Kadın Başkan Kadınları Unutmadı

Kadın Başkan Kadınları Unutmadı
  • 5 Aralık 2015 12:26

Mustafa Kemal Atatürk’ün 81 yıl önce en büyük devrimlerinden biri olan Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi dolayısıyla Urla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan törene Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İlçe Başkanı Bahri Yalaz, Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve Urlalı vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ise Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Urla Şubesi Başkanı Münevver Saygı gerçekleştirdi.

“KADINLAR, ERKEK MESLEKTAŞLARININ BELİRLEDİĞİ GÜNDEM İÇİNDE NE YAZIK Kİ KAYBOLMAKTADIR”

Çağdaş uygarlığın temeli olan “eşit hak ve hürriyetler” demokrasi ile yönetilen bir ülkenin mutlak ilkelerinden biri olduğunu belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar: “Demokrasi, her türlü ayrımcılığı dışlar ve insanların hak ve özgürlüklerini yasalar önünde güvenceye alır.

Yüce Atatürk, çağdaş uygarlığın değer ve kavramlarını Cumhuriyet ile birlikte yaşama geçirmiş, yaptığı devrimler ile toplumsal yaşamın her alanında eşitliği amaçlayan köklü değişimler gerçekleştirmiştir.

Türkiye’de kadınlar pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olmasına rağmen, kadınların siyasete katılım düzeyi geçmişte olduğu gibi günümüzde de düşüktür. 1 Kasım Seçimleri sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisimizde 550 milletvekili içinde kadınlar yalnızca, 81 sandalye ile var olmaktadır. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, mecliste yeterli düzeyde temsil edildiği söylenemez. Kadın vekiller, erkek meslektaşlarının belirlediği gündem içinde ne yazık ki kaybolmaktadır” dedi.

“BİRBİRİMİZE DESTEK OLACAĞIZ”

Daha fazla kadın siyasetçi olsaydı, dünya çok daha iyi bir yer olurdu diyerek konuşmasına devam eden Uyar: “ Bu bilinç doğrultusunda öncelikle toplumda yerleşmiş olan “ kadından iyi yönetici olmaz” algısını değiştirmek için çalışacak ve yaşam boyu eğitim anlayışını benimseyerek araştırmaktan ve öğrenmekten vazgeçmeyeceğiz.

Sevgili anneler, çocuklarımızı maviler ile pembelere ayırmadan, kızlarımızı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine kurban vermeden özellikle erkek çocuklarımızdaki algıyı en baştan doğru yönetmeliyiz. Toplumsal cinsiyet rolleri ile kız ve erkek çocuklarımıza roller biçmeyeceğiz. Onların belki de hiç istemedikleri kalıplara sıkıştırmaya zorlamayacağız.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karabağlar’da çocuklar çevreye sahip çıkıyor

Ve Sevgili kız kardeşlerim, birbirimize destek olacağız. Kadınların, erkek egemen bir alanın karşısına birleşmiş̧ ve örgütlenmiş biçimde durmaları kadınları daha güçlü kılacaktır.

Bugün burada kadın Belediye başkanı olarak konuşabilmemi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e ve bağımsızlık uğruna mücadele veren atalarımızı minnet ve şükranla anıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK YAPILAN DEVRİMLERİ YETERLİ GÖRMÜYORDU”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Urla Şubesi Başkanı Münevver Saygı ise, eve kapatılan, toplum hayatına katılmasına izin verilmeyen, cahil bırakılan Türk kadını üzücü ve ezici hayatına devrime kadar yaşadı. İstiklal Savaşı’nda vatanı kurtarmak, erkeğin yükünü hafifletmek için sırtında çocuğuyla cepheye koşan Türk Kadını, milli davada kendine düşen vazifeyi büyük bir fedakarlıkla yaptı. Bu, aynı zamanda yüzyıllarca bütün haklarından mahrum edilerek, kafes arkasına kapatılan Türk Kadınının hürriyet mücadelesi oldu. İstiklal Savaşından sonra girişilen devrim hareketinin en önemlisi Türk Kadınının toplum içinde hakkını ve vazifesini alması olmuştur. Atatürk yalnız devlet müesseselerinde yapılan devrimleri yeterli görmüyordu. O Türk toplumunun laik esasları üzerine kurulmasını, yaşayış şekilleri ile hayat görüşlerinin de değişmesini gerekli buluyordu. Bunun içinde 5 Kasım 1924 tarihinde Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkını tanıdı” şeklinde konuştu.

7 Aralık Pazartesi Günü Urla AKM’de saat 14.00’da Kadına Seçme Seçilme Hakkı Tanınması Günü Dolasıyla Panel düzenlenecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.