“İzmir’imizin doğa harikası koylarını koruyalım, kirletmeyelim”

“İzmir’imizin doğa harikası koylarını koruyalım, kirletmeyelim”
  • 21 Ekim 2020 08:13
  • A+
    A-

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “İzmir’in doğa harikası koylarının denetimsiz balık çiftlikleri tarafından kirletilmesini” Meclis gündemine taşıdı.

Av. Sevda Erdan Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Av. Kılıç, Türkiye’nin ve Ege’nin en önemli turizm bölgelerinden İzmir’in doğa harikası koylarının denetimsiz balık çiftliklerince kirletildiğini belirterek, bölgedeki balık çiftliklerinden denize karışan yağımsı ve biyolojik atık özelliği taşıyan maddeler, köpükler ve diğer pisliklerin koylardaki ekolojik dengenin her geçen gün biraz daha bozulmasına neden olduğunu bildirdi.

“İzmir’imizin doğa harikası koylarını koruyalım, kirletmeyelim”

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, çiftliklerde balık yemi olarak kullanılan maddelerin çürümeye başlaması ile denizdeki oksijeni tüketip metan, karbondioksit ve hidrojen sülfür gazlarının oluşmasına neden olduğunu ve denizlerdeki canlı türlerini hızla yok ettiğini ifade ederek, bölgedeki koylarda denize giren birçok kişinin cildinde, balık çiftliklerinin sebep olduğu kirlilik nedeniyle yaralar ve yanıklar oluştuğunu ifade etti.

Geçmiş yıllarda balık çiftliklerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği Adriyatik Denizi’nde ekolojik hayatın bitme noktasına geldiği ve kirlilik ve pis koku nedeniyle turizmin büyük darbe aldığını dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, “Önlem alınmaması durumunda İzmir’i bekleyen son bu olacaktır, bu nedenle İzmir’in bu duruma gelmemesi için gerekli önlemlerin hemen alınması gerekmektedir.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, balık çiftliği izni alınan yerlerle ilgili denetim konusunun önemli olduğunu vurgulayarak, “Söz konusu yerlerle ilgili denetim yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa da hangi sıklıkla yapıldığı önemlidir.” ifadesini kullandı.

İzin alınan alanlar dışında faaliyet gösteren balık çiftliği olup olmadığını da soran Av. Sevda Erdan Kılıç, “Eğer böyle bir yer tespit edildiyse bunlarla ilgili herhangi bir cezai müeyyide uygulandı mı?” diye sordu.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, bu çevre kirliliğini önlemede yerel yönetimlerle iş birliğinin de önemli olduğuna işaret ederek, bakanlığı belediyelerle iş birliği yapmaya davet etti.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın, Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Büyükşehir’in Köy Tiyatroları’na TAKSAV’dan ödül

 

 

                                                                                                   Sevda ERDAN KILIÇ

                                                                                                      İzmir Milletvekili

 

Türkiye’nin ve Ege’nin en önemli turizm bölgelerinden İzmir’in doğa harikası koylarının kirlendiğine ilişkin haberler kamuoyuna yansımıştır. Bölgedeki balık çiftliklerinden denize karışan yağımsı ve biyolojik atık özelliği taşıyan maddeler, köpükler ve diğer pisliklerin koylardaki ekolojik dengenin her geçen gün biraz daha bozulmasına neden olduğu belirtilmektedir.

Çiftliklerde balık yemi olarak kullanılan maddelerin çürümeye başlaması ile denizdeki oksijeni tüketip metan, karbondioksit ve hidrojen sülfür gazlarının oluşmasına neden olduğu, denizlerdeki canlı türlerini hızla yok ettiği ifade edilmektedir. Bölgedeki koylarda denize giren birçok kişinin cildinde balık çiftliklerinin sebep olduğu kirlilik nedeniyle yaralar ve yanıklar oluştuğu da basına yansımıştır.

Geçmiş yıllarda balık çiftliklerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği Adriyatik Denizi’nde ekolojik hayatın bitme noktasına geldiği ve kirlilik ve pis koku nedeniyle turizmin büyük darbe aldığı bilinmektedir. Önlem alınmaması durumunda İzmir’i bekleyen son bu olacaktır, bu nedenle İzmir’in bu duruma gelmemesi için gerekli önlemlerin hemen alınması gerekmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

  • İzmir’deki koylarda kaç balık çiftliği faaliyet göstermektedir?
  • Bu çiftliklerden hangilerinde arıtma tesisi bulunmaktadır?
  • Balık çiftliği izni alınan yerlerde denetim yapılıyor mu? Yapılıyorsa hangi sıklıkla denetim yapılıyor?
  • İzin alınan alanlar dışında faaliyet gösteren balık çiftliği var mı?
  • Eğer tespit edildiyse bunlarla ilgili herhangi bir cezai müeyyide uygulandı mı?
  • Bakanlık olarak sınırlı imkanlarıyla bu çevre kirliliğini önlemeye çalışan belediyeler ile iş birliğine gitmeyi düşünüyor musunuz?

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.