Balbay, Kuş Cenneti tepkisini Meclis gündemine taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile olan protokol feshine dair tepkisini Meclis gündemine taşıdı. Balbay bakan Eroğlu’na “Ülkeye hizmet eden kurumlarımızdan hizmetin alınarak diğerine verilmesinin sebebi farklı siyasi partiden seçilmiş olması mı? Kuş Cennetinin protokolünün feshedilerek yönetimin bakanlığa geçirilmesinin asıl gerekçesi nedir? Alanın gerçek yada tüzel bir başka kişi yada kurumlara devredilmesi mi planlanmaktadır? Fesih kararınızı gözden geçirin ve hakkı iade edin?” diye seslendi.
Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:
“İZKUŞ ve Belediye alanda yürüttüğü çalışmalar ve yatırımlarla Kuş Cennetini hem ülke vatandaşlarımızın hem de Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre, İtalya, Fransa, Japonya ve Norveç gibi dünya ülkelerinden vatandaşların ziyaret etmesini sağlamıştır. İktidarın siyasi tercihleri nedeniyle yaşadığımın iç ve dış çalkantıların en çok turizmimizi etkilediği açıkken böyle bir kararın alınması ile alan üzerindeki ilgi ve alakının da yok edilmesi benim en büyük endişemdir. Çünkü iktidar her hizmete kar zarar penceresinden baktığı için belkide Kuş Cennetini bir başka kazanç için birilerine peş keş çekecek olabilir. Bu kaygı bende iktidarın bugüne kadar ki tasarrufları sonucu oluştu. Eğer böyle bir şey kafalarında var ise biz elbette buna müsade etmeyiz.”
Kuş Cennetine bugüne kadar yapılan yatırımların yaklaşık tutarını hatırlatan Balbay şunları söyledi:
“İZKUŞ ve Belediyemiz alan üzerinde büyük yatırımlar yaptı. Bu tutar 26 milyon lira civarında. Alanı dünyanın en büyük flamingo adası haline getirdi. Tatlı su aktarımı, doğal yol düzenlemesi, kanal çalışması, bisiklet yolu, güvenlik sistemleri kurulması, araç gereç ve personel ile ulusal ve uluslararası pek çok tanıtım hizmetleri verdi. Bütün bu çalışmalar büyük yatırımlar. Şimdi tüm bu çalışmalar yokmuş gibi görülüp protokolün fesh edilmesi ortaya konan gerekçeler bakımından hiç inandırıcı değil. Bakanlık bu yatırımların sahibi olan kurumlarda alanın kalmasını ahlaki bir zorunluluk olarak da görmeli.”
Balbay Bakan Eroğlu’ndan şu sorularına yanıt istedi:
- Alanda yürütülen çalışmalar ve yatırımlarla hem ülke vatandaşlarının hem de Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre, İtalya, Fransa, Japonya ve Norveç gibi dünya ülkelerinden vatandaşların ziyaret etmesinin sağlandığı Kuş Cennetinin protokolünün fesh edilerek yönetimin bakanlığa geçirilmesinin asıl gerekçesi nedir?
- Alanın gerçek yada tüzel bir başka kişi yada kurumlara devredilmesi mi planlanmaktadır?
- Birliğin başkan ve yönetim kurulunun Cumhuriyet Halk Partili yöneticilerden oluşması bu kararınızda etkili olmuş mudur?
- Bölge insanımıza, ülkemiz insanına ve dünya insanlığına kazandırılmış bu alanın desteklenerek daha büyük yatırımlar yapılması yerine neden el konulmaktadır? Bu tutum bakanlığın siyasi bir yaklaşım içinde olduğunu göstermez mi?
- Birlik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar yapılan yaklaşık 26 milyon liralık yatırımların ve devam eden yatırımların tamamlanması bakımından alanın İZKUŞ’ta kalması ahlaki bir zorunluluk değil midir?
- Ülkeye hizmet eden kurumlarımızdan hizmetin alınarak diğerine verilmesinin sebebi farklı siyasi partiden seçilmiş olması mı?
- İZKUŞ ve Belediyenin büyük emek ve katkılarıyla var edilen Kuş Cennetinin şu yada bu sebeple ellerinden alınması, kurum yetkili ve çalışanları, il ve ilçe halkı tarafından emeklerinin ellerinden alındığı duygusu yaratmayacak mı? Bu durum “hizmet hırsızlığı veya hizmet gaspı” değil mi?
- Kuş Cennetine yapılan yatırımlar, ortaya konan tesisler ve gerçekleşmekte olan projelerin tamamlanması için protokol fesih kararınızı tekrar gözden geçirecek misiniz?
- Kararınızda herhangi bir değişiklik olmayacak ise İZKUŞ ve Belediyenin Kuş Cenneti için gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu yatırımlara yapmış olduğu harcamayı İzmir halkının en doğal hakkı olarak görüp kurumlara ödemeyi düşünür müsünüz?
- Kuş cenneti için bundan sonraki süreçte bakanlık olarak hangi plan, proje ve yatırımları yapacaksınız? Bu yatırımlar için bakanlığınız tarafından ayrılan kaynak ne kadardır?
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ülkemizin başka il ve ilçelerinde belediye yada diğer kurum ve kuruluşlarla var olan ama feshedilen protokolleri var mı? Hangi kurum ve kuruluşlarla hangi amaçla yapılmış protokoller feshedilmiştir? Gerekçeleri nedir?