İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Bayındır Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali renkli görüntülerle başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, festivallerin Urla ve Alaçatı örneklerinde olduğu gibi yapıldığı ilçede büyük bir ekonomik hareketlilik sağladığını belirterek, hem bölge halkının hem üreticilerin kazançlı çıktığını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle çiçekçilik sektörünün büyük ivme kazandığı Bayındır’da şimdi de festival rüzgarları esiyor. 19. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, Bayındır Şehir Stadı’nda yapılan törenle başladı. Açılış törenine ev sahibi Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, onur konuğu il Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, onur konuğu ilçe Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Bayındırlılar ve çok sayıda davetli katıldı.
Festivaller ekonomiyi büyütüyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, üretime dayalı festivallerin kentte büyük bir ekonomi yarattığını vurgulayarak, “Alaçatı’da ot festivali süresince otellerde yer kalmadı. Tahminlere göre İzmir’e 2,5 günde 100 milyon TL bıraktı. Urla Enginar Festivali ondan aşağı kalmadı. Bugün Bayındır’da çiçek festivalindeyiz yarın başka bir festivalde olacağız. İzmir yüzünü yerelde kalkınmaya döndü. Tüm hemşerilerimizle birlikte daha çok kalkınmış bir İzmir için çalışıyoruz, üretiyoruz, birbirimizi destekliyoruz. Ülkemizin kalkınmasına İzmir’den kaldıraç olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İzmirli üretici ayağa kalktı
12 yıldır “yerelde kalkınma” sloganıyla sanayiden ticarete, hizmet sektöründen turizm ve tarıma varıncaya kadar her sektörde kenti var etmeye çalıştıklarını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Bayındır bizim ilk göz ağrımız. Tarıma ilk desteği Bayındır’da vermeye başladık. Sonra bu gelişti. Arazi yollarını yaptık, Tire Süt Kooperatifi’ne, Bademli, Kiraz, Beydağ, Bademler’deki kooperatiflere destek verdik. Yunt Dağı, Madra, dağı, Kınık’ta küçükbaş hayvan dağıtıyoruz, üreticiye yılda 1 milyon fidan dağıtıyoruz. Artık İzmirli üretici ayağa kalktı. Bunu birbirimize güvenerek sağladık. Süt üretiminde açık ara Türkiye birincisi olduk. Arkasından sanayi geldi. Bir taraftan tarımı büyütürken diğer taraftan tarımsal sanayide istihdam yaratmayı hedefledik.
İzmirli hemşerilerimizle çalıştık, başardık. Ama daha yapacak çok işimiz var. Şimdilik sadece birbirimize güveni ve birlikte yürümeyi öğrendik.”
Arıkbaşı müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk yıllarda çiçek üreticilerini tefecilerin elinden kurtarma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, “Üreticilerimiz bize ellerine geçen parayla şaşalı düğünler yapmama, lüks araba almama sözü verdi. Biz gereken desteği verdik, onlar sözlerini tuttu. Önce kredi borçlarından kurtuldular, şimdi geleceğe güvenle bakıyorlar” dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, Arıkbaşı’nda kurulacak “çiçek ihtisas bölgesi” konusundaki çalışmaların sürdüğünü ve kısa süre içinde sonuçlanacağını da müjdeledi.
Aydın ve Nilüfer’den Bayındır’a selam
Festivalin “onur konuğu” il olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise kalkınmanın tarımsal kesimden başlaması gerektiği düşüncesiyle kooperatiflere destekler verdiklerini söyledi. Çerçioğlu özellikle kadın üreticilere öncelik verdiklerini dile getirdi.
Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de festivalin onur konuğu olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bozbey, Bayındır’a girerken karşılaştığı rengarenk çiçeklerle oluşan güzelliklerden son derece etkilendiğini belirterek, “Bayındır’da olmaktan son derece mutluyum. 19 yıldır bu festivalin yapılıyor olması, Bayındır’ın çiçeklerle anılması bizi, bugüne kadar Nilüfer’de ektiğimiz çiçekleri Bayındır’dan veya kooperatiflerden neden temin etmedik diye bir düşünceye sevk etti” şeklinde konuştu.
Bayındır’da milyarlık tarım ekonomisi
Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, 2015 yılı rakamlarına göre, Bayındır’ın süt üretimi, hayvancılık, çiçekçilik ve diğer tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan ekonomik büyüklüğünün 950 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, ilçe üreticisine verdiği destekler nedeniyle Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli ise çiçeğin doğumdan ölüme kadar insan yaşamındaki her türlü duyguyu temsil ettiğini belirterek, festivale katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.
Bayındır Çiçek Üreticileri Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan da, ilçede yıllar önce evlerin bahçelerinde üretilen çiçeklerin bugün Türkiye’nin dört bir yanına satılmaya başladığını belirterek, “Bayındır çiçeği bütün ülkeye öğretmiştir” diye konuştu. Sümerkan, Bayındır Çiçek Festivali’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteğiyle son yıllarda çok büyük bir gelişme gösterdiğini söyledi.
Çiçekler ve reçelleri yarışacak
Açılış törenine Aydın’ın kadın üyelerden oluşan mehter takımı ve konuk ülke Hollanda’dan gelen halk dansları ekibinin gösterileri renk kattı. 8 Mayıs’a kadar sürecek festival kapsamında çiçek ve çalı dalında en iyi bitkiler yarışacak. Ayrıca bu yıl ilk kez çiçek reçelleri yarışması da düzenlenecek. Sırbistan, Bulgaristan, Hollanda ve Hindistan’dan gelen halk oyunları ekiplerinin birbirinden renkli gösterilerini sunacağı Bayındır Çiçek Festivali’nde kukla tiyatrosu, tulum ekibi ve tahta bacak gibi etkinlikler de sahne alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, Bayındır Şehir Stadı’nda halka açık konser verecek.
7 Mayıs Cumartesi günü, canlı heykeller, bando ekibi, karikatürist, dans flash mob ekibi ve tulum ekibi gösterileri festivale ayrı bir renk katacak. “En iyi bitki” yarışması ödül töreni de aynı akşam Kani Bey Parkı’nda gerçekleşecek.