Karara En Çok O Sektör Sevindi

Karara En Çok O Sektör Sevindi
  • 13 Ocak 2016 11:00

Türkiye’ye gelen Suriyeli mülteciler, çalışma hayatına kayıt dışı yollardan katılıp, ucuz işçi olarak çalıştırılıyor. Haksız rekabete de neden olan Suriyeli mültecilerin durumuna dur demek için hükümet, Suriyelilere çalışma izninin verilmesi için çalışmalara başladı.

Bu karar en çok İzmir’deki ayakkabı sektörü temsilcilerini sevindirdi. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Suriyeliler’in en çok ayakkabıcılık yaptıklarını, bunu da İzmir’de gerçekleştirdiklerini, yeni düzenlemenin kayıt dışılığı önleyip, ekonomiye kazanç getireceğini söyledi, kendileri için de düzenleme istedi. Ata, “Bu insanlar dilenmesin, işlerini yapsın diye iş veren çok sayıda üyemize, 70 bin TL’ye varan para cezaları kesildi. En azından bu cezalar için de bir düzenleme yapılabilir” dedi.

Karara En Çok O Sektör Sevindi

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan Suriyeliler’in, gerek Avrupa ülkelerine geçmek, gerekse de yerleşip çalışmak için en çok tercih ettiği illerden birisi İzmir oldu. İzmir’de de, özellikle ülkelerinde, yaptıkları meslekleri ayakkabıcılığa devam ettiler. Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi ile çevresinde, Suriyeliler, üretim yapmalarının yanı sıra imalathane açıp ayakkabı malzemeleri de sattı. Ancak yapılan tüm bu faaliyetler, kayıt dışı yürütüldü. Bu nedenle, kentteki sektör temsilcilerinden de sık sık bu kişilere çalışma izni verilip kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çağrılar geldi.

4 BİN SURİYELİ ÇALIŞIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Suriyeliler’e çalışma izni verilmesi çalışmalarını değerlendiren İzmir Ayakkabıcılar Odası başkanı Yalçın Ata, özellikle Halep’te ayakkabıcılık sektörünün en önemli iş kolu olduğunu vurgulayarak, “Bu insanlar sektörün en çok geliştiği illerden birisi olan İzmir’i bunun için tercih etti. Şu anda en çok Suriyeli, iş kolu olarak İzmir’de çalışıyor, ikinci sırada ise Gaziantep var. Bu insanlar buraya geldiler ve geçici oturma izinleriyle çalışmaya başladılar. Kayıt dışı çalışmak zorunda kaldılar. Yeni düzenleme ile bu insanlar, kayıt altına alınacaklar, kimin nerede çalıştığı kaç kişi oldukları bilinecek. Bunun yanı sıra, devlet, gerek sigorta primlerinden gerekse de vergilerden dolayı kazanç elde edecek. Sadece çalışma izninin verilmesinin de yetmeyeceğine inanıyoruz. Bu insanlara, onlara özel bir sigorta sisteminin de gelmesi lazım. Böylelikle sosyal güvenceye de kavuşmuş olacaklar” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Konak’ın sokakları Darağaç’la sanata açıldı

İzmir’deki ayakkabıcılar sitesinde, 4 binden fazla işyeri bulunduğunu ve bin 172 üyelerinin olduğunu söyleyen Ata, bu firmalarda da 4 bine yakın Suriyelinin kayıt dışı olarak çalıştığını anlattı. Çalışan sayısının da kotaya uygun olduğunu dile getiren Yalçın Ata, “Bizim sektörde şu anda 40 bine yakın çalışanımız var. Yani yüzde 10’luk kota için de bir sıkıntı oluşturmuyor. Zaten düzenleme sonrasında, işyerlerinde de artık kaçmak yerine ona göre yeni işleyiş geliştirilir ve düzene girer. Çünkü bu bölgede, sadece ayakkabıcı değil lokanta, market, fırın açan da var” diye konuştu.

KENDİLERİ İÇİN DE YARDIM İSTEDİ

Suriyeliler’in sokakta dilenmesi yerine iş verip onları çalıştırıp para kazandırdıklarını vurgulayan Yalçın Ata, kendileri için de yardım beklediklerini ifade etti. Yalçın Ata, “Birçok işveren arkadaşımız Suriyeliler’i çalıştırdıkları için ‘kaçak işçi statüsünden’ dolayı kişi başı 8 bin 400 TL ceza yedi. Şu anda 70 bin TL’ye kadar ceza kesildi. En azından bu çalışma izni düzenlemesinden sonra bizim için de bu cezaların ödenmesine yönelik olarak ilgili yeni bir düzenleme gelebilir, gözden geçirilebilir. Çünkü biz bu insanları çalıştırdık ama bir yerde de insani yardımda bulunmak istedik” dedi.

İZMİR’İ ÇOK SEVİYORUM

Türkiye’ye gelen Suriyelilere çalışma izninin verilecek olmasının ardından İzmir’deki Ayakkabıcılar Sitesi’nde kaçak olarak çalışan Suriyeliler büyük sevinç yaşadı. Yaklaşık 4 bin çalışandan Hasan Mustafa, 5 yıl önce savaştan kaçıp İzmir’e geldiğini anlattı. İzmir’i çok sevdiğini söyleyen Mustafa, “Burada ağabeylerimle birlikte yeni bir hayat kurduk. Avrupa’ya gitmeyi düşünmüyorum. Çünkü oraya gidenler dinlerini de burada bırakıp gidiyorlar. Ben burada mutluyum. Eskiden kaçak olarak çalışıyorduk. Maliye yetkilileri geldiği zaman buradan kaçmak zorunda kalıyorduk. Şimdi sevinçle işimi yapacağım” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.