Dikili Ayakta
Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan özellikle Suriyelilerin Yunan adalarına geçmek için kullandığı İzmir’in Dikili ilçesinde vatandaşlar, bu kez de iade edilecek mülteciler için planlanan kampı protesto etti. Dikili halkının yanı sıra çevredeki seralarda çalışan işçiler, tatilciler ve yakın ilçelerden gelenler kitlesel basın açıklaması yapıp ilçede mülteci kampı istemediklerini, söyledi.
Son bir yılda Suriyelilerin, Midilli Adası’na geçmek için kullandıkları yerlerin başında Dikili, yer aldı. Bu süre içerisinde, Dikili sahilleri kaçak geçiş için kullanıldı. Yaşanan kazalarda, onlarca mülteci hayatlarını kaybetti. Mültecilerin gelişlerinin sürmesiyle birlikte ilçe halkının tepkileri artmaya başladı. İlçe gündemini son bir aydır en çok meşgul eden konu da, mülteci kampı yapılacağı söylentileri oldu. İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Kaymakam Mustafa Sezgin’in, mülteci kampı yapılmayacağı sadece iadesi yapılan mültecilerin işlemleri için bekleme istasyonunun kurulacağını açıklamaları da ilçe halkının tepkilerini dindirmedi.
MÜLTECİLER GELMEDEN SESLERİNİ YÜKSELTTİLER
Türkiye AB arasında yapılan anlaşma sonrasında Yunan adalarına 20 Mart tarihinde geçen mültecilerin, 4 Nisan pazartesi gününden itibaren geri gönderecek olması, kamp belirsizliğinin yaşandığı Dikili’de, protestolara neden oldu. Protestodan önce birkaç gün önce ilçedeki sivil toplum kuruluşları, belediye ortaklaşa Dikilim Platformu’nu kurdu.
Platformun geniş katılımlı ilk gösterisi de, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Mülteci kampının istenmediğinin yüksek sesle dile getirildiği protestoya, Dikili halkının yanı sıra çevredeki seralarda çalışan işçiler, tatilciler ve yakın ilçelerde oturanlar, destek verdi. Her yaştan insanın katıldığı protestoda vatandaşlar, “Sen ben yok Dikili var”, “Susma haykır sığınma kampına hayır”, “Yarın Dikili için çok geç olabilir”, “Dikili uyuma kentine sahip çık” dövizleri taşıdı.
İLÇEYE, YABANCI MEDYA İLGİSİ
Dikili’ye kamp kurulacağı ve geri dönüşlerin yoğun olarak bu ilçeden yapılacak olması, ilçeye yabancı ülke medyasının da ilgisi arttırdı. Dikilim Platformu’nun protesto gösterisini, Çin’den, Almanya’dan, Hollanda’dan ve İngiltere’den gelen gazete, televizyon ve uluslararası ajanslara bağlı gazetecililer de takip etti. Henüz resmi bir açıklama yapılması da Pazartesi günü Midilli’den iade edilecek mültecilerin ilçeye getirilmesi beklendiğinden, hafta başında bu ilgi daha da artacak.
ÇEŞME’DE HAZIRLIK
İzmir’in Çeşme İlçesi’ndeki Ulusoy Limanı’nda belirlenen 1800 metrekarelik alana, mülteciler için geri kabul merkezi kurulması amacıyla çalışma yapılıyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereğince kurulacak Geri Kabul Merkezleri’nden birinin de, Çeşme’ye yapılacağı öğrenildi. Çeşme Ulusoy Limanı’nda belirlenen 1800 metrekarelik alanda ise hazırlıklara başlandı. Belirlenen alanda tel örgülerin çekilebilmesi için beton direkler dikildi. Yoğun bir çalışma yürütülen alanda, iş makineleriyle zemin düzeltme çalışmaları yaptığı görüldü. Sığınmacıların kullanma suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için su boruları da döşendi. Alınan bilgiye göre, tel örgü ve dikenli tellerin çekilmesinin ardından alana iki göç idaresi çadırı ve iki erzak çadırı kurulacak. İki de parmak izi okuma noktasının kurulacağı alana dört mobil tuvalet yerleştirileceği öğrenildi.
Çalışmaların 4 Nisan pazartesi gününe kadar bitirilmesi beklenirken, geri kabul merkezi olarak belirlenen alanda yoğun güvenlik önlemlerinin alınacağı, feribotla Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan getirilecek olan sığınmacıların işlemlerinin süratle tamamlanmasının ardından otobüslerle geri kabul kamplarına sevk edilecekleri belirtiliyor.