“Artık çizmeyi aştı”

“Artık çizmeyi aştı”
  • 12 Mayıs 2018 15:13

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmet verdiği ilçelerdeki çevre projelerine bir yenisini daha ekledi. Selçuk’ta inşa edilen İzmir’in ilk kapalı sistem katı atık transfer istasyonu törenle hizmete girdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada Aliağa Çaltılıdere’deki araziyi, Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarlı talebine rağmen değerinin altında bir fiyata özel şahıslara satan ilçe belediyesini eleştirdi. Aliağa Belediyesi’nin, Büyükşehir Belediyesi hizmet alanındaki caddelerde çalışma yapma ısrarına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Sana o caddeyi neden yaptığını sormayacağım. O ilçenin en az 100-150 milyon liralık arazisini niye 15 milyon liraya sattığını soracağım. Sen orada ona cevap vereceksin. Böyle belediye başkanlığı mı yapılır? Böyle kamu görevi mi yapılır, Böyle siyaset mi olur? Belediye başkanlarına cevap vermeyi, zaman zaman sınırı aşsalar da sevmiyorum, tolere etmeye çalışıyorum. Ama bu artık çizmeyi aştı.” diye konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuk’ta yaptırılan ve benzerlerinden farklı olarak tamamen kapalı sistemle çalışacak evsel katı atık transfer istasyonu törenle hizmete girdi. İzmir’de bir ilk olan modern tesisin açılış töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in çeşitli engellemelere uğrayan katı atık geri dönüşüm tesisi dışında çevre yatırımlarını başarıyla tamamladığını belirterek, “Bir mahkeme kararı kaldı, onu bekliyoruz. Onu da sağladığımız zaman Türkiye’ye örnek bir tesisi hayata geçireceğiz. Bu arada Harmandalı Katı Atık Deponi alanı için vahşi deseler de, o tesis de dönemi için Avrupa standartlarında yapılmış, ancak bugün çağın gerisinde kalmıştır. Harmandalı’nın rehabilitasyonu ve enerji üretimi için ihaleye çıktık” diye konuştu.

 

Sağlıklı çevre olmadan yaşam kalitesi yükselmez

Selçuk’ta açılışı yapılan katı atık transfer tesisinin kapalı sistem özeliğiyle bir ilk olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“Enerjisini güneşten sağlaması, yağmur sularının yeniden kullanımı gibi özellikler taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kenti yönetirken aklın ve bilimin rehberliğinde yoluna devam ediyor. Bunu yapmazsanız, çağa ayak uyduramazsanız, kentinizi de kalkındıramazsınız. Yaşanacak bir çevreyi sağlamadan, yaşam kalitesini yükseltmeniz mümkün değildir. Zaman zaman kentleşme tarihi boyunca kentler çok farklı özellikler sundu. Bazen sanayi, bazen kültür, sanat, finans merkezi özellikleri öne çıktı. Ama bugün kentlerin en fazla öne çıkan farklılık çevre yatırımları. 14 yıllık mücadeleden sonra geldiğimiz noktada İzmir, Türkiye’nin yaşam kalitesini artırmış, yaşanacak 1 numaralı kentidir. Sanayi, tarım, hizmet sektörü, turizm gelişirken kafanızın içinde sağlıklı bir çevre olmalıdır.”

 

Popülist icraatlarla değil, halka dokunarak

Başkan Aziz Kocaoğlu, aklın ve bilimin önderliğinde yol yürümenin semeresini 14 yılda gördüklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Nüfusa oranla Türkiye’de en fazla fiili yatırım yapan kentiz. Hem çevremizi, imarımızı koruyarak bunu başardık. Hem de yatırım yapabilecek kredibilitesi olan Türkiye’nin 1 numaralı kurumuyuz. Şu anda ekonomideki bütün çalkantılara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 yıl önce yakaladığı 3A kredi notu devam etmektedir. Bu notu sadece gelişmiş 12 ülke hazinesi almıştır. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi. Türkiye’nin en borçlu 3 belediyesi olarak çıktığımız yolda bu noktaya geldik. Bugün biz Selçuk-Aliağa projesini gerçekleştirdiysek, yarın Bergama’ya uzanacaksak, yeni bir fuar alanını özkaynaklarımızla yapmışsak, metromuzu büyütüp, Narlıdere ve Buca metrolarının da kredi görüşmelerini yapabiliyorsak, tramvay projesine 450 milyon harcayıp tıkır tıkır çalıştırabiliyorsak bunu finans polit ikasımızın doğruluğunda görmek gerekir. Popülist icraatlarla değil, halka dokunacak projelerle bu noktaya geldik.”

“Artık çizmeyi aştı”

Finans başarısının sırrı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, finansman ve borç politikasını ise şöyle özetledi:

“Borçlanırken şunu hiç göz ardı etmedik. Yarın kullanılacak kaynakları bugün kullanmıyoruz. Bu kaynakları bugün kullanıyorsam dengemi sürdürebilmem için bu borcu öyle bir yerde kullanmalıyım ki o projeden elde edeceğim fayda, borcu ve faizini ödesin. Biz de hep öyle yaptık, raylı sisteme borçlandık. Lastik tekerlekli taşımacılıkta yolcu başı maliyetimiz 3 TL. Raylı sistemde 1 lira. Aradaki 2 lira fark hem borcu hem faizini ödüyor. Çok büyük popülist yatırımların sonu darboğazdır. Gerçek dışı olan, hayatın içinde olmayan işlerden kaçınmalıyız ki gelecek kuşaklara borç bırakmayalım. Benim de bırakacağım borç kendi kendini ödeyecek borçtur. 11 km metromuz vardı. 70-80 bin kişi taşıyorduk. Bugün 750-800 bin kişi taşıyoruz. 850 bin kişiyi 1200 otobüsle taşırsınız. Bugün saban a kşam saatlerinde 1500 otobüsle taşımacılık yapıyoruz. Eğer bu raylı sistem yatırımlarını yapmasaydık, bugün mevcudun iki katı otobüs daha trafiğe girecekti. Nihai çözüm raylı sistemle yerin altını kullanmaktır.”

 

Bu haber ilgini çekebilir ->  BERGAMA’YA TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NDEN İKİ ÖDÜL

11 kazı alanına destek

Selçuk gibi tarihi dokusu zengin bir ilçede tarih yatırımlarından bahsetmenin de kaçınılmaz olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, “İzmir gerçek anlamda turizm kenti olacaksa İzmir’in çevresindeki ören yerlerinde kazıların hızlanarak devam etmesi gerekir. Göreve geldiğimiz günden bu yana Agora ve Foça’daki kazılarla birlikte 11 kazı alanı için her sene Büyükşehir bütçesinden 5,5-6 milyon TL ayırıyor. Tarih turizminin gelişmesi için bu harcamaları yapıyor ve yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Negatif tutumdan olumlu iş çıkmaz

Bazı ilçe belediye başkanlarının devam eden altyapı yatırımları sırasında yaşanan geçici sıkıntıları siyasi gündem malzemesi haline getirme çabalarını da eleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Her ilçeye 50-100 milyon tutan yatırımlar yapıyoruz, Bu yatırım yapılmazsa su kayıplarından dolayı ileride su akmayacak. Bu yatırımı yaptığımız için ilçe belediye başkanlarımızın teşekkür etmesi gerekiyor. Hadi etmiyorsa da eleştirmemesi gerekiyor. Yok kazıldı, yok açıldı kapanmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 14 yıldır şu iş ilçe belediyesinin görevi, şunun görevi, bunun görevi diye hiç bakmadı. Hiçbir ilçe belediyesi kendine düşen yolların, işlerin tamamını yapıp ‘haydi Büyükşehir, işim bitti, şunu da ben yapayım’ deme konumunda değildir. Ama elimi süreyim, kirleteyim, rol çalayım… Önümüz de çok önemli bir seçim var. Arkasından yerel seçim gelecek. Seçimler gelip geçecek. Kazanan devam edecek, seçilemeyen evine gidecek. Ama hepimiz burada yaşamaya devam edeceğiz. Yarışabiliriz ama hepsinin bir kuralı vardır. Negatif davranışlardan olumlu bir iş çıkmıyor. Onun için olumluya bakmak gerekir. Onun için birlik olmak gerekir, dayanışma içinde olmak gerekir. Bu tür davranışlar prim getirmez. Gideceğiz o ilçelerde, kürsü kurulacak, herkes konuşacağını konuşacak. Sonra ne olacak?

 

150 milyonluk araziyi neden 15 milyona sattın?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa Çaltılıdere Mahallesi’ndeki arazinin ilçe belediyesi tarafından satılması ve ardından yaşanan tartışmaları ise şöyle değerlendirdi:

“Bir belediye başkanı, belediyenin imar yetkisindeki değerleri geliştirerek geleceğe taşımak durumundadır. Yok etmeden, satıp tüketmeden ileriye taşımak durumundadır. Bir belediye başkanımız çok kıymetli bir araziyi ‘biz alalım’ dememize rağmen, ‘bugün sen 10 liraya satıyorsun ama ilerde 150-200 lira olacak’ dememize rağmen şifa hakkını kullanmayarak, bir yere satılmasına neden oldu. Değerinden kat be kat aşağı sattı. O aldığı parayla sanki bütün görevini bitirmiş gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği bir caddede, ‘burayı ben yapacağım’ diye rol çalmaya çalıştı. Uğraşıyoruz. Sana o caddeyi neden yaptığını sormayacağım. O ilçenin en az 100-150 milyon liralık arazisini niye 15 milyon liraya sattığını soracağım. Sen orada ona cevap vereceksin. O kadar ısrarıma rağmen… Meclisten karar çıkarttık, son gün yetiştirdik. Böyle belediye b aşkanlığı mı yapılır? Böyle kamu görevi mi yapılır, Böyle siyaset mi olur? Hiç belediye başkanlarına cevap vermeyi, işine karışmayı zaman zaman sınırı aşsalar da sevmiyorum, tolere etmeye çalışıyorum. Ama bu artık çizmeyi aştı.”

 

Selçuk’a yakışan yatırım

Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı ise Büyükşehir Belediyemizin Selçuk’ta yaptığı hizmetlerin açılış ve temel atma törenlerinde sık sık bir araya geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Kısa süre önce otogarımızın temel atma törenini gerçekleştirdik. Bugün de katı atık transfer istasyonunu açıyoruz. İçme suyu isale hattı devam ediyor. Tarım arazilerinin sathi kaplamaları devam ediyor. Bu yatırımlar çok güzel şeyler, çok önemli yatırımlar. İlçe halkı adına Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun. Gelişen teknolojiyi yatırımlara yansıtma konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nin başarısı yadsınamaz. Bunun somut örneğini burada yaşıyoruz. Burada katı atık transfer istasyonu açıyoruz. Bu istasyon bir medeniyet kenti olan Selçuk’a çok yakışıyor. Teknolojinin son ürünü bir istasyon yapıldı”

“Artık çizmeyi aştı”

Kendi enerjisini üretiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Selçuk ilçesinin ihtiyaç duyduğu evsel katı atık transfer istasyonunu 4,5 milyon TL yatırımla benzerlerinden farklı özelliklerde inşa etti. Selçuk İsabey Mahallesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 6930 m² arazide inşa edilen katı atık trasfer binasında aynı anda 2 tıra aktarım yapılabilecek ve günde ortalama 54 ton çöp transfer edilebilecek. Tesisin içerisinde 1 adet güvenlik binası, 1 adet su boşaltma havuzu, 2 adet steril havuz, 1 adet kantar ve 11 araç kapasiteli otopark bulunuyor. 320 adet fotovoltaik güneş paneli ile 80 kwp enerji sağlanabiliyor. Çatı yağmur suları bir depoda toplanarak filtre edildikten sonra kullanım suyu olarak tesiste değerlendiriliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.