Abdül Batur ; ”Hedefimiz Konak ilçesini çok daha iyi bir noktaya taşımak”
Abdullah Polat ile Manşet programının canlı yayın konu olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur belediyenin çalışmaları ile ilgili konuştu.
Uzun dönem Narlıdere Belediye Başkanlığı yapan Batur; “ Konak kendine has bir ilçe. İzmir’in kalbi gibi. Konak hareketli bir ilçe. Finansın, ticaretin olduğu bir ilçe. Bazı bölgelerde yapısal sıkıntılar var. Bu sıkıntılarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Sivil toplum örgütleri ile irtibatı sağlayacak bir yapı oluşturduk. En çok esnafın olduğu ilçe. En çok ruhsat kesilen bölge. Esnaflar artık daha rahat ulaşabiliyor belediyeye. Muhtar masamızı daha aktif hale getirdik. En çok muhtar masasıyla iletişime geçiliyor. Muhtarlar bizim mahallelerdeki elimiz ayağımız. Pozitif ayrımcılık yaptığımız Engelli masamız var. Yine sivil toplum kuruluşları ve hemşeri dernekleri var” dedi.
“KONAKTA KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Şehir planlanması ve düzenlenmesi ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili yapılan çalışmaları şu şekilde aktardı; “Gültepe planları denilen 300 hektarlık bir alan vardı. Bu proje daha önce büyükşehir belediyesi tarafından reddedilmişti. Planlar yeniden revize edildi. Sadece bina olarak düşünmeyin yeşil alanlar, rekreasyon alanları yeniden düzenlendi. Konak belediyesiyle oy birliğiyle planları çıkardık. Büyük şehir belediyesine gönderdik. 2 ay içerisinde onaylanırsa başlıyoruz. Kimseyi yerinden etmeden, kimseyi kırmadan sorunu çözeceğiz. En büyük destekçimiz halk. Halkın istemediği hiçbir proje hayata geçmez” dedi.
“Gündüz nüfusu ile gece nüfusu arasında çok büyük fark var. Gündüz yapılan hizmetler daha çok, konağa gelen vatandaşın sorununu çözmek üzere. Bütçe 400 bin kıstası üzerinden değerlendiriliyor. Belediye gelirleri yasası çıkarsa bizimde söyleyecek sözümüz olacak. Bunu gündeme getirip sıkıntıları ortadan kaldırmak istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
“TARİHİN VE MODERNİZMİN ÇATIŞMASI”
Basmane Çukuru’nda gökdelene izin vermeyeceğim diyen Batur, zorlu konak projesine karşı olduğunu belirtmişti. Zorlu Konak projesinde son durumu şu şekilde açıkladı; “Belediye başkanları aday oldukları zaman bir beyanname hazırlıyorlar. Kentle ilgili plan ve paylaşımları yaptık. Basmane Çukuru’nun bir benzeri bu gökdelen. Kentin estetiğini korumak bizim görevimiz. Biz kentin turizmini geliştirmek istiyoruz. Kadife Kale’nin altında kazı başladı. Amfi tiyatro halka sunulacak. 2023’te bu hayalin gerçekleşeceğini görecek bu millet biz iddialıyız. Estetik kurul oluşturuldu. Bu kurul odalarla iş birliği ile planlanacak. Şu an Zorlu Konak projesi durduruldu. Halkın ve yerel yönetimlerin karşı çıktığı bir proje yürütülemez. Yeni yasa taslağıyla kentin merkezinde bu tarz yapılara izin verilmeyeceği belirtildi. İstanbul’u gördük kentin güzelliği bozuldu. Biz İzmir’de bu tarz pişmanlıklar yaşamayalım” dedi.
“KONAK HAYALİ KEMERALTI”
“Kemeraltı bizim önemli bir değerimiz. Bu konuda projeler üretiliyor. Bir planlamamız var. Herkes görevini yerine getirdiğinde, 2023’te göreceksiniz. Bir alt yapı sorunu var. Esnaf sorun yaşıyor. Kemeraltı tarihi sit alanıdır. Hadi ben bunu yapayım diye başlanamıyor. Projelerin kurullardan geçmesi gerekiyor. İkiçeşmelik mesela üzerinde gecekondular var. Bu projenin kararı alındı.Orada bulunan o çeşme ortaya çıkarılacak. Biz bir çalışma yapacaksak tarihi değerleri göz önünde bulundurmalıyız. Bizden sonraki nesile bırakacak bir şeyler olmalı.”
“SEMT MERKEZLERİ”
“14 tane semt merkezimiz var. Bakılınca iyi proje üreten yerler. Özellikle kadınlara ve çocuklara. Bazı bölgedeki semt merkezleri yetersiz hale gelmeye başlamış. Gültepe ve Toros’ta yeni semt merkezleri açıyoruz. Burada kadınlarımız el becerisi kursları yapıyor. Meslek kurslarına gidiliyor. Bir kadın kooperatifi kurduk. Kadınlar üretiyor ancak eve bir girdi olmuyor. Bunun için reyonlar açılacak ve kadınlarımızın ürettiği ürünler buralarda sergilenecek. Çocuklar için üniversite hazırlık ve lise hazırlık kursları açılacak. İhtiyacın olduğu her yerde kadın, çocuk ve gençler için semt merkezleri açılıyor, açılmaya devam edecek. Bizim en büyük sıkıntımız istihdam. 250 bin genç arkadaşımız iş arıyor iş bekliyor. Sadece belediyeler olarak bizim bunla başa çıkmamız imkânsız. Ülke olarak harekete geçmeliyiz. Üretmeyen sadece tüketen bir topluma dönüştük.”
“ROMAN VATANDAŞLAR”
“İlçe olarak Türkiye’de en çok roman vatandaşın olduğu ilçe konak. Öncelikle bu vatandaşların temsilcilerini de belediyeye taşıdık. Roman vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı eğitim. Çocuklarını eğitime göndermiyorlar. Konut problemleri var. Ancak alışkanlıklarını değiştirmiyorlar. İş ve aş problemi dışında gençlerin madde bağımlılığıyla mücadele sorunu var. Kurulan komisyonda bu konu masaya yaratıldı. Kemer tren istasyonun sosyal bir amaç için kullanılması planlandı. Bu merkez madde bağımlılığıyla ilgili çalışmalar yürütecek. Yakalanma riski olan çocuklar tespit edilecek. Yenişehir’de tarihi bina vardı bir tane orası restore ediliyor. Orada da konservatuar düzeyinde müzik eğitimi verilecek gençlere. En roman sever belediye ünvanını aldık bunun hakkını vermeye çalışıyoruz.”
Elektronikçiler çarşısına dönüşen bitpazarı hakkında yapılacak çalışmalarla ilgili; “Mekânsal düzenleme ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Pazarcılarla ve temsilcilerle görüşülüyor. Bu sorun kısa sürece çözülecek. Büyükşehir belediyesi çalışmalar yürütüyor” dedi.
“ENGELLİ VATANDAŞLAR”
“Konakta Engelli merkezi olmadığını tespit ettik. Alman kulesinin olduğu bölgede bu amaçla yapılan binalar vardı. Zihinsel engelliler vakfıyla bir araya gelerek kolları sıvadık. 3-6 yaş grubu arasındaki engelli çocuklarımızın tedavi ve bakım hizmetlerinin sağlanacağı bir bölge oluşturuluyor. Çocuklarımız evden alınacak, bu ulaşım masrafları belediye tarafından karşılanacak. Akşam bakım merkezi yapıldı. Aynı bölgede iki kreş yapıldı. Yine engelli vatandaşlarımız için bir kafe hazırlıyoruz. Onların çalışıp işleteceği. Bu bölge İzmir’de yapılmış en büyük proje olacak. “
“SOKAK HAYVANLARI”
Geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü olaydan sonra halkı ikiye böle sokak hayvanları konusunda konuşan Batur; “Mevcut bir mevzuat var. Eskiden hayvan severler dışlanıyordu. Bir orta yol bulunması gerek. Yeni bir hayvan hakları yasasına ihtiyaç var. Barınakların geliştirilmesi lazım. Belediye olarak biz hayvanı alıyoruz, kısırlaştırıyoruz, 10 günlük bakımını sağlıyoruz ve yerine bırakıyoruz. Hedefimiz Konak ilçesini çok daha iyi bir noktaya taşımak” dedi.