Dijital dünyada ebeveynlik
Teknoloji geleceğimiz olan çocuklarımızı nasıl etkiliyor? Teknoloji, hayatımıza getirdiği olumlu etkilerin yanında ne gibi olumsuzluklar katıyor? Dijital dünya bağımlılığı nedir, nasıl anlaşılır ve nasıl kurtuluruz? İşte bu soruların cevabı Buca Kent Konseyi’nin düzenlediği “ Dijital Ebeveynlik” başlıklı seminerde masaya yatırıldı. Her yaştan Bucalının ilgiyle izlediği seminerde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Yavuz Samur, velilere önemli bir uyarıda bulundu “Çocuklarınızın dedektifi olmayın ama dijital dünyada ne yaptıklarını hangi uygulamaları kullandığını bilin. Teknolojiyi yasaklamayın, sınırlandırın”
Teknoloji ve hayatımıza getirdikleri Buca Kent Konseyi’nin düzenlediği “Dijital Ebeveynlik” seminerinde tartışıldı. Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Bucalılar yoğun ilgi gösterdi. Buca Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar’ın açılış konuşmasıyla başlayan seminere Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Yavuz Samur ile Uğur Okulları Rehberlik ve Arge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin konuşmacı olarak katıldı.
İnteraktif olarak gerçekleştirilen seminerde teknolojinin olumlu yanlarının yanında birçok olumsuz etkileri bulunduğuna dikkat çeken Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Yavuz Samur, rahatlık olarak görülen cep telefonu, tablet, televizyon gibi teknolojik aletlerin aile bireylerini birbirinden uzaklaştırdığını belirtti. Gelecek nesiller olan çocukları korumak ve doğru yönlendirmek için ebeveynlere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Samur, “Çocuklarınızın cep telefonu tablet gibi teknolojik cihazlarında hangi uygulamaları yüklediğini hangi sitelere girdiğini takip edin. Yasaklı sitelere girdiğini fark ederseniz, yüz yüze iletişim kurarak zararları hakkında bilgilendirin. Çocuklar siz büyüklerin kullanmadıkları, takip edemedikleri uygulamaları tercih ediyor. Takip edin ve kontrol altında tutun” uyarısında bulundu.
Aile içi iletişimin teknolojik aletlerin hayatımıza girmesiyle asgari düzeye düştüğüne dikkat çeken Yrd. Doç. Yavuz Samur, çocukların rol model olarak aile büyüklerini gördüğünü belirtirken “ İğneyi kendimize çuvaldızı çocuğa batıralım. Çocuklar rol model olarak sizleri görür. Siz karşısında sürekli telefonla, bilgisayarla veya televizyonla ilgilenirseniz o da öyle davranacaktır. Yüz yüze iletişim kuramıyor, muhabbet edemiyorsanız bu ebeveynlerin suçudur, çocuğun değil. En azından yemek masasında ekransız yemek yiyin. Yasaklama hiçbir zaman işe yaramaz, daha çok merak uyandırır. Kademeli olarak sınırlandırmak her zaman çözümdür” dedi.