Başkan Şahin’den Büyükşehir’e Toplu Salvo
GAZETE EGE/Radyo Romantik Türk’te Abdullah Polat’la manşet programının konuğu Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin oldu. 4 dönemdir Menemen’de Belediye Başkanı olan Tahir Şahin, geçen 17 yılı değerlendirdi. Şahin İlçe Belediyelerinin en büyük sıkıntısının Bütünşehir yasası olduğunun altını çizdi. Menemenlileri artık seçmen gözüyle bakmadığının da altını çizen Başkan Şahin aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesinden beklediği yardımı göremediğini de dile getirdi. Başkan Şahin, “Sağolsun Menemenlilerde bizi ağabey, kardeş gibi görüyor. Görüyor ki 4. dönemdir beni seçtiler bu en güvenilir koltuğa beni oturtuyorsa teşekkür etmekten başka bir şey kalmıyor bana. Menemen siyaset anlamında baktığımızda en zor ilçelerden biri, 40 yılı aşkın bir süredir sağ parti kökenli bir ilçe aslında. 1999’da ilk göreve geldiğimizde içecek bir çayımız yoktu. Böyle bir belediyeyi devir aldım tüm personellin maaşı 15 aydır içerde birikmişti. 2 yıllık ikramiyeleri birikmiş arkadaşları vardı. Sokağa bakıyorsunuz yol yok kasada para yok. 1 tane çöp toplama arabası var o da eli kulağında yolda kalacak görünce moralim bozulmasın diye yolumu değiştiriyordum. 3 ay dolaştıktan sonra baktım katkı koyacak bir şey yok. İçine girmeden göremiyorsunuz bırakıp gitmeyi düşündüm ama bırakıp gidemedim hem Atatürk’ün çocuğu olarak hem de partililerimizi düşünerek gidemedik. Mücadeleye devam ettik ve yüzümüzün akıyla çıktık” dedi.
“BEN ÖZGÜRLÜK ELEDEN GİDER DEMİŞTİM…”
Bütün şehir yayasının ilçe belediyelerini zarara soktuğunu vurgulayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “2009 öncesi seçimlere baktığımızda, bütün şehir yasasına herkes olumlu cevap verirken ben hayır özgürlük elden gider demiştim. O gün yine Allaatin Başkan İl Başkanımızdı neden olumsuz tepki veriyorsun demişti bende zamanı geldiğinde ortaya çıkar demiştim şuan sorduğumuzda herkes karşı çıkıyor.
“SADECE ÇÖPLERİ TOPLAYIP, BAHÇE SULAYIP, SEÇİMLERDE VAATLER Mİ VERCEĞİZ?”
Tüm yetkiler o yasayla elimizden alındı. Biz sadece çöpleri toplayacağız, parkları sulayacağız sonra seçim dönemi vaatlerde bulunacağız. O dönem geldiğinde yapıyorsun ister istemez, yapmak zorundasın ama yetkimiz yok. Büyükşehir yasası olmasa su ve kanal hizmetleri bizde olacaktı. Su tahsilatı ile üç buçuk, dört milyon arası gelir elde edilir, ama sıcak para eksik. İller bankasından aldığımız gelirinde bu yüzden 20 milyonu büyükşehire gidiyor. Bir inşaat yapılıyor. Vatandaşımız bin lira ile iki bin lira arası kanal bağlama parası ödüyor. Biz bu şartlarda yüz lira alıyorduk, olan vatandaşa oluyor. Bunların hepsi toplandığında Menemen bazında 70 milyonluk bir kayıp oluyor. Ben yine de Büyükşehire teşekkür ederim eleştirmiyorum yasada açıklar var onları anlatıyorum” ifadelerini kullandı.
“BEN BÜYÜKŞEHİRDEN %75’LİK BİR YARDIM BEKLERDİM AMA …”
Sosyal belediyecilik anlayışı ile gerçekleştirdikleri projelerini anlatan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, 2 katlı yer altı otoparkı projelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesinden beklediği desteği göremediğinin de altını çizdi. Şahin, “Menemen’e 2 katlı yeraltı otoparkı yaptık tamamen Menemen Belediyesi bütçesiyle. İzmir’de hiçbir ilçede yok. Bir tek Karşıyaka’da var. Tepe sosyal tesislerimiz var onun yapımında İzmir Büyükşehir Belediyesinden yedi yüz elli bin yardım aldık. Toplamda 12 yılda 10 milyon Büyükşehir’in katkısı oldu. Tekrar ediyorum bilerek ya da bilmeden Menemen’e yapılan haksızlık var Kubilay kültü merkezi yapıyoruz. Büyükşehirden yalan değil ben yüzde 75 yardım beklerken yüzde 25 çıktı. On bir milyon harcıyoruz oraya. Söylemesen vatandaş neden diyecek söyleyince Aziz bey gönül koyuyor ama bunları benim söylemem gerek.
“BÖYLE OLACAKSA İLÇE BELEDİYELERİ KAPANSIN BÜYÜKŞEHİR’İN ŞUBESİ OLALIM”
Seçim zamanı vatandaşa vaatler veriyorsunuz ama vatandaşın bir yakını vefat ettiğinde mezarlıklar müdürlüğünden izin alıp bin beş yüz lira para alınıyor. Biz onu yüz liraya yapıyorduk. Bu uygulama mı iyi? Böyle gidecekse tüm ilçe belediyelerini kapatsınlar İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen şubesi densin. Ben 1999-2004 yılların da özerk belediyeciliği yaşadım, yeni gelenler anlamıyor tabi. Sorunu farketmiyorlar” dedi.
“İBB KONUYA EL ATMALI KARAYOLLARINDAN İSTEMELİ…”
Menemen’in sorunlarından olan üst geçit eksikliği hakkında da konuşan Başkan Şahin, “Üst geçit değişecek mi diye ilçe belediyesine soruyor vatandaş ama bunlar yetki ve kaynaktan kaynaklanıyor. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi de suçlu değil, çünkü karayollarının yetkisinde, vatandaş Çiğli’de 6 tane üst geçit görünce laf ediyor konuşmuyor musun diye konuşuyorum ama bu konuya Büyükşehir el atmalı ve karayollarından istemeli. Ben Cuma günü Karayolları Bölge Müdürlüğüne yazı yazdım bize verin diye verirlerse bizde Büyükşehirden çok bir şey istemeyeceğiz. Çiğli’ye 6 tane yaptıysan bize de 3 tane yap diyeceğiz. Oradan vatandaşlar geçiyor can güvenliğini sağlamamız gerek” diye konuştu.
“HÜKÜMET’DE YEREL YÖNETİM DE STAT KONUSUNU SİYASİ SAVAŞ HALİNE GETİRDİ”
İzmir’in bitmek bilmeyen konularından olan stat konusuna da değinen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “Stat 5-6 yıldır konuşuluyor. Göztepe ve Karşıyaka statları üzülerek söylüyorum ama niye mevcut yerlerine yapılamasın? Avrupanın neresine giderseniz gidin şehirin içinde stat var İstanbul’da, Madrid de oluyor da Güzelyalı da Karşıyaka’da neden olmuyor. Siz statları uzak yere yaparsanız seyirci sayısı düşecek, Trafik sıkışacaksa orada da sıkışacak. Kimse tersten bakmıyor konuya, kaldı ki şehir içinde olsa insanlar toplu taşıma kullanacak ve araç azalacak. Şehir dışında olunca kendi aracını kullanacak yine şehir içinden yola çıkacak ve trafik yine sıkışacak. Yerel yönetimle hükümetin siyasi savaşı oldu bu konu. Binali beyden 5 kere randevu istedik ulaşamıyoruz. Bizim bu stat için uygun yerimiz var 35 dönümlük yer var. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesinin otoparkı diye geçen ama Büyükşehir’e verilmeyen bir alan var 15 bin dönümlük bakın 1 tane araç park etmiyor. Toplamda 50 bin dönümlük alan var anlamıyorum ben neden durum böyle biri bana anlatsın. Hep güneye hizmet var, kuzeye yok. Ben Büyükşehir’in ve Bakanlığın yerinde olsam balıklama atlardım” dedi.