Başkan’dan “sosyal devlet” çıkışı

Başkan’dan “sosyal devlet” çıkışı
  • 16 Mart 2018 10:55
  • A+
    A-

1973 yılında mezun olduğu DEÜ İktisat Fakültesi’nde öğrencilerle buluşan Başkan Aziz Kocaoğlu, anılarını ve hayat felsefesini anlattı. Genç iktisatçı adaylarının sosyal devletle ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, “Sosyal devlet, daireleri ve dükkanları olan adamlara sırf 65 yaşını doldurdu diye ‘bedava ulaşım kartı’ vermek değildir. Bizim asıl asgari ücretle karı-koca çalışan, düşük kira versin diye kenar semtte oturan ve çocuğunu okutacak, besleyecek, süt alacak parayı bulmakta zorlanan insanların ulaşımını sübvanse etmemiz gerekiyor. Sosyal adalet böyle olur” dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği’nin (İZİMDER) “Bizimkiler Nasıl Başardı” adlı paneline konuk oldu. 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olan Başkan Kocaoğlu, sonraki yıllarda  DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne (İİBF) dönüştürülen okulun yeni öğrencileriyle bir araya gelerek onların sorularını yanıtladı; anılarını ve hayat felsefesini anlattı.

REKLAM ALANI

Dokuzçeşmeler Kampüsü’ndeki Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü İİBF öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Özdemir üstlendi. Genç iktisatçı adaylarıyla bir araya gelen Başkan Aziz Kocoğlu, 45 yıl önce mezun olduğu ve o dönem Ege Üniversitesi’ne bağlı olan İktisat Fakültesi’nin Türkiye’nin en nitelikli eğitim veren kurumlarından biri olduğunu belirtti.

 

Sosyal devletin tanımı

Öğrencilerin hak, hukuk, adalet, eşitlik ve sosyal devlet konularında yoğunlaşan sorularını büyük dikkatle dinleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Devlet, doğru kurallar koymak zorundadır. Sosyal devlet, ihtiyacı olan öğrencinin, vatandaşın barınma, giyinme, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşıladığı zaman sosyal devlet olur. Sosyal devlet, daireleri ve dükkanları olan adamlara sırf 65 yaşını doldurdu diye ‘bedava ulaşım kartı’ vermek değildir. Bizim asıl asgari ücretle karı-koca çalışan, düşük kira versin diye kenar semtte oturan ve çocuğunu okutacak, besleyecek, süt alacak parayı bulmakta zorlanan insanların ulaşımını sübvanse etmemiz gerekiyor. Sosyal adalet böyle ol ur” şeklinde konuştu.

 

Öğrencilere tavsiye

Fakülte öğrencilerine, 45 sene önce kendisinin de aynı yollardan geçtiğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, onlara şu tavsiyelerde bulundu:

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Yıldız Ünsal kadın dayanışmasını büyütüyor!

“Sizin nasıl hissettiğinizi, neler düşündüğünüzü biliyorum. Bana ‘ne yapmalıyız’ diye sorarsanız, mutlaka kariyer planlaması yapmanızı ve sevmediğiniz işi yapmamanızı öneririm. Tabii lisan çok önemli. Ortaokulda kaçırdığın şeyi lisede yakalayamazsın. Yerinde ve zamanında okulup kendimizi yetiştireceğiz. Bir de ne olursanız, kim olursanız olun; isterseniz dünyanın en güçlü adamı olun, evrensel ahlak kurallarına uymalı ve bu kuralları kendinize ilke edinmelisiniz. Yaşam adam gibi adam olmaktır. Bunu ilke edinirseniz, karşınıza çıkan tüm engelleri aşabilirsiniz.  Ayağınız taşa takılsa da sallanır ama düşmezsiniz. Benim hayat felsefem, ortaokulda matematik hocam G& uuml;ner Basa’nın defterime yazdığı bir nottur. ‘Yapamam deme yapan senden üstün değil’. O söz benim rehberim oldu ve bir anahtar gibi bana bütün kapıları açtı; hep motivasyon kaynağım oldu.”

Toplantı sonunda Fakülte Dekanı Prof. Dr. Kamil Tügen ile İZİMDER ve Genç İZİMDER üyeleri, Başkan Kocaoğlu’na teşekkür plaketleri takdim etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.