Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı panelle anlatıldı

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı panelle anlatıldı
  • 22 Mayıs 2019 13:33
  • A+
    A-

Milli Mücadele’nin fitilinin ateşlendiği, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, Konak Belediyesi’nin destekleriyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanlığı ‘Kurtuluştan Kurtuluşa Milli Mücadele Tarihi’ konulu panel düzenlendi.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve CHP Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Tacettin bayır,  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun yanı sıra il ve ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.  Panelin konuşmacıları ise; Dr. Serdar Şahinkaya, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Türkan Başyiğit, Genel Başkan Özel Danışmanı, Tarihçi Yazar ve Anıtkabir Eski Komutanı Doç. Dr. Recep Cengiz ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz’dı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını ise CHP İl Başkanı Deniz Yücel, İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya yaptı.

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı panelle anlatıldı

Cumhuriyeti yeniden kuracağız

Milli Mücadele’nin ne kadar zor şartlar altında elde edilerek cumhuriyetin kurulduğunu dile getiren Çağrı Gruşçu, Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma da değinerek, Cumhuriyetin kurulmasında büyük fedakarlıklarla mücadeleyi her şart altında sürdüren ve bu vatanı vatan yapan şehitlerimizin toprağa düşen kanları ve her bir metrekaresine bizim sorumluluğumuz olduğunu söyledi. Gruşçu, “Şu anda Türkiye’yi ötekileştirmeye, ayrıştırmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bir asır geçti ve bir asrın hesaplaşmasından vazgeçmeyenlerle karşı karşıyayız. Biz ise bu ötekileştirmeye prim vererek değil; bizi bir araya kucaklayan, sevgi dili, güven, çaba, emek ve saygıyla taçlandıracak anlayış bir araya getirecektir. Bizler Cumhuriyeti şimdi yeniden kurma görevini almış olan neferleriz. Cumhuriyeti yeniden kurmalıyız” diyerek hala Anadolu’da Milli Mücadele ruhunun, Cumhuriyet’in tam olarak idrak edilmediğini ve özeleştirisinin yapılması gerektiğini söyledi. “Cumhuriyetin gerçekten 95 yaşında olduğunu hissedebilmek, bizi ayrıştırmak ve ötekileştirmek politikalarına mahkum etmek isteyenlere karşı bir duruş göstermekle gerçekleşebilecektir” dedi.

Her şey güzel olacak

CHP İl Başkanı Deniz Yücel de Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu, emperyalist güçler tarafından işgal edildiğini dile getirerek, “Milletimizin tüm inancını yitirdiği bir dönemde inançlı karalı, özgürlüğün ve bağımsızlığın ne kadar değerli olduğunu bilen vatansever bir Türk Subayı’nın Samsun’a ayak bastığı günün 100’üncü yılındayız. Atatürk, ‘Benim doğum günüm 19 Mayıs’ diyor.  Aslında bizim de doğum günü. O ilk adım özgürlüğümüzü kazandıran ateşin, yobazlık ve cahillikle savaşan ışığın, hainlerden ve kendi saltanatları uğruna millete sırtını dönenlerden kurtuluşun günüdür. 19 Mayıs, ‘söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ diyenlerin doğum günü., 19 Mayıs canı pahasına Cumhuriyeti koruyanların doğum günüdür ve 19 Mayıs demokrasiyi sandık koymaktan ibaret zannedip, sonuçlar istediği gibi çıkmayan millet iradesini gasp edenlere ‘dur’ diyenlerin doğum günüdür. 19 Mayıs ‘hak, hukuk ve adalet’ diyenlerin doğum günü, önce İstanbul için sonra Türkiye için ‘her şey çok güzel olacak’ diyenlerin doğum günüdür” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Büyükşehir’in Köy Tiyatroları’na TAKSAV’dan ödül

İktisat Kongresi ve o ruha ihtiyaç var

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve CHP Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya da İzmirlilere gazeteci Hasan Tahsin’in torunları diye seslenerek sözlerine başladı. Kaya, Milli Mücadele yıllarında baş kaldırışın sadece emperyalist güçlere karşı olmadığını, ülkeyi emperyalist güçlere peşkeş çekenlere de başkaldırıldığını söyledi. Kaya, “Geçmişini inkar etmeden yola çıkan Mustafa Kemal’in kafasında padişahlığa son verip yeni bir rejimi inşa etme düşüncesi vardı. Bugün sırça sarayında oturanlar kaçak saray yapıp, Mustafa Kemal Atatürk’ün bataklığı kurutarak orayı bir vahaya dönüştürdüğü Atatürk Orman Çiftliği’nin ortasına bir hançer gibi sapladıkları kaçak saraylarında yoksulluğun ne demek olduğunu işsizliğin ne demek olduğunu bilmiyorlar, ülkeyi ekonomik krize nasıl sürüklendiğinin farkında bile değiller” diyerek Atatürk’ün savaş sonrası ilk yaptığı icraatın İzmir’de İktisat Kongresi’ni toplamak olduğunu ve bugünde bu Kongre’ye ve o ruha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Benzer bir dönem yaşıyoruz

Kaya, “Atatürk cepheyi bırakarak öğretmenler şura toplantısına katılarak eğitimin hangi noktaya geleceğini öğretmenlerle tartışıp, oradan bir yol haritası çıkartıyor. O dönem Osmanlı’da yüzde 3 olan okuma yazma oranını nasıl yükseltileceğini, harf devrimini nasıl gerçekleştireceğini hesaplıyor. Nasıl ki 100 yıl önce hem ekonomiyi batağa sokanlar, hem saltanatını korumak için bu ülke topraklarını peşkeş çekenler ihanet içine girmişlerse bugün de yaşadığımız benzer durumdur” diyerek bugün 165 milyar dolar İngiltere’ye faiz borcu olan bir Türkiye ile karşı karşıya kaldığımızı dile getirdi. Kaya, bugün eğitimin geldiği noktayı da eleştirerek, “Atatürk’ün kurduğu eğitim sistemini çökertemeyecekleri müddetçe, Cumhuriyeti çökertemeyeceklerini biliyorlar. Bunun için de 17 yıllık AKP iktidarında 7 bakan var. On dördüncü sistem değişikliğini tartışıyorlar. Tamamını bilinçli olarak; laik, demokratik, bilimsel eğitimi kökünden yok edip, başka bir sistemi inşa etmek için. Buna güçleri yeter mi, hiç sanmıyorum” dedi.

Belediye başkanlarına iş düşüyor

Kaya, bugün 100 yıllık Cumhuriyet’i hak ettiği coşku içinde yaşanmadığına da dikkat çekerek, “Biz Atatürk’ün ayak bastığı her yerde yapılacak konferanslarla ne yaptılar, nasıl yaptılar, geleceğe ne bıraktıklarını oralara giderek anlatmazsak ikinci yüzyılı yaşatamayız” özeleştirisinde bulundu. Kaya, “Geceyi gündüze katarak Türkiye’yi dolaşmamız lazım” diyerek çocuklardan başlayarak laik, demokratik, çağdaş ve bilimsel anlayışı yaymamız gerektiğini söyledi. Bu konuda Belediye başkanlarına da iş düştüğünü belirterek, “Yol, asfalt yapmanın dışında körpe beyinleri teslim almak isteyen zihinlere karşı bugünden örgütlenmek gerekir” diyerek gençlerin de bu yüzyılı gelecek yüzyıla taşıyacaklarından emin olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.