• 30 Mart 2016 12:00

Yeniden sandığa gidecek olan İzmir Gazeteciler Cemiyetinin başkan adayı Abdi Karagözoğlu vaatlerini anlattı. Abdi Karagözoğlu şunları söyledi;

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne(İGC); özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı bir yönetim anlayışı ve sistemi getirmek üzere yola çıktık.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ve Atatürk Devrimlerinin yılmaz savunucuları olarak, evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda, İzmir duruşundan ödün vermeden değişimi ve gelişimi savunuyoruz.

Değişim grubu olarak,  üyelerimizin maddi ve manevi tüm haklarını sonuna kadar savunmayı temel amaç edindik.
İGC’nin 70 yıllık tarihinden gelen saygınlığını zirveye çıkaracak, tüm gazetecilerin kendini bulabileceği geniş tabana dayalı bir yönetim anlayışından yanayız.
HEDEFLERİMİZ VE HİZMET PROGRAMIMIZ


1-Gazeteciliğin muhalif duruşu desteklenecek

Gazetecilik doğası gereği muhaliftir. Uğur Mumcu’nun deyişiyle “gazeteci bir kamu savcısıdır.” Bu duruş mümkün olan her yolla desteklenecek. Siyasilerin, iktidar sahiplerinin yanlış ve eksikliklerini ortaya çıkaran gazetecilere olası her türlü saldırıya karşı tek yürek olarak karşı çıkılacak. Gazeteciye nereden gelirse gelsin her türlü siyasi baskı şiddetle reddedilecek. Hakaret ya da şiddete uğrayan gazeteciler için özel bir çalışma yapılacak. Sadece bir açıklama ve kınama ile yetinilmeyecek. Gazeteciye hakaret ya da şiddeti yönelten kişi ya da kurum uygun şekilde özür dileyene kadar tavır ve eylemler sürecek. Mesleğini evrensel gazetecilik kurallarına göre yapan her gazetecinin arkasında güçlü şekilde güçlü bir İGC’nin olduğunu herkes görecek.
2-İşsiz kalan gazeteciye maddi ve manevi destek verilecek

Üyelerimizin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında işini kaybetme riskinin olduğunu biliyoruz. Bu konuda üyelerimize destek amacıyla İGC bünyesinde özel bir masa kurulacak. Öncelikle İzmir’deki yayın kuruluşları ile sağlanacak sıcak ilişkiler ve koordinasyon sayesinde iş arayışındaki gazetecilere destek olunacak. Cemiyet bünyesinde bir CV bankası kurulacak. Gazeteci ya da basın danışmanı istihdamı ihtiyacı olan her kuruluşun ilk aklına gelen yer İGC olacak.

Ayrıca işinden çıkarılan her gazeteciye talebi durumunda 9 Eylül Gazetemizde 6 ay boyunca evinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ücret ile meslek hayatına devem etme olanağı verilecek. İşinden çıkarılan gazeteciye gerekli hukuk desteği de verilecek.
3-İGC’de gelir-gider dengesi kurulacak
Üyelerimizin bize emanet ettiği kaynaklar doğru, yerinde kullanılacak. Gelirlerle giderler mutlaka dengede tutulacak. 70 yıldır göreve gelen yönetimlerin zorlukla elde ettiği kaynaklar tüketilmeyecek, üzerlerine yenileri eklenmeye çalışılacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni; güçlü, kimseye muhtaç olmadan, taşınmazlarını satmak zorunda kalmadan, hiçbir girişimi kapatmadan, gelecek yıllara taşıyacak bir program uygulanacak.
Bu amaçla, tüm gider kalemleri tek tek incelenecek, gereksiz harcamalar kısılacak. İGC’nin sırtında önemli bir yük olmaya başlayan seyahat ve ağırlama giderleri minimum seviyeye düşürülecek.
Cemiyet kasasından hiçbir lüks harcama yapılmayacak.
İGC’yi resmi ya da özel kurumlarda(Basın İlan Kurumu gibi) temsil eden ve huzur hakkı alan Yönetim Kurulu Üyeleri (Başkan dahil) aldıkları paranın tamamını üyelerimizin çocuklarına verilecek bursta kullanmak üzere oluşturulan fona aktaracak.

Başkan’a tahsis edilen özel kiralık araç sadece İGC’nin temsil edilmesi gereken resmi görevlerde kullanılacak. Başkan ve Başkan Yardımcısı dahil, kimseye telefon alınmayacak, telefon faturası Cemiyet kasasından ödenmeyecek.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin gelir ve gider durumu mali müşavirimizin verdiği raporlarla belirli aralıklarla internet sitemizde üyelerimize verilecek şifrelerle görülebilecek.
 
4- Gazetecilerin birliği ile önemli bir güç haline gelmeleri sağlanacak

Başta genç gazeteciler olmak üzere, TRT ve diğer televizyonlar ile radyo çalışanları, internet gazetecileri, ekonomi muhabirleri, sağlık muhabirleri, foto muhabirleri, magazin muhabirleri, polis ve yargı muhabirleri ile basın danışmanlarının katılacağı alt komisyonlar oluşturulacak. Bu komisyonlarda oluşan görüşler İGC Yönetimi’nde ele alınacak ve karara bağlanacak.  Her kesimin, her üyenin görüşü dikkate alınacak.

5- Dokuz Eylül Gazetesi her anlamda büyütülecek

Gazetecilerin gazetesi olan 9 Eylül; mali güç, tiraj ve etki anlamında daha da büyütülecek. Gazete’nin zarar etmemesi için tüm tedbirler alınacak. 9 Eylül’ün İGC’ye olan yaklaşık 1.2 milyon liralık borcunu ödemesi için bir program oluşturulacak.
Evrensel gazetecilik ilkeleri uygulanarak tüm basına emsal teşkil edecek bir gazete haline getirilecek. Ayrıca gazetecilerin kendileri ile ilgili haberlerin sayfalarda daha fazla yer alması için çaba sarf edilecek. Gazetenin daimi yazar kadrosu mutlaka gazetecilerden oluşacak. Konuk yazarlar sadece kendi eğitim ve uzmanlık alanları ile ilgili konularda yazı yazabilecek.
Üyelerimiz arasında geniş tabanlı bir “9 Eylül Gazetesi” anketi yapılacak. Gazetecilerin kendilerini temsil eden ve gerçek sahibi oldukları 9 Eylül hakkında görüşleri alınarak, incelenecek, değerlendirilecek ve çıkacak ana fikirler uygulamaya konulacak.
Yıllarını bu mesleğe vermiş deneyimli üyelerimizin yer alacağı bir Danışma Kurulu oluşturulacak. Bu Kurul’un saptadığı kriterlerle 9 Eylül’ün gazetecilerle ve toplumla daha yoğun buluşması sağlanarak, tirajı, etkisi arttırılacak.
Gazete’nin reklam gelirleri arttırılacak. Alınacak idari tedbirlerle de 9 Eylül Gazetesi’nin,  Cemiyet’ten para bekleyen değil, para kazandıran bir yapıya kavuşması sağlanacak.
Son dönemde gazeteciliğin önündeki en yakıcı sorunlardan biri ne yazık ki işsizlik oldu. Bir günde kapatılan bürolar, basının değişen sermaye yapısı ve üzerindeki siyasi baskılarla gazeteciler yıldırılmaya çalışıldı.  Dokuz Eylül Gazetesi’nin kapılarını işsiz kalan tüm üyelerimize açmak istiyoruz. İşsiz kalan arkadaşlarımızın belli bir süre boyunca yaşamsal gereksinimlerini karşılamaları ve mesleklerine devam etmeleri için kendi gazetelerinde istihdam edilmeleri sağlanacak. Buna zemin hazırlayabilmek için daha güçlü bir gazete oluşturmak üzere cesaretle ve titizlikle gerekli girişimlerde bulunulacak.
9 Eylül Gazetesi mutlaka stajyer yetiştirecek. Mesleki kuralları doğru öğrenen stajyerler Cemiyet’in gazetesinden yetişip diğer yayın kuruluşlarına gidecek. 9 Eylül Gazetesi aynı zamanda bir gazetecilik okulu haline gelecek.
Ekonomik ve siyasi açıdan özgür ve güçlü bir gazete; ayağını yorganına göre uzatan, lüks ve saltanattan uzakta, sıkı para politikası ile gelir-gider dengesinin sağlandığı bir anlayışla mümkün olur.
6- Gazetecililerin sorunların ele alınacağı büyük bir Çalıştay düzenleyeceğiz

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Eşki’den Bornova’nın nabzını tutan ziyaretler

Cemiyetimiz 70. Yılına ulaşıyor. Bu önemli tarihi olguyu, gelecek 70 yıllara miras kalacak anlamlı organizasyonlar ve girişimlerle karşılamak istiyoruz.
Meslek duayenlerinin, genç gazetecilerin, gazeteciliğin ana dallarının temsilcilerinin, hukukçuların, basın yasası ile ilgilenen siyaset adamlarının yer alacağı bir “Gazetecilik Çalıştayı” düzenlemek amacındayız. Buradan elde edilecek verilerin TBMM çatısı altında görüşülerek, gazetecileri içinde bulundukları zor ortamda bir nebze soluklandırılacak, özgürce çalışmalarını sağlayacak, özlük haklarını iyileştirecek gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin de takipçisi olacağız.
7-Mesleki gelişim için söyleşi ve kurslara önem vereceğiz
Özellikle genç meslektaşlarımızın deneyimli meslektaşlarımızla buluşacağı söyleşiler düzenleyeceğiz. Mesleki tecrübelerin gelecek nesillere aktarılması için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Ayrıca taleplere göre mesleki kurslar açacağız.
8-İzmir’e yakışır uluslararası standartlarda bir Basın Merkezi kuracağız

İzmir’de meslektaşlarımızın yararlanacağı, basın toplantılarının yapılacağı, çeşitli organizasyonlarda kullanılacak bir Basın Merkezi eksiği var. Bu konunun ısrarlı takipçisi olacağız. Çeşitli alternatifler üreteceğiz. Değerli üyelerimizin de desteğiyle uluslararası standartlarda, çağın gerektirdiği,  teknik ve yapısal donanımlarına sahip bir basın ve kongre merkezi oluşturmak için çaba harcayacağız.

9- Büyüklerimiz için çalışmalar yapacağız

Yıllarını bu zor mesleğe adadıktan sonra daha rahat ve huzurlu bir emekliliği hak eden meslek büyüklerimizin her zaman yanında olacağız. Mevcut sağlık anlaşmaları geliştirilerek, üyelerimizin sıra beklemeden, kimseyi devreye sokmadan, bir telefonla sağlık hizmeti almaları sağlanacak. Belirli aralıklarla ücretsiz check- up yaptırmalarına olanak sağlanacak.
Dikili’de yıllardır atıl duran ve ihmal edilen çoğu üyemizin varlığından bile haberdar olmadığı 40 dönüm arazimizde yaş almış üyelerimize yönelik dinlenme evi   yaptırmak amacıyla çalışma başlatacağız.

10-Sahada çalışan arkadaşlarımıza lojistik destek sağlayacağız
Zor şartlarda sahada çalışan arkadaşlarımızın donanımlarını daha ucuza edinebilmeleri için indirim ve firmalarla temin anlaşmaları yapılacak. Bu teknik donanımların (fotoğraf makinesi, objektif, notebook, ses cihazı  v.b.) daha ucuza sigorta edilebilmesi için sigorta şirketleriyle temasa geçilecek.
Özellikle sahada görev yapan meslektaşlarımızın hem toplumsal olaylarda daha rahat ayırt edilebilmeleri, hem de gazeteci üst kimliğini vurgulayan, aynı zamanda meslektaşlarımızın arkasında güçlü bir yapı olan İGC’nin olduğunu gösteren “gazeteci yeleği” projesi ivedilikle yaşama geçirilecek.

11- Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması adına yakışır hale getirilecek

Son yıllarda hem üyelerimizin hem de “teşvik” e katılan genç meslektaşlarımızın giderek kendilerine daha cazip başka yarışmaları tercih ettiği, katılım sayısı hızla düşen Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması, adını taşıdığı Hasan Tahsin’e uygun bir konuma ulaştırılacak. Jüri yapısı değiştirilerek İzmir’in bu konuda çok daha yetkin duayen isimlerinden, ihtisas jürileri oluşturulacak. İzmirlilerin eserlerini İzmirlilerin değerlendirmesi sağlanacak.
12-  Yeni koşullara uygun bir tüzük çalışması yapılacak

Özellikle yenilenen Medeni Kanun çerçevesinde tüzüğümüzde birçok madde Dernekler Kanunu ile çelişen bir konuma geldi. Ayrıca bazı maddeler hem yasal çerçevede hem de üyelerimiz arasında tartışma yaratacak belirsizlikler içeriyor. En kısa zamanda meslek duayenlerimiz, hukukçular ve deneyimli Dernekler Masası yöneticilerinden oluşturacağımız bir komisyonla yeni bir tüzük hazırlayıp, genel kurulun takdirine sunmak istiyoruz70. Yılını kutlamaya hazırlanan İGC’ye çağdaş, anlaşılır, yasalara uygun yepyeni bir tüzük armağan etmek istiyoruz.

13- Gümüldür Tesisleri üyelerimize 12 ay boyunca hizmet verecek

Gümüldür Tesislerimiz baştan aşağı yenilenecek. Cemiyet üyesi olmayan ama bu mesleğe emek veren genç gazetecilerin tesislerden  daha çok yararlanmasının önü açılacak. Üyelere yönelik çeşitli etkinliklerle yılın iki üç ayı dışında elverişli bir iklime sahip bölgede kullanım aralığı genişletilecek. Üyelere daha fazla hizmet olanağı sağlanacak.
14- İGC’nin 70 yılını anlatan kalıcı bir eser hazırlayacağız
Meslek duayenlerimizin katkıları ile İzmir’de gazeteciliğin son 70 yılını gelecek kuşaklara aktaracak kalıcı bir eser hazırlanması için de harekete geçeceğiz. İGC’nin yetmiş yılının bu eserde gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak.
15-Basın Müzesi herkesin kolayca ulaşabileceği bir yere taşınacak
Basın Müzesi’nin yeri çoğu üyemiz tarafından bilinmiyor.  Paha biçilemeyecek manevi hazinelerin yer aldığı Müzemizin, daha fazla insanın ziyaret edebileceği, merkezi bir konumdaki bir mekanda yeniden yaşam bulması için çaba harcanacak. Buralarda duayen meslektaşlarımız tarafından yapılacak canlı sunumlar ve etkinliklerle hem genç meslektaşlarımızın hem de bu mesleğe sevdalanıp yola çıkan öğrencilerin mesleğin geçmişini ve köklerini bulabileceği bir ortam sağlanacak.
16-Karataş’taki lokalimiz elden geçirilecek
Karataş’taki lokal elden geçirilecek. Mümkün olduğu takdirde yeni eklemeler, yeni işletme anlayışı ile üyelerimize çok daha kaliteli hizmet sunulacak. Buradan yararlanan üyelerimiz arasında yapılacak anketle yapılacaklar belirlenecek.

17- Üyelerimize yurt dışı deneyimi kazandırmak için projeler üretilecek

Üyelerimize istihdam yaratacak ve uluslararası tecrübe kazandıracak örnek projemiz:

Projenin ortakları: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler (Yunanistan, İtalya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Fransa, İspanya, Tunus, Cezayir, Fas, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Mısır, Libya)
Projenin amacı: Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki gazeteciler ile İzmir’deki gazetecileri (buna daha sonra Türkiye’deki kıyı illerini dahil edebiliriz) ortak ve çok dilli bir haber portalı üzerinde buluşturmak. Doğru, sağlıklı bilgi alışverişi sağlayarak Akdeniz halklarını Akdeniz kültürü etrafında bir araya getirmek ve insanlığın barışçıl hedefleri konularında bilgilendirmek. Siyasetten yemek kültürüne kadar çok farklı alanlarda araştırma haberleri üretmek vs.
Projenin hedef kitlesi: Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki okurlar, yerel televizyonlar, internet siteleri, gazeteler.
Projenin kaynağı: Avrupa Birliği fonları, İzmir Kalkınma Ajansı vs.
Projeden faydalanacaklar; İşsiz gazeteciler, çalışan ama yeteneklerini daha özgürce kullanmak isteyen gazeteciler, ek gelire ihtiyaç duyan gazeteciler, staj imkanı bulamayan üniversite öğrencileri.

 

Biz birlikte bu projelerin de ötesine geçebileceğimize inanıyoruz.

“Özgür gazetecilik için güçlü Cemiyet” diyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.