Alzheimer’ın en büyük düşmanı mutluluk
Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi eski başkanlarından Uzman Dr. Aysel Gürsoy, kişilerin yaşam tarzlarında yapacakları olumlu değişikliklerle elde edecekleri mutluluğun Alzheimer’dan korunmada en büyük ilaç olduğunu söyledi. Konak Belediyesi ile Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Alzheimer Hastalığı ile Yaşam’ konulu eğitim ve dayanışma etkinliği Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi eski başkanlarından Uzman Dr. Aysel Gürsoy’un konuşmacı olarak katıldığı seminerde Alzheimer’in nasıl bir hastalık olduğu, hangi yaş gruplarında görüldüğü, belirtilerinin neler olduğu ve hastalığı önleme yöntemleri anlattı.
65 YAŞ ÜZERİ KİŞİLER RİSK TAŞIYOR
Dünyada 30 milyon, Türkiye’de ise 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğunu dile getiren Gürsoy, bu hastalar arasından 6-7 bin kişinin İzmir’de yaşadığını söyledi. Alzheimer hastalığının insan beynindeki Amiloid plaklarının azalması sonucu oluştuğunu belirten Gürsoy, 65 yaş üzeri kişilerin en büyük risk grubu olduğuna dikkat çekti.
YALNIZLIK, STRES VE UYKUSUZLUK
Hastalığın belirtileri arasında hafıza kaybının yanı sıra alışıldık işleri yapma güçlüğü, lisan problemleri, zaman ve oryantasyon bozuklukları, karar verme yetisinde bozulma, soyut düşünememe, eşyaları olması gerekenden farklı yere koyma ve kişilik değişimleri gibi durumların olduğunu belirten Gürsoy, hafif, orta ve ileri olmak üzere 3 evreye olan hastalığı tetikleyen nedenlerin başında yalnızlık, stres ve uykusuzluk geldiğini belirten Gürsoy, “Erken tanı sayesinde bu hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Stresten uzak durarak, yeterince uyumak, Akdeniz tipi beslemek, düzenli egzersiz gibi kişinin sosyal yaşamında yapacağı ufak değişikliklerle bu hastalıktan korunabilirsiniz” diye konuştu. Gürsoy, konuşmasının ardından semineri izlemeyen gelen katılımcıların sorularını da yanıtladı.