Akşener’in Kurmayı Okutan: Barajı Geçiyoruz; Vekil Transferi Girişimimiz Yok
Meral Akşener liderliğindeki yeni partinin kurucu ekibinde yer alan bağımsız Isparta Milletvekili Nuri Okutan, vekil transferine öncelik vermediklerini belirterek “Meclis’te başka partiden milletvekili arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Ortak kaygıları taşıdığımız arkadaşlar var. AKP’den de CHP’den de var” dedi.
Akşener ve diğer eski MHP’li muhalifler, partinden ihraç edilip tüzük kongreleri de mahkeme kararıyla iptal edilince çareyi yeni parti kurmakta bulmuştu.
Yeni partinin ‘milliyetçilik’ten çok ‘vatanseverlik’ temasıyla halka sesleneceği belirtilmişti. Akşener’in parti kurma çalışmaları son düzlüğe girdi. Yeni parti 25 Ekim’de halka tanıtılacak.
‘Aksama yok’
Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’a konuşan Okutan, partinin 25 Ekim’de Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde duyurulacağını hatırlatarak, aynı gün İçişleri Bakanlığı’na partinin kuruluş dilekçesini vereceklerini söyledi.
Valiliğe de güvenlik önlemlerinin alınması için kapalı salon toplantısı başvurusu yaptıklarını belirten Okutan, aksayan bir durumun olmadığını ifade etti.
‘Liberal ekonomik düzen kuracağız’
Okutan, yeni partinin hedeflerini de şu sözlerle anlattı: “Demokratik, özgür bir Türkiye kurmak; sosyal adaleti ve barışı tesis etmek, ekonomiye demokrasi getirmek; bilime ve Ar-Ge’ye yatırım yapmak; rekabetçi ve yarışmacı bir liberal ekonomik düzen kurmak; tutarlı, onurlu ve barışa katkı yapan dış politikayı tesis etmek, vatandaşlarımızın parlamenter sivil toplum düzeni içinde yönetilmesini sağlamak ve mutlu Türkiye yaratmak istiyoruz. Partimiz; programıyla, kadrolarıyla, felsefesi ve zihniyetiyle, sağda ve solda kemikleşmiş ve klikleşmiş, karşıdakini ötekileştirmiş mevcut partilerden ayrı bir yol tutmaya, üçüncü yolu Türk halkının onayına sunmaya hazır. Biz, demokratik, özgür bir Türkiye kurmak için geliyoruz.”
Yargı ve yargıç bağımsızlığının ortadan kalktığını, devletin tüm işlerinin şaibeli hale geldiğini belirten Okutan, ‘devletin çivisinin çıktığını’ kaydetti: “Değerlerimizi yeniden kurmaya, çiviyi yerine çakmaya geliyoruz. Çağdaş, modern, laik, demokratik bir Türkiye yaratmak için geliyoruz.”
Tek isim yok
Partinin aslında aralık ya da ocak aylarında kurulmasının planlandığını ancak erken seçim olabileceği düşüncesiyle tarihi öne çektiklerini aktaran Okutan, parti ismini mahrem tutmaya çalıştıklarını, ismi belirlerken kamuoyu anketleri yapıldığını aktardı.
Okutan şöyle devam etti: “Süreç elbette uzun sürdü. Şu anda iki üç isim netleşmiş durumda. Başvuru elbette bu üç isimden biriyle olacak. Ancak her ihtimale karşı alternatif isimleri de içeren dosyaları hazır tutuyoruz.”
‘Parti barajı geçiyor’
Okutan, Akşener isminin liderlik anlamında partinin oy oranından da yüksek çıktığını dile getirerek “Özellikle cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili liderlik araştırması yapıldığında Akşener çok çok yüksek çıkıyor. Ama parti oyu da barajın çok çok yukarısında” diye konuştu.
Okutan, önceliklerinin örgütlenme olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Bizim önceliğimiz partinin kuruluşu şeklinde oldu. Elbette Meclis’te başka partiden milletvekili arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Ortak kaygıları taşıdığımız arkadaşlar var. AKP’den de CHP’den de var. Ama biz milletvekili transferine yönelik ya da grup kurmaya yönelik bir girişimde bulunmuyoruz. Gelişmeleri birlikte göreceğiz.”
Koalisyona yeşil ışık
Okutan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair de şunları söyledi: “Bizim hedefimiz 100 bin imza toplayıp Akşener’i cumhurbaşkanı adayı olarak çıkarmak. Cumhurbaşkanı adayının bir mühendislik çalışması şeklinde ortaya çıkarılması doğru olmaz. Örneğin Ekmeleddin Bey’in adaylığı gibi bir süreç olmasın. MHP’nin de AKP’nin de SP’nin de cumhurbaşkanı adayı çıksın, yarışsın, kimin ortak aday olacağına millet karar versin. İlk turda herkesin kendi adayına oy vermesi sağlanmalı. Bu son derece demokratik bir ilke. İkinci tura kalırsa, 15 günlük bir süre var. Milletten alınan sinyale göre bir koalisyon çalışması, birlikte seçime gitme çalışmaları yapılabilir. Birlikte hükümet kurulacaksa, hükümetin yapısı görüşülebilir, cumhurbaşkanı seçildikten sonra hangi hususlar etrafında birleştirileceği kararlaştırılır. Bu da milletin oyuna sunulur. Ancak böyle bir yöntemle milletin eğilimine göre demokratik hareket edilmiş olur.”