Haydi Çocuklar Ata Anı Evi’ne
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, yarıyıl tatilindeki öğrencileri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in kurtuluşu öncesi kente ilk kez baktığı yer olan Belkahve’de kente kazandırdıkları Ata Anı Evi’ni görmeye çağırdı. Anne ve Babalara seslenen Başkan Atila, “Çocuklarımız Cumhuriyetimizin hangi şartlarda kurulduğunu ortaya koyan bu özel bir mekanı mutlaka görmeli” dedi.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, yarıyıl tatilindeki öğrencileri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele yıllarında, İzmir’e verdiği önemi; “Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” sözüyle dile getirdiği yer olan Belkahve’de kent kültürüne kazandırdıkları Ata Anı Evi’ni görmeye çağırdı.
Çocuğunuzu mutlaka götürün
Prof Dr. Tankut Öktem tarafından 1991 yılında yapılan 16 metre boyundaki “Belkahve Atatürk Anıtı” yanıbaşında yer alan sosyal tesisi, İl Özel İdaresi’nden Bornova Belediyesi’ne devrolduktan sonra alanın tarihdeki önemine uygun olarak bir müzeye dönüştürdüklerini hatırlatan Başkan Atila, “9 Eylül 2016 tarihinde açılışını yaptığımız Ata Anı Evi, Cumhuriyetimizin hangi şartlarda kurulduğu ortaya koyan çok özel bir mekan” dedi. Anne ve babalara seslenen Başkan Atila, “Özellikle geleceğimiz olan çocuklarımız Atatürk’e ve O’nun ilkelerine sahip çıkma adına burayı mutlaka görmeli. Çocuğunuzu alın Ata Evi’ne gelin” diye konuştu.
Kurtuluş Savaşı’nı anlatan malzemeler
Dönemin ruhunu ve izlerini taşıyan Ata Anı Evi’nde Türk Süvari Birlikleri’nin İzmir’e girişi sırasında dikilen Kuvvay-i Milliye dönemi Türk Bayrağı, dürbünü, kalpağı ile Türk subay kılıcı, süngüleri, tüfeği, mermiler ve yine Türk askerlerine ait kütüklük ve harita çantasını da görebilirisiniz. Mekanda, dönemin ordu donanımlarının karşılaştırılabilmesi amacıyla Yunan askerlerine ait malzemeler de sergileniyor. Ayrıca, İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan pek yazılı eser ve resim ile telgraf yazıları bulunuyor. Kitaplığın arkasındaki bölümde ise Döneme ait kahve fincanları ile gramofon, savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, döneme ait şamdan telefon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabını ise kitaplığın arkasındaki gizli bölümde görmek mümkün.
“9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” fotoğraf sergisi de görülmeye değer bir başka köşe olarak dikkat çekiyor. Hatıra fotoğrafı çektirme köşesinin de bulunduğu Ata Anı Evi’nin gösterim bölümünde, kurtuluş destanını anlatan belgeseller, canlandırılması siper görüntüsüyle güçlendirilmiş şekilde izlenebiliyor. Bu bölümde ziyaretçileri, Kuvayi Milliye askerleri karşılıyor.