2017 rüzgar gibi geçti

2017 rüzgar gibi geçti
  • 31 Aralık 2017 10:56
  • A+
    A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017’de 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdi. 14 yıllık toplam yatırım ise 15 milyar liraya yaklaştı. İzmir’de yerel yönetim tarafından gerçekleştirilen son 3 yıllık yatırımların toplam tutarı, bir önceki geçen 5 yıllık döneme göre yüzde 86 artış gösterdi.

2017 rüzgar gibi geçti

Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında yine önemli projelere imza attı. Büyükşehir, geride bıraktığımız yıl boyunca 2 milyar 140 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 27 milyon liralık maddi destek sağladı. ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2017 yılı toplam yatırım tutarı 2 milyar 650 milyon liraya yükseldi.

2017 rüzgar gibi geçti

Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde bir çok yatırımın da startını verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve belediye şirketlerinin yatırımlarıyla birlikte, 2004–2017 yılları arasında kentte 14 milyar 883 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 10 milyar 306 milyon liralık kısmı Büyükşehir tarafından yapılırken, İZSU 2 milyar 810 milyon, ESHOT 573 milyon, İZDENİZ, İZULAŞ, İZBETON şirketleri ise 894 milyon liralık yatırım yaptı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan ‘AAA’ ulusal derecelendirme notunu 2017 yılında bir kez daha onayladı.

2017 rüzgar gibi geçti

İşte İzmir’in 2017 yılındaki yatırımlarından satır başları;

Ulaşıma dev bütçe

* 450 milyon liralık yatırımla 8.8 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı hizmete girerken, 12.8 kilometre uzunluğundaki Konak Tramvayı’nda sona yaklaşıldı.

* İZULAŞ bünyesine 110 adet yeni nesil otobüs alındı.

* ESHOT’a alınan 100 körüklü otobüsün 60’ı hizmete girdi.

* Akıllı, çevreci ve engelli dostu bir kent ulaşımı için kurulan “Akıllı Trafik Sistemi” Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. İzmir’in tüm ana arterlerinin 24 saat kontrol ve denetim altında tutulduğu ve kent trafiğinin yönetildiği İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM) açıldı.

* Türkiye’nin ilk full elektrikli otobüs filosunu kurmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 8.8 milyon liraya satın aldığı tamamen yerli teknolojiyle üretilen 20 elektrikli otobüs hizmete girdi.

* Deniz ulaşımına kazandırılan 15 yolcu gemisinden İhsan Alyanak ile Prof. Aziz Sancar gemileri hizmete girdi. Böylece filo tamamlandı.

* 7.2 kilometre uzunluğunda 7 istasyondan oluşan Narlıdere –Fahrettin Altay metro hattının yapım ihale tarihi 9 Ocak olarak belirlendi.

* Yaklaşık 320 milyona mal olan 95 metro vagonunun 75’i hizmete alındı. 95 yeni vagonla birlikte filodaki toplam araç sayısı 4 kat arttırılarak 182’ye ulaşacak.

* İZBAN hattını 26 kilometre daha uzatarak 136 kilometreye çıkartacak Selçuk aksının yapımı tamamlanarak hizmete girdi. İzmir’deki raylı sistem ağı 165 kilometreye ulaştı.

* Evka-3-Bornova merkez metro hattı proje çalışmaları tamamlandı. Hattın 2018 yılında yapımına başlanacak.

* 13 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan Üçyol –Buca hattının proje ve zemin etüt çalışmaları tamamlandı. 2018 yılı yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’na müracaat edildi.

* İzmir Banliyö Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Belevi İstasyonu’nun yapımına başlandı.

* Metro vagonları için Halkapınar’da 93 milyon liralık yatırımla 115 vagon kapasiteli iki katlı yeraltı otoparkı yapım çalışmaları başladı.

* Urla’ya gemi seferleri başlatabilmek için doğal sit alanı olan bölgeye uyumlu yüzer bir iskele kuruldu.

Yeni arterler, yeni yollar, otoparklar

* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin taşıt trafiğini yeraltına alarak kente yeni bir meydan kazandırmak amacıyla Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde projelendirdiği alt geçit inşaatı bitirilerek trafiğe açıldı. Trafiğin yeraltına alınmasıyla kazanılan Mithatpaşa Parkı önündeki 71 bin 500 metrekarelik alan büyük bir kent meydanına dönüştürülecek. 116 milyon TL’ye mal olan karayolu altgeçidiyle birlikte çalışmaların tamamı 136 milyon TL’ye mal olacak.
* Homeros Bulvarı’nı Otogar’a kadar uzatan ve Buca ile Bornova arasında kalan bölümü “derin tünelle” geçecek 183 milyon liralık proje için yapım çalışmalarına başladı. 2.5 kilometrelik uzunluğunda “kentin en uzun karayolu tünelinden” geçecek vatandaşlar, yoğun trafiğe girmeden otogar ve çevre yoluna ulaşabilecek.
* İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla kent kıyılarını yeniden düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı Vapur İskelesi’nden Alaybey Tersanesi’ne kadar uzanan kıyı şeridinde yapacağı altı adet ahşap iskele için ihaleye çıktı.
* Bergama’da 2.3 milyon liralık yatırımla yenilenen Kestel Köprüsü hizmete girdi.
* Salhane Mahallesi’nde 630 araç kapasitesine sahip Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkını inşa etmek için ihale süreci başlatıldı.

* Alaybey’de yapımını tamamlanan 635 araç kapasiteli 7 katlı otopark tamamlanarak hizmete açıldı.

* Hatay’da 429 araçlık otoparkın yapımı devam ediyor.

* 21.6 milyon liralık yatırımla Çiğli’nin Esentepe ve Balatçık mahalleleri arasında gelişen yeni yerleşim bölgesinin ulaşım ihtiyacını karşılamak için 3.2 kilometre uzunluğunda yeni bir imar yolu açıldı.

* Bergama İslamsaray Mahallesi’nde yapılan taşıt köprüsü ile Bergama Devlet Hastanesi ve pazaryeri bölgesindeki yoğun trafik rahatlatıldı.

* Bayraklı trafiğini rahatlatmak için Onur Mahallesi’ni çevre yoluna bağlayacak yol ve köprü yapımı tamamlandı.

*197 milyon liralık yatırımla 1 milyon 687 bin ton sıcak asfalt dökülerek 860 kilometre uzunluğunda yol yapıldı.

* 49 milyon liralık yatırımla 792 kilometre uzunlunda ova yolunun sathi kaplaması gerçekleştirildi.

* 31 milyon liralık yatırımla 5 metre genişliğinde 180 kilometre uzunlunda kilit parke taşı döşendi.

* İzmir’in en yoğun güzergahlarından biri olan Ankara Caddesi’ne alternatif konumdaki Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ile İstanbul Yolu arasındaki bağlantı sağlandı.

Yeni tesisler

* 14 milyon liralık yatırımla Selçuk’a hizmet verecek semt garajının yapım çalışmaları başlatıldı.

* Kentin mezarlık ihtiyacını karşılamak için Karabağlar, Narlıdere, Torbalı, Bornova ve Urla’da 135 bin 300 metrekarelik alanda yaklaşık 20 bin gömü kapasiteli yeni mezarlık alanları oluşturuluyor.

* Urla Zeytinalanı Mezarlığı gömüye açıldı. Karabağlar Tırazlı Mahallesi, Torbalı Pamukyazı, ve Yukarı Narlıdere mezarlıkları 2018 yılında, Bornova Hacılarkırı’nda oluşturulan yeni mezarlık alanı da 2019 yılında hizmet verecek.

* Kentin kuzeyinde Bergama’da, güneyinde Bayındır’da oluşturduğu şantiyelerle hizmet kalitesini arttırıldı. Şimdi de Urla Özbek’te Yarımada bölgesine hizmet edecek Fen İşleri Şantiyesi’ni kurmak için çalışmalara başlandı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Bergama Mezbahası, Avrupa Birliği standartlarındaki yeni donanımıyla yepyeni bir kimliğe büründü.

* Foça’nın Gerenköy Mahallesi’nde, bölgenin yapısına uygun mimaride çok amaçlı salonun inşasına başlandı. Tesis, 2018 yılında hizmete girecek.

* Kiraz, Bergama ve Urla bölgesi mezbahaları iyileştirme çalışmalarının ardından hizmete alındı.

* Seyrek’teki 43 dönümlük arazi üzerinde 4 bin kapasiteli hayvan mezarlığı kuruldu. Aynı arazi üzerinde, 1.100 sokak hayvanının misafir edilebildiği yeni bir yuva ve rehabilitasyon merkezi de hizmete açıldı.

* Bornova’daki Buz Sporları Salonu’nun hemen yanına bir de yarı olimpik yüzme havuzu kurmak için çalışmalar başlatıldı.

* 18.4 milyon liralık yatırımla Yeşilyurt’a modern kültür merkezi kazandırılıyor. Merkezde 153 araçlık otopark da yer alacak.

* Selçuk ve çevresinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlanan Selçuk Katı Atık Transfer İstasyonu’nun yapımı sürüyor.

* 3 milyon liralık yatırımla Aliağa Kültür Merkezi tamamlanarak hizmete alındı.

* Foça’ya 5.8 milyon liralık yatırımla terminal binası kazandırıldı.

Yerelde kalkınmaya Büyükşehir damgası

* Süt Kuzusu Projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi’nden 35.4 milyon liralık alım yapılarak 1- 5 yaş arasındaki 125 bin çocuğa 10 milyon 820 bin litre süt dağıtıldı.

* Üreticiye, 610 bin adet meyve fidanı, 2165 küçükbaş hayvan, 2500 adet ana arı, 120 bin adet çilek fidesi dağıtıldı. Selçuk, Menemen ve Ödemiş’e tarımsal tahmin erken uyarı sistemi kuruldu. 266 üreticiye de arılı, arısız kovan verildi. Büyükşehir’in üreticiye desteği 14 milyon lirayı geçti.
* Bergama ve Aliağa’da 16 bin adet yabani ağaç aşılandı.

* Tahtalı Barajı çevresindeki arıcılığı geliştirmek ve balın kalitesini artırmak için “Bal Ormanı ve Merası” kurma çalışmaları başlatıldı. Arıların bal verimini yükselten 44 bin 653 adet ağaç ve bitki türü dikildi.
* Ödemiş ve Kiraz’da ülkenin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan kestanede büyük ürün kaybına yol açan “kestane kanseriyle” mücadele için destek verildi.
* Torbalı, Menderes, Ödemiş, Tire, Bayındır, Beydağ, Kiraz ve Selçuk ilçelerine yönelik “Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi” tamamlandı.

* Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile 42.5 milyon liralık zeytinyağı, bal, peynir, patates, yoğurt, ayran, peynir, tarhana alım sözleşmesi imzalandı.

* 4 milyon 182 bin metrekare ova yolunun 52 milyon TL bedelle sathi kaplaması yapıldı.

Tarih ayağa kalkıyor

*Buca Kasaplar Meydanı’nda restore edilen 113 yıllık bina, “Göç ve Mübadele Anı Evi” hizmete alındı.

*Arkeolojik kazı desteği 10’a çıkarılarak kazılara ayrılan destek miktarı artırıldı. Agora, Foça, Erythrai, Eski Smyrna, Yeşilova Höyüğü, Teos, Klaros, Panaztepe, Urla ve Ayasuluk kazılarına 4.7 milyon liralık kaynak aktarıldı.

* 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu sürüyor.

* Kadifekale’deki tarihi surların kentin gece siluetinde algılanabilmesi için aydınlatma projesi hayata geçirildi.

* Agora’daki müze evinin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

* Namazgah Hamamı restorasyon çalışmaları sürüyor.

Çevreci yatırımlar

* Olası çevre felaketlerine hızlı müdahale edebilmek amacıyla sıvı atık toplama özelliğine sahip Körfez temizliğinde görev yapacak 1.7 milyon Euroluk gemi hizmete alındı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Eşki’den Zafer Mahallesi’ne çözüm ziyareti

* Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın elektrik ihtiyacının tamamı ile Havagazı Fabrikası’nın enerji ihtiyacının yüzde 40’nın karşılanması için parkın içindeki spor salonu ve otopark alanlarının çatılarına güneş paneli kuruldu.

* Elektrikli otobüslerin elektriğini üretmek için de ESHOT’un Buca’daki atölyelerinin çatılarına güneş enerji santrali kuruldu.

* Tarihi Kemeraltı çarşısının yağmursuyu hattını yenilemek için ihaleye çıkıldı.

* İZBETON tarafından inşaat molozlarının biriktirildiği alana yerleştirilen kırım makinesi ile saatte 250 ton moloz atık olmaktan çıkarılıp yeni yollar için alt yapı malzemesine dönüştürüldü.

* İZSU, 666 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, 91.706 metre uzunluğunda kanal şebekesi ve 75 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşedi. 40 kilometre uzunluğunda korkuluk imalatı yaptı; 36 adet su sondaj kuyusu açtı.

* Göksu-Sarıkız, Menemen ve Halkapınar kuyuları ile Tahtalı Barajı’ndan gelen içme suyunu kente taşıyan Yeşildere ana iletim hattının yenileme çalışmaları başladı.

* 4.7 milyon liralık yatırımla Seferihisar Sığacık, Tepecik, Hıdırlık, Çolak İbrahim Bey ve Cami Kebir mahalleleri ile Torbalı’nın Düverlik ile Karaot mahallelerinin kanal sorunu çözülüyor.

* 14.4 milyon liralık yatırımla Karabağlar bölgesinde bulunan Kazımkarabekir, Refet Bele, Sevgi, Tahsin Yazıcı ve Vatan mahallelerinde yaşanan yağmur suyu sorunu çözmek için çalışmalar başlatıldı.

* 10 milyon 850 bin liralık yatırımla Tire İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatı tamamlanma aşamasına geldi.

* Atık suların personel gerektirmeden, minimum alanda otomatik olarak arıtıldığı paket arıtma tesislerinin ilki Foça’nın Ilıpınar mahallesinde kuruluyor.

* Menemen, Bayındır, Kemalpaşa ve Urla’da yağışlarda sıkıntı yaşayan mahalle ve sokaklarda 53.8 milyon liralık yatırımla 65 kilometrelik yağmur suyu hattı döşeme çalışmaları başlatıldı.

* 4.8 milyon liralık yatırımla Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık ve Narlıdere ilçelerindeki derelerin kenarlarına korkuluk yapılıyor.

* 4.4 milyon liralık yatırımla Bayındır, Bergama, Beydağ, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk ve Tire’de 51 adet sondaj kuyusu açılarak bu bölgelerde özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı çözülüyor.

* 9.4 kilometrelik iletim hattı ile birlikte 9.4 milyon liraya mal olan Menemen Türkelli İleri Biyolojik Atık Su İletim hattı devreye girdi.

* 12 milyon liralık yatırımla Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da eskiyen ve kaçaklara neden olan içme suyu şebekeleri ile iletim hatlarını yenileme çalışmaları başlatıldı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, 79 araç ve 465 personelle 30 ilçenin ana arter, meydan ve bulvarlarında temizlik çalışması başlattı. Gece 23.00’te başlayan yıkama, süpürme ve temizlik çalışmaları sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor.

* Bornova Homeros Vadisi kaynaklarından gelen kaynak suları şişeleyerek “uygun fiyatla” İzmirlilerin evlerine taşıyacak, saatte 1500 damacana kapasiteli tesis hizmete alındı.

* 2050 yılının nüfusu ve su ihtiyacına göre 30 ilçede gerçekleştirecek yeni içme suyu yatırımları için ‘İçme Suyu Master Planı’ hazırlanıp çalışmalara başladı.

* 30.8 milyon liralık yatırımla Gültepe’deki yolların iki metre altında yeniden dere yatağı oluşturuldu ve bu hatla yağmur sularının Meles’e ulaşması sağlandı.

Kentsel dönüşüm

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, Örnekköy’de gerçekleştireceği kentsel dönüşümün ilk etabındaki 130 konut için kura çekimi yaptı. Bölge için yapım ihalesi gerçekleştirildi.

* Uzundere’de “Yüzde 100 uzlaşma” ve “yerinde” dönüşümle gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesinin birinci etabında yer alan 9 bloktan 7’sinin kaba inşaatı bitti; kalan iki blok da 4. kata yükseldi.

* Ege Mahallesi’nde 70 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin yapım ihalesine çıkıldı.

* Bayraklı’da Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinin büyük bir kısmını kapsayan 600 bin metrekarelik bölgede kentsel tasarım ve mimari projeleri tamamlandı. Hak sahipleriyle görüşme ve sözleşme süreci devam ediyor.

* Ballıkuyu, Akarcalı, Kosova, Yeşildere ve Kocakapı mahallelerini içine alan 48 hektarlık alanı kapsayan projede birinci etaba ilişkin kentsel tasarım ve mimari projeler hazırlandı. Hak sahipleri ile görüşmelere başlandı.

* Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde 1 milyon 220 bin metrekarelik bölgede hak sahiplerini bilgilendirme çalışmaları sürüyor. Proje için ulusal çapta “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması” gerçekleştirildi.

* Çiğli Güzeltepe’de yaklaşık 210 bin metrekare büyüklüğündeki alanın kentsel dönüşüm projesi hazırlanıyor.

Yeni araçlar

* 25.7 milyon liralık maliyetle satın alınan 90 araç, temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere ilçe belediyelerine hibe edildi.

*İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na, Türkiye’deki itfaiye teşkilatları arasında tek olan Row (su altı görüntüleme cihazı) alındı. Böylelikle durgun sularda ve akarsularda yaşanan kazalara hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde müdahale edebilecek.

* İtfaiye Daire Başkanlığı yüksek yapılardaki yangın ve kurtarma faaliyetlerine daha çabuk müdahale edebilmek için Türkiye’nin en uzun yangın merdivenini (104 metre) araç filosuna dahil etti.

Ortak hizmet projeleri

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi işbirliği ile ikinci etap çalışmaları tamamlanan Doğanlar Stadı’nın seyirci kapasitesi 9 bin 600’e çıktı.

* Gaziemir Sarnıç Kapalı Spor Salonu açıldı.

* Çiğli 75. Yıl Türk Dünyası Parkı hizmete alınarak, peyzaj düzenlemeleri tamamlandı.

* İzmir Büyükşehir ve Tire belediyelerinin işbirliğiyle UEFA standartlarında inşa edilen 15 bin seyirci kapasiteli Tire Stadı tamamlanma aşamasına geldi.

* Karabağlar Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde yapılacak 4 katlı Tahsin Yazıcı Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.

* Gültepe Spor Kompleksi’nin yapımına başlanıyor.

* Karabağlar Belediyesi Kız Öğrenci Misafirhanesi tamamlanmak üzere.

* Menemen’de, Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın adının yaşatılacağı Kubilay Kültür Merkezi yapımı devam ediyor.

* Karabağlar Kibar Mahallesi’ne kapalı pazaryeri, semt merkezi ve taziye evi kazandırılıyor.

* Gaziemir’de Sarnıç Kültür Merkezi inşaatı sürüyor.

* Beydağ’a yeni bir kültür merkezi kazandırılıyor.

Parklar, yeşil alanlar, meydanlar

* 2017 yılında Bornova Gökdere, Güzelbahçe Yelki ve Menemen Süleymanlı Mahallesi’nde yeni kent ormanları oluşturuldu.

* Bademler’deki yaklaşık 315 dekar alan üzerine 4 milyon liralık yatırımla Doğal Yaşam Köyü kuruldu

* Karşıyaka Yalı Mahallesi’nde 12 dönüm üzerinde kurulan Muzaffer İzgü Parkı yeni yılda hizmete girecek.

* Çiğli’deki 19 bin metrekarelik alanda Ahmet Taner Kışlalı Parkı tamamlanmak üzere.

* Bostanlı 2. Etap kıyı düzenleme çalışmaları kapsamında 70 bin metrekare alan 24.5 milyon liralık yatırımla düzenleniyor. İlk etapta Balıkçı Barınağı ile Yasemin Cafe arasındaki bölüm hizmete alınacak.

* İngiltere’nin başkenti Londra’daki ünlü Hyde Park’ta olduğu gibi halkın kendini ifade edebileceği serbest kürsü ve yazı duvarlarıyla Mavişehir’e kazandırılacak Halk Park ile
Bornova’nın Atatürk Mahallesi’nde açık hava sporlarının yapılabileceği mekanlar ile dağcılık, kaya tırmanışı ve zipline gibi aktiviteleri barındıran İzmir’in ilk tematik parkı Macera Park’ın yapımına başlandı.
*Gazeteci Aytaç Sefiloğlu adına yapılan park yeniden düzenlendi. Spor sahaları, yürüyüş yolu, dinlenme alanları ve oyun parklarıyla her yaştan İzmirliye hitap eden parkın yenilenme çalışmaları 1.2 milyon TL’ye mal oldu.
* Buca Adatepe’deki kaçak moloz döküm alanı düzenlenip parka dönüştürülerek Türkiye’nin en önemli ozanlarından Neşet Ertaş’ın ismi verildi.

* Bayraklı kıyı düzenlemesinin 2. etap çalışmaları Şelale Deresi ile Adnan Kahveci Kavşağı arasındaki 70 bin metrekarelik alanda büyük oranda tamamlandı. Düzenleme kapsamında, bir tarafta kumsal düzenlemesi yapılırken, diğer tarafta ise beton şezlong, gölgelik ve ahşap güneşlenme terasları oluşturuldu.

* 14 yıl önce Buca Belediyesi ile ortak hizmet projesi kapsamında hayata geçirdiği ve uzun yıllar yoğun kullanım sonucu yıpranan Buca Yedigöller’, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesi ile yeniden canlanacak. 7 adet gölet ve bunları birbirine bağlayan şelalelerde yenileme işlemi gerçekleştirilecek.

* Çiğlililer’in en eski buluşma mekanlarından biri olan “Kasaplar Meydanı” yeniden düzenledi. Yeni havuzu ve kent mobilyalarıyla modern bir görünüme kavuşan meydan, tören ve dinlenme alanı olarak hizmet vermeye başladı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin geleceğine yön verecek “1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı”nı hazırladı. 2030 yılı hedef alınarak hazırlanan plan, yeşil kuşak alanları ve yüksek çevre duyarlılığı ile öne çıkıyor.

* Bornova Rafet Paşa Mahallesi’nde 5 dönümlük alanda Şehit Ömer Bozkurt Parkı açıldı.

* İzmir Adliyesi’ne düzenlenen hain saldırıyı önlemek için canını feda eden Şehit Polis Fethi Sekin’in ismi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’da 40 dönüm alan üzerine kurduğu parka verildi. Parka Sekin’in heykeli de yapıldı.

* Çiğli Ege Kent Mahallesi’nde 6 dönümlük alanda Çiğli Dr. Sadık Ahmet Parkı’nın yapımına başlandı.

* İzmir’in tarihi mekanlarından Cicipark, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı düzenleme projesiyle yeniden hayat buldu.

* Susuzdede Parkı’nda yenileme ve yeşil dokuyu güçlendirme çalışmaları yapıldı. 36 ağaç ve binlerce bitki dikildi; aydınlatmalar yenilenip yeni nesil çocuk oyun grupları yerleştirdi.

* İlk bölümü 2016 yılında hizmete açılan Narlıdere-Sahilevleri Kıyı Projesi’nin ikinci etabı da tamamlandı. 2.7 kilometrelik sahil şeridi, ahşap görünümlü gün batımı terası, yeşil dokusu, balıkçı iskeleleri, bisiklet yolu, BİSİM istasyonu ve deniz tuzuna dayanıklı ağaç dokusuyla bambaşka bir çehreye büründü.

* 2017 yılında kente 805 bin metrekare daha yeni yeşil alan kazandırıldı. 40 bin adet ağaç, 667 bin çalı olmak üzere 6 milyon bitki dikildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.