CHP Lideri Kılıçdaroğlu canlı yayında açıkladı: Neden Tunç Soyer?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu canlı yayında açıkladı: Neden Tunç Soyer?
  • 1 Şubat 2019 10:42

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , FOX TV’de Çalar Saat’te İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu Tunç Soyer’i neden İzmir Büyükşehir Adayı olarak tercih ettiklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Başarılı, çalışkan, Atatürkçü, halkı seven, toplumun her kesimiyle ilişki kurabilen kişi. İzmir’i gayet iyi yönetibilecek bir kişi. Kendisine bu bölgeyi en önemli kültür merkezi haline dönüştüreceksin, tarım, sanayi merkezine dönüştüreceksin dedim. Herkes İzmir’i görmeye gelecek.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu FOX TV’de önemli açıklamalarda bulundu.

Adayların kaçı yarın belli olacak?

Adana, Mersin, İstanbul, İzmir ilçelerini konuşacağız, belki Bursa’nın ilçelerini konuşacağız. 200 küsür civarında bir aday belirlenecek.

Bodrum ne yapacaksınız?

MYK bir karar alıp PM’ye sunuyor. Üyeler özgürce düşüncelerini ifade ediyorlar. Deniyor ki şu ismi bir daha düşünün. Bazıları geri çekiliyor. Çizik yedi demek doğru değil. Biz onay almayan isimleri yeniden gündeme getirebiliriz. PM’de yeniden gündeme getirebiliriz

İŞTE O AÇIKLAMALAR

Efendim arka planı bilmediği için insanlar eleştiriyor. Tabi ki arka planı bilmedikleri için bu eleştirileri dile getiriyorlar.

Gelen eleştirileri elbette değerlendiriyoruz. PM’de MYK’da da eleştiriler geliyor.

Seçime 58 gün var ve hala sizin belirlenmemiş adaylarınız var geç kalmadınız mı?

İşin özü şu son bir ay propaganda için yoğunlaşan bir süre. Bir de bizim belediye başkanlarımızın olmadığı yerlerde adaylarımızı belirledik zaten. Farkındaysanız tartışmalar genelde bizim adaylarımızın olduğu yerler. Dolayısıyla geç atama tartışmalarını doğru bulmuyorum.

Geçen hafta 18 saat süren bir toplantınız oldu, Kaftancıoğlu istifa etti. Garip gelmiyor mu?

Parti içindeki tartışmalrı ben partinin özel hayatı olarak görüyorum ve kamuoyu önünde tartışmayı doğru bulmuyorum. Canan hanımın duygusal bir nedenle bu tweeti attığını biliyorum, sonra da geri aldı.

Bir CHP yöneticisinin bunu yapma hakkı var mı?

Elbette yok. Kendisine de söyledim. Atılan tweetin doğru olmadığını söyledim. Zaten bir il başkanının bunları yapmaması gerektiğini söyledim.

İstifasını istdeğinize ilişkin haberler oldu

O konulara girmek istemem.

Peki Canan hanım seçime kadar devam edecek mi?

Edecek, sonrasına bakarız

Aziz Bey yeniden varım dedi. Neden değiştirdiniz, Neden Tunç Soyer?

Tunç Soyer Seferihisar’da başarılı bir belediyecilik yaptı. Küçücük bir beldeyi aşağı yukarı bütün Avrupa’ya tanıttı. İzmir’i yönetecek de bir kapasitede. Aziz bey 15 yıl boyunca belediyeyi yönetti. O da başarılı bir yöneticilik yaptı, 400 küsür yılla yargılandı. ‘yoruldum’, ‘Artık yapmak istemiyorum’ dedi. Tunç Bey’in ismi de öne çıkmıştı. Geri dönmenin doğru olmadığını düşündükTunç beye gelen eleştiriler haksız. Bu tür eleştirilere muhatap olmasının özünde yatan neden şu, bu kişi çok değerli İzmir’i alacak. O yüzden böyle bir tartışma başlattılar.

İki bölümü var tartışmanın, Bir tanesi babası ile ilgili sayın Cumhurbaşkanı ” 12 Eylül’ün işkencecisi” diyor. Diğer taraftan Gülen’i ilk yargılayan isim.

Babası nedeniyle niye bir evlat yargılanır. Sevgili peygamberimizin veda hutbesinde “Baba oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.” Eğer bir insan gerçekten Müslüman ise babadan ötürü oğlunu suçlamaz. Kaldı ki babası suçlu değil ki, babası kamu görevlisi. Yaşar Okuyan geldi o davalarda ölüm cezası ile yargılanan bir isim.

Gayet açık ve net olarak ben oyumu vereceğim demiş. Aramış Soyer’i “O konulara hiç girme ben anlatacağım” demiş. Kalkıp oğlunu suçlayalım demek Ortaçağ zihniyetidir. Biz . yüzyıldayız siz kalkıp neyi suçluyorsunuz. Belediye başkanlığına ilişkin hiçbir söz söyleyemiyorlar. Benim için de yaptılar, devletin bütün arşivilerini taradılar. E bu adam savcı, oturmuş iddianameyi hazırlamış. Başarılı bir hukukçu. Kalkıp da Soyer’i buradan yargılamak, gölgemek mantık alır şey değil.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Örgüt elebaşının 3 yıl hapis yatmasının arkasında olan isim o?

Bunun için Tunç Soyer’i ödüllendirecek değiliz ki.

Neden Tunç Soyer?

Başarılı, çalışkan, Atatürkçü, halkı seven, toplumun her kesimiyle ilişki kurabilen kişi. İzmir’i gayet iyi yönetibilecek bir kişi. Kendisine ‘Roma’dan başlayarak Atina ve İzmir’e geleceksin.’ Bu bölgeyi en önemli kültür merkezi haline dönüştüreceksin, tarım, sanayi merkezine dönüştüreceksin dedim. Herkes İzmir’i görmeye gelecek.

İzmir ilçe adaylarını belirlerken kendisine soruyor musunuz? Ben İzmir’deki oranlara baktım, yüzde 80’ini değiştiriyorsunuz. Çoğu da başarılı. Neden?

Değişim olmak zorunda. Yeni insanların siyasette yer alması gerekiyor. Değişim önemli. Değişikliği yaparken il başkanıyla, büyükşehir adayıyla, milletvekillerimizle, hazırlanan raporla karar alıyoruz. Değiştirmek gerekiyorsa değiştiyoruz. Bazı yerlerde alınan kişi yerine kadın veya genç aday koymuyorsunuz.

Örgüt istiyorsa onu yapıyoruz. Bundan 3-4 ay öncesinde illeri vekil arkadaşlarımız arasında paylaştırdık. Arkadaşlarımız buralarda kimler aday olabilir diye raporlar gönderdi. Artı bir memnuniyet araştırması yapıldı. Aday adayları çıktı ortaya onlarla ilgili anket çalışmaları yapıldı. Bütün bu çalışmalar getirildi, hepsi masaya yatırıldı. Bu arada geçen dönemde yaşamadığımız bir konu İYİ Parti ile de müzakereler yürüttük. Saadet Partisi ile dirsek teması yaptık.

Mevcut belediye başkanlarının değişimi yüzde 70 oy alan Akpınar’ı neden değiştirdiniz?

Bazı şeyler varki o partinin kendi içinde iç bilgisidir. Bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşamayız. Her değişimin kendine göre gerekçesi vardır.  Bunları kalkıp kamuoyuyla paylaşmak doğru değildir. Otururuz, bakarız, ölçeriz, tartarız, konuşuruz. Sonunda bir karara varırız. Partinin kendi iç dinamikleri vardır. Akpınar da başarılı bir belediye başkanıdır. Görev değişimi… Herhangi bir neden yok kendisiyle kıvanç duyarız. Bugün vardır yarın bir başka arkadaşımız gelir.

HDP ile var mı?

Hayır.

Memnun musunuz?

Memnunuz. Oturuyorsunuz karşılıklı ödün veriyorsunuz. Oturduk tekrar görüşmeler yaptık. Bizden iki arkadaş, İYİ Parti’den iki arkadaş gece geç saatlere kadar çalıştılar.Bakın bir adayı belirlemek zordur. Bizim bütün aday adaylarımız, belediye başkanlarımız değerlidir. Sayın Aziz Kocaoğlu başarılı bir adaydır.

Ama geldi ilk açıklamasının aksine aday olmak istiyorum dedi

Söylediğim gerekçelerle, artık yoruldum demişti. Biz o sözü, yoruldum, yapmak istemiyorum dedi. Soyer beyin adı da ortaya çıkmıştı. Daha fazla uzatmak istemedik.

Bir lidersiniz en son benim dediğim olacak demiyor musunuz hiç?

Tek adam dediğimiz rejimi en çok eleştirenlerden biri benim. Elbette karar alınması gerektiğinde ben gerekeni yapıyorum. Genelde söylediğim gibi gelen raporlara, görüşlere, anketlere göre bakıyoruz. Birden fazla aday adayı varsa tartışmak gerekiyor .

En son sizin dediğiniz oluyor mu?

Elbette oluyor.

SANDIK GÜVENLİĞİ 

Sandığa katılım için ne yapacaksınız? Sizin de kırgın seçmenleriniz var...

Sandık güvenliği konusunda kimse endişe etmesin. Biz CHP olarak ıslak imzalı tutanakların yüzde 96’sını elde ettik. Yüzde 4’ünü alamadık bazı arkadaşlarımız bıçaklandı, salonlara sunulmadı. Bu seçimlerde katılım çok yüksek olacak.

Biz diğer siyasi partilerle de, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerle de işbirliği yapıyoruz. CHP’nin dijital altyapısı hiçbir partide yoktur. Dijital altyapımız çok güçlüdür. Bugün eğer 100 yaşında insan oy kullanacak diye ortaya çıkıyorsa bunu sağlayan biziz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.