İZSU’dan Taşkın Seferberliği
İzmir’in önemli akslarında ve caddelerinde yağmursuyu problemini ortadan kaldıran İZSU Genel Müdürlüğü, mahalleler ve sokaklarda döşediği yağmur suyu kanalları ile vatandaşların sıkıntılarına son veriyor. Kısa süre önce Şirinyer ile Çamdibi bölgelerinde tamamladığı çalışmalardan olumlu sonuçlar alan İZSU, yağmur sularının atıksu sisteminden ayrı hatta taşınmasını sağlayan bu yöntemi şimdi de Menderes, Konak, Çiğli, Karabağlar, Karşıyaka, Gaziemir ve Bornova ilçelerinde uygulayacak. Toplam 90 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı ve 16 kilometre uzunluğunda atık su hattı yapılarak, yağmur suyu ile kanal sularının ayrı toplanması sağlanacak; yağışlarda su birikintilerinin ön&uu ml;ne geçilecek.
Menderes’de çalışmalar başladı
Menderes ilçesine bağlı Çukuraltı ve Cumhuriyet mahalleleri ile Gümüldür Atatürk Fevzi Çakmak Mahallesi’ne 3.5 kilometrelik yağmur suyu, atık su hattı olmayan bölgelere de 4 kilometrelik atık su hattı döşeniyor. 1.6 milyon liraya mal olacak çalışmalar Mart sonunda bitecek.
Gültepe’ye 19 kilometrelik yağmur suyu hattı
Gültepe bölgesinde Çınartepe, Atamer, Anadolu, Boğaziçi mahallelerinde yaşanan taşkınları önlemek için 19 kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı, 11 kilometre uzunluğunda atık su hattı yapılacak.26 milyon liraya mal olacak çalışmalar 2017 yılı Nisan ayında bitecek.
Çiğli’de çalışmalar Maltepe ve Ataşehir mahallelerinde
Çiğli Maltepe Mahallesi 8108, 8102, 8090, 8090/1, 8110/1 sokaklara 4 kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı döşenecek. Devam eden çalışmalar Nisan ayında bitecek. Yatırım maliyeti ise 2.2 milyon TL. Ayrıca Ataşehir Mahallesi ve Ata Sanayi bölgesinde yağmur suyu kanalı inşaatı devam ediyor. Yıl sonunda bitecek çalışmalar kapsamında 17 kilometre uzunluğunda ızgaralı yağmur suyu kanalı döşeniyor. Yatırım maliyeti ise 7.3 milyon TL.
Karabağlar’da 7 mahalle birden
Karabağlar ilçesinde Sarıyer, Uğur Mumcu, Çalıkuşu, Aşık Veysel, Cenrnetoğlu, Bozyaka ve Gülyaka mahallelerinde yağmur suyu kanalı imalatları devam ediyor. Temmuz ayında bitecek çalışmalar kapsamında 5 bin 750 metre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşenecek ve 3.5 milyon liralık yatırım yapılacak. Özellikle Orcaner bölgesinde yaşanan su taşkınları sona erecek.
Şemikler bölgesi rahatlıyor
Karşıyaka Şemikler’de 6276, 6303, 6304, 6305/2, 6306, 6314/2, 6316/5 ve 6316/6 sokaklarda yağmur suyu hattı imalatları devam ediyor. Nisan sonunda bitecek çalışmalar kapsamında 1.1kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı döşenecek. 1 milyon liralık yatırım yapılacak.
Gaziemir, Bornova ve Bayraklı’da yoğun tempo
Gaziemir ilçesi Atatürk, Hürriyet, Fatih, Menderes, Dokuz Eylül, Atıfbey, Gazi ve Beyazevler mahallelerinde başlayan yağmur suyu kanalı inşaatı çalışmaları 2017 yılı Nisan ayında bitecek. Özellikle Sarnıç bölgesinde yaşanan taşkınlar son bulacak. 25 kilometrelik yağmur suyu hattı imalatı için 11.1 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Bornova Evka 3 ve Erzene Mahallesi’nin sokaklarında 5 kilometrelik yağmur suyu kanalı döşenecek. Önümüzdeki günlerde başlayacak çalışmalar 2 milyon liraya mal olacak ve Temmuz ayında bitecek. Bayraklı Manavkuyu ve Osmangazi mahallelerinin bir bölümünde 10 kilometrelik yağmur suyu hattı ve 1.1 kilometrelik atık su hattı döşenecek. Nisan sonunda bitecek bu çalışmalar da 3.3 milyon liraya mal olacak.
Atık su hattının yükü hafifletiliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu çalışmalarının ana hedefi, “atık su hatlarının aşırı yağışlarda artan yükünü hafifletebilmek” olarak özetleniyor. Kentin “taşkın riski” taşıyan bölgelerinde yoğunlaştırılan “ikinci hat” çalışmalarıyla, alçakta kalan cadde ve sokaklarda biriken yağmur sularının kısa sürede denize veya derelere ulaştırılması için bugüne kadar “birleşik sistem”le taşınan atık su ve yağmur suyu birbirinden ayrılıyor. Kanal suları kolektör hatlarına, yağmur suları da oluşturulan yeni hatla doğrudan denize veya derelere aktarılıyor. Böylece ana hattaki yük hafifletilerek aşırı yağışlardaki tıkanıklık ve su baskınlarının önüne geçiliyor. İkinci hat çalışmaları mahalle ve sokak bazında yapıldığı gi bi geniş kapsamlı da yapılıyor. Şirinyer bölgesi ve hemen ardından Çamdibi ile Altındağ’ı kapsayan 540 hektarlık alandaki ayrıştırma projeleri, geniş çaplı ayrıştırma projesine örnek verilebilir.