, bu ekip, çalıştıkları grupta demans hastalarının yaklaşık %25,2’sinde kabızlık olduğunu, demans hastalarında günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğini gösteriyor.
KABIZLIK 65 YAŞ ÜSTÜ YETİŞKİNLERİN NEREDEYSE YARISINI ETKİLİYOR
Alzheimer hastalığı olan bazı kişilerde kabızlık, bunama ilaçlarının bir yan etkisi olarak görünebilir.
Bu nedenle, genellikle hastalığın ilerlemesi sırasında ortaya çıkan bu durum, bunama teşhisinden ortalama yedi yıl sonra oluşabilir.
Fakat bu çalışma, bazı hastalar için kabızlığın aslında daha erken ortaya çıkabileceğini ve özellikle başka semptomlar mevcut olduğunda gelecekteki bir demans teşhisinin tahmin edilmesine yardımcı olabileceğini de gösterdi.
Bununla birlikte, 65 yaş üstü yetişkinlerde kabızlık çok yaygındır ve bunu yaşamak hiçbir şekilde Alzheimer’ın yakın olduğuna dair bir işaret değildir.
WebMD’ye göre, 65 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin kabaca yarısı kabızlıktan muzdariptir. Uzmanlar, özellikle haftada üç kereden daha az tuvalete gidiyorsanız veya tuvalete giderken ağrı çekiyorsanız, endişelerinizi doktorunuzla görüşmenizi öneriyor.