Medya Ege- İzmir’in Foça ilçesinde 2 yıldır faaliyet gösteren Energrom Biyogaz Enerji Santrali’nden vatandaşlar şikayetçi.
Tesiste üretim sırasında oluşan atıklar vidanjörler aracılığı ile tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına dökülüyor. Foça’da gelişigüzel dökülen atıkların oluşturduğu kötü koku, atıkların döküldüğü alanların yakınında bulunan köylerde yaşayanların, arazide çalışan çiftçilerin ve tatilcilerin hayatını zehir etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Foça Gerenköy’de yaşayan vatandaş, “2 yıldır faaliyet gösteren Energrom Biyogaz Enerji Santrali’nden atılan atıklar kötü koku yayıyor. Bu durumu CİMER’e de şikayet ettik fakat hiç bir cevap alamadık. Bir sonuç elde edemedik.Hatta bir gün bahçemizde otururken tam önümüzdeki tarlaya zift gibi balçık gibi bir madde dökmeye çalışan vidanjörü kovaladık. Vidanjörden dökülen atığın kokusu dayanılacak gibi değildi.Yakaladığımız vidanjör şoförü atığın tarlaya dökülmesini tarla sahibinin istediğini söyledi.
Daha sonradan öğrendik ki bitkilere gübre olmadığı gibi tarım arazilerine ve biyolojik yaşama zararının büyük olduğunu öğrendik. Bu bilgilere ulaştıktan sonra bu maddenin tarlara dökülmesini istemiyoruz. Burada doğal yaşamın katledilmesini ve pis kokuyla yaşamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz buradan bir önlem alınsın lütfen. Bu koku sağlığımızı etkileyecek durumda, nefes alamıyoruz” dedi.
Kötü kokuya Başkan da isyan etti
Geçtiğimiz günlerde CHP’li Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz de konuyla ilgili açıklama yaparak, “Çevre katliamının en yoğun yaşandığı Foça, Aliağa ve çevresindeki planlamayı esas alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilan edilen en üst ölçekli 1/100000 ölçekli İmar planına ve plan değişikliklerine, Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Foça Belediyesi ve Şehir Planlamacıları Odası İzmir Şubesi olarak itiraz edilerek dava açılmıştı. Foça’mızın havasına, suyuna ve toprağına yapılan ağır müdahaleleri, üst ölçekli plan bütününde açılan iptal davasının görüldüğü Danıştay 6.Dairesinden gelen mahkeme heyeti ile ODTÜ Şehir Planlama Bölümünden görevlendirilen öğretim üyelerine alan bazında tek tek tarafımızca gösterilmiş olup, halkın birebir şikayetlerini ve rahatsızlıkları arz ettik. Plan değişiklikleri ile ağır sanayi ve tehlikeli atıklar içeren sanayi alanlarında genişleme ihtiyadı gösteren yeni yeni cüruf depolama alanlarının eklenmesi, atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinin çalıştırılmadığı, gemi söküm tesislerindeki asbest saldırısını, biyogazın dayanılmaz kokusunu herkes bu vesileyle gözleri ile gördü, kokladı, gözlemledi. Şimdi bu gördüklerinin bilirkişi raporlarına yansıtılması ve Sayın Mahkemeden de halkın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını koruyan kollayan bir karar verilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
kaynak:Medyaege.com.tr