Belediyeler Katı Atık Bedelinden Zengin Oldu

Belediyeler Katı Atık Bedelinden Zengin Oldu
  • 8 Eylül 2021 19:17
  • A+
    A-

 

Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Necati Bahçeci ile Gündem programının konuğu İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı oldu. Gazeteci Bahçeci’nin sorularını yanıtlayan Başkan Kırdı, kahvehanelerin pandemi döneminde yaşadığı zorlukları anlattı.

Devletin Verdiği Destek Yeterli Değil

REKLAM ALANI

Pandemi dönemi içinde en çok zarar gören meslek dallarından biri olduklarını kaydeden Kırdı, “Bu dönemde medya tarafından yetkililere kendimizi anlatma fırsatımız oldu ancak bizi tam anlamadılar. Yiyecek içecek dallarında olanlar paket servislerle en azından bir miktar ekmek parası götürebildiler evlerine. Bizim böyle bir fırsatımız olmadı. Devletimiz bize destek verdi. Devletimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz ancak vermiş oldukları destek yeterli değil. 18 ay içerisinde 10.000 TL destek verildi bize. Biz bu devlete vergi ödeyen, istihdam yaratan bir meslek grubuyuz. Anayasanın 173. Maddesine göre devlet esnaf ve sanatkarları korur ve koruyucu tedbirler alır” dedi.

Belediyeler Katı Atık Bedelinden Zengin Oldu

Başkan Kırdı, kapalı dükkanlara elektrik ve katı atık bedellerinin geldiğini söyleyerek, “Kimse alacağından vazgeçmiyor. Katı atık bedeli, Ak Parti’nin çıkarmış olduğu bir kanun. 10 TL’lik su kullan, 375 TL katı atık vergisi öde. Bu hangi vicdana, hangi merhamete, hangi dine sığar? Belediyeler katı atık bedelinden zengin oldular. Evlerden katı atık bedeli 10 TL alıyorsanız, bizden 50 TL alın diyoruz. Ama siz bu kanunu belediyelerin encümenlerine bırakırsanız, ben olsam ben de alırım. Şehrin nüfusuna, belediyenin arabasına göre hesabı çıkarıyorlar. Büyükşehir Belediyesi katı atık bedeli ücretlerini alıp ilçe belediyelerinin hesaplarına gönderiyor. Bir ilçe belediyesi aylık 3-4 milyon para topluyor. Pandemi döneminde yalnızca Karabağlar Belediyesi iki ay katı atık bedeli almadı. O da talebim üzerine almadı. Tüm belediyelerden tek tek talep ettim. Açalım elektrik faturalarını, TRT vergisi. Bana ne? Kaçak bedeli. Bana ne? Hangi firma bakıyorsa kaçağı gitsin kendisi bulsun. Esnafı bu gözle gören bir anlayış çok yanlış” şeklinde konuştu.

Yarın Bizim Mekanlarımızda Oy İsteyeceksiniz

Başkan Kırdı, yetkililerle görüşmelerinde bir kapanma daha olmayacağının söylendiğini belirterek, “Zaten bir kapanma daha olursa esnafımız bu yükü kaldırmaz. Bizim esnafımız ufak paralarla geçimini günlük olarak sağlıyor. Kapalı iken kira, elektrik, su, vergi borçlarımız oldu. Bize imtiyazlı davranın, hiç olmazsa yıl sonuna kadar stopaj, vergi, katı atık bedeli almayın diyoruz. Diğer Müslümanlara yardım ediyoruz, onlar Müslüman da biz Hristiyan mıyız? Türkiye büyük bir devlet. Ama büyüklüğümüzü Somali’ye gösteriyorsan, çok büyük vergileri affediyorsan bize de bir güzellik yapılsın. Biz o sokakların, mahallerin ışığıyız. ‘Bizim işlerimizle ilgilenmeyen siyasilerin propaganda için gelmeleri yasaktır’ diye levhalar çıkarıp astık. Yarın bir gün bizim mekanlarımızda oy isteyeceksiniz. Geldiğinizde size kırmızı kart göstermeyelim. Şimdi zaman var daha” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  İzmir Körfezi’nin geleceğinin konuşulacağı çalıştay başladı

Yüzde 25 ila 50 Arasında Zam Geliyor

Başkan Kırdı, 15 gün içerisinde zamların geleceğini ifade ederek, şunları söyledi: Biz 2 TL’ye sattığımız şeyi 2.5 TL yapıyoruz. Her şeye zam geldi, mecburen yapmak zorundayız. Oda olarak zamlarla ilgili rakamları hazırladık. 15 gün içerisinde yüzde 25 ila yüzde 50 arasında bir zam gerçekleşecek. Bizim hazırladığımız fiyatlar esnaf birliğine gidiyor. Esnaf birliğinin fiyat takdir komisyonu var. Komisyonda uygun görülürse valilik onayından da geçerek bize geliyor.

Nargile Sunumu Yasak Ancak Parası Alındı

Hala yasak olan nargile sunumu ile ilgili konuşan Başkan Kırdı, “Kapanmadan 1 ay önce nargile sunum belge paralarını yatırdık. 4.500 TL’lik bir rakam. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yatırıyoruz. Bir ay sonra iş yerlerimiz kapandı. Bir yıl sonra tekrar açıldı ancak nargile sunum belgesi için uzatma yaptılar. Tekrardan açılmadı. Paramız orada duruyor. Şimdi 5.000 TL’ye çıkardılar. Sunum yok, parayı ödesek bir türlü ödemesek bir türlü. Geçmiş yıla ait paramız da duruyor. Mecburen yatırdık. Çünkü o ruhsatı almak zor. Biz parayı yatırdıktan sonra yine uzattılar gününü ancak bir kıymeti kalmadı. Hala şu an nargile sunumu kanunen yasak. Ama benden parayı aldı. Bir an önce çözüme kavuşması lazım. Geçtiğimiz yılın geri ödemesi için mahkemeye gittim. Kazanırsak diğer arkadaşlarımın da hakkını almaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı’na Kahvehaneyi Unutturdunuz

Cumhurbaşkanını yönlendirenlere seslenen Başkan Kırdı, “Sayın Cumhurbaşkanımızı, konuttan çıktığı zaman taksi duraklarına götürüp çay içiriyorlar. Yönlendirenlere söylüyorum. Cumhurbaşkanı, büyükşehir belediye başkanı iken kahvelerde politika yapar, kahvelere giderdi. Çayın içildiği yer kahvehane. Vatandaşın içine, kahvehaneye getirin. Cumhurbaşkanına kahvehaneyi unutturdunuz. Kahveci de durumunu anlatmış olacak. Bazı şeyler anlatılmıyor. Yanlı televizyonlar anlatmıyordur ama biz anlatırız” ifadelerini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.