Zarrab Davası Büyüyor… Zafer Çağlayan’ın Kod Adı ‘Abi’

Zarrab Davası Büyüyor… Zafer Çağlayan’ın Kod Adı ‘Abi’
  • 7 Eylül 2017 15:02
  • A+
    A-

ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab davasına, AKP’li eski Bakan Zafer Çağlayan ile, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Arslan da eklendi. Çağlayan ve Halkbank eski Genel Müdürü için “yüz milyonlarca dolar rüşvet aldılar” iddialarının yanı sıra, Halkbank dışında başka bir Türk bankasının da olaya karıştığı öne sürüldü. Ayrıca iddianamede anlatılanlar arasında, İran’a yaptırımın nasıl delindiği de yer alıyor.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Federal Savcılığı, dün yayınladığı ek iddianame ile, Zarrab’ın suç ortakları arasına Çağlayan, Arslan ve bazı eski Halkbank yöneticilerini de dahil etti.

MEHMET HAKAN ATİLLA’NIN “DOSYAMI AYIRIN” DURUŞMASINDAN SADECE SAATLER ÖNCE…

REKLAM ALANI

Savcı’nın yeni iddianameyi, halen Zarrab gibi ABD’de tutuklu yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, “dosyam Zarrab’ınkinden ayrılsın” başvurusunun görüşüleceği duruşmadan sadece saatler önce kamuoyuna açıklaması dikkat çekti.

Yeni iddianamede, Atilla’yı, Çağlayan ve diğer eski Halkbank yöneticileri ile birlikte Zarrab’ın suç şebekesine bağlayan yeni iddialar ortaya atıldı.
Böylece Savcı Kim, yeni iddianameyle mahkemenin Atilla’nın “dosya ayırma” başvurusunu da iyice zora sokmuş oldu.

ÇAĞLAYAN’IN KOD ADI “ABİ”

Zafer Çağlayan ismi iddianamede “kod adı” ile birlikte yer aldı. İddianamede, Çağlayan’ın “abi” kod adını kullandığı, bunun da Türkçe’de “büyük erkek kardeş” anlamına geldiği vurgulandı.

ÇAĞLAYAN VE ARSLAN’A “MİLYONLARCA DOLAR” RÜŞVET İDDİASI

İddianamede, Çağlayan’ın Zarrab’dan “on milyonlarca dolarlık rüşvet ve mücevher” aldığı iddiası yer aldı. Arslan’ın da rüşvet aldığı ve Zarrab’ın eski Halkbank Genel Müdürü’ne rüşvet vermek için Çağlayan’ın da “onayını aldığı” iddiasına da iddianamede yer verildi.

AMERİKALILAR HALKBANK’A ZARRAB’I SORMUŞ!

İddianamede, İran’a Halkbank aracılığıyla ABD yaptırımlarının delindiğinin iddia edildiği dönemde, ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin iki ayrı seferde banka yetkililerini uyardıkları bilgisi de yer aldı. Mehmet Hakan Atilla ve Süleyman Arslan ile görüşen Amerikalı yetkililerin, önce Halkbank’ın İran’la yaptığı işlemlerde “yaptırımların delinip delinmediğini” genel olarak sordukları, ikinci görüşmede ise Zarrab’ın adını vererek, yaptırımların zarar görüp görmediğini sordukları ifadesi yer aldı.

BAŞKA BİR TÜRK BANKASI DA DOSYADA YER ALIYOR

Yeni iddianamede Halkbank’tan “Turkish Bank-1” ismiyle bahsediliyor. Bu durum da, Zarrab’ın İran’a yönelik yaptırımları delme ve dolandırıcılık dosyasında, başka Türk bankalarının da yer aldığının işareti olarak yorumlandı.

İDDİANAMEYE GÖRE SİSTEM ŞÖYLE İŞLEDİ;

İddianamede, Zarrab’ın kurduğu şebeke aracılığıyla, Türk hükümet yetkililerine “rüşvet vererek” yürüttüğü “İran’a ABD yaptırımlarını delme ve Amerikan finans sistemini ve ABD bankalarını dolandırma” sisteminin ayrıntıları da paylaşıldı. İddianameye göre sistem şöyle işliyor;
* İran’ın Türkiye’ye sattığı gaz ve petrolün parası Halkbank’a, İran Merkez Bankası, İran Ulusal Petrol Şirketi ve İran Gaz şirketi’nin – hesaplar doğrudan kendi adlarına olmasa da- hesaplarına yatırılıyor. Ancak bu paranın doğrudan İran’a aktarılmasının yaptırımları delmek anlamına gelmesi nedeniyle, bu parayla Türkiye’den altın alınıyor, ancak bu İran’a gönderilmiyor – Altın alımı, Zarrab’ın döviz büroları ve şirketleri aracılığıyla yapılıyor. (İddianameye göre bu durum da ‘ikili ticaret kurallarının’ ihlali anlamına geliyor)
* Halkbank yetkilileri, aslında İran devletine ait olan bu parayı, “İran’da şahıslara ve özel şirketlere aitmiş” gibi göstererek, altın alınmasının önünün açılması ile suçlanıyor.
* Halkbank’taki İran hesaplarına yatırılan petrol ve gaz parasıyla ayrıca İran hükümeti adına altın alınması da- ABD’nin İran’a değerli metal ticaretini de yaptırım kapsamına alması nedeniyle- ayrıca bir suç teşkil ediyor. Türkiye’den alınan altınlar, Dubai’de Zarrab’ın oradaki şirketleri aracılığıyla bozdurulup, parası İran devletine aktarılıyor.
* Halkbank’taki parayla, yaptırımlara dahil olmayan ilaç ve yiyecekler alındığına ilişkin belgeler düzenleniyor, ancak bu ilaç ve yiyecekler hiçbir zaman alınmıyor.
* Alınmayan ilaç ve yiyecekler için de, İran devlet kurumları değil, İranlı şahıs ve özel şirketler adına sahte faturalar kesiliyor.
* Halkbank yetkilileri bu işlemleri, ABD Hazine Bakanlığı’ndan gizliyor ve böylece “İran’a yaptırımların delinmediği” izlenimi yaratıyor.
* Sonuçta Halkbank’taki İran hesaplarındaki paralar, sahte faturalar aracılığıyla harcanmış gönderilip, üçüncü ülkeler kullanılarak İran Devletinin hesaplarına ulaştırılıyor.
* Zarrab, birkaç kez iddianamede yer alan suçların işlendiği dönemde Ekonomi Bakanı olan Zafer Çağlayan ile, İran devlet yetkililerini buluşturuyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’dan kadına karşı şiddete güçlü mesaj

ZARRAB, İRANLILAR’A KIZMIŞ;
“BUNLAR APTAL, BUNLAR GERİ ZEKALI…”

İddianamede, Zarrab ile Halkbank yöneticileri arasında yaşanan telefon konuşmalarından da örnekler yer alıyor.

Zarrab, Halkbank eski Genel Müdürü Arslan’la 6 Mayıs 2013’te yaptığı bir konuşmada, kendi adına olan bir hesaba İran devlet kurumlarının doğrudan para aktarmasına çok kızıyor, parayı aktaran İran yetkilileri için “bunlar aptal, bunlar geri zekalı” ifadelerini kullanıyor. Süleyman Arslan’a da “İşlemi durdurun. Ben durumu düzelteceğim” diyor.

BALKAN’DAN ZARRAB’A UYARI;
“ABD’YE TAKILABİLİR…”

24 Ekim 2012’de Reza Zarrab’ın o dönemde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olan Levent Balkan’la yaptığı bir telefon görüşmesinin ayrıntıları da iddianamede yer aldı.

Konuşmada, Halkbank’ta “safir altın” adına açılmış hesaptan, Zarrab’ın kendi hesabına ABD doları üzerinden yapılacak para transferi üzerinde duruluyor.

İddianameye göre Balkan, Zarrab’a bu işlemin ABD’nin dikkatini çekebileceğini şu sözlerle ifade ediyor; “Bir; Amerikan bankası, iki; dolar, Üç; Safir. Hepsi üst üste geliyor…”

“TONAJA DİKKAT” UYARISI

İddianamede yer alan telefon konuşmalarından biri de Mehmet Hakan Atilla ile Reza Zarrab arasında geçiyor. Atilla, Halkbank’taki parayla aldığı iddia edilen malzemelerle, bunların taşındığı iddia edilen gemilerin “tonajlarının uymasına dikkat edilmesi” uyarısı yapıyor.

Nitekim Zarrab da çalışanı Happani’yi arayarak, Atilla’yla yaptığı konuşmayı anlatıyor; “13 tonluk gemiye, 20 ton malzeme yüklenmiş. Böyle şeylere dikkat etmemizi söyledi” diyerek, düzeltilmesini istiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.