Bornova’da 3 yılda 120 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi
Bornova Belediyesi, üç yılda 120 milyon liralık önemli fiziki ve sosyal yatırımlara imza attı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya ‘Yılın Spor Adamı’ ödülünü getiren Bornova Stadyumu İzmir takımlarının stat arayışına son verirken, Atatürk Spor Kompleksi salon sporlarının yeni adresi oldu. Dost Market, Dost Kart, Down Kafe, Diyet Kafe sosyal belediyeciliğin Türkiye’ye örnek hizmetleri olarak gösterilirken, yeni kültür merkezlerinin inşaatları da hızla yükseldi. Ulaşım projeleri hem Bornova’nın hem de İzmir’in trafik yoğunluğunun azalmasında etkili oldu. Bir yandan büyük yatırımları hayata geçiren Bornova Belediyesi bir yandan da yeni belediye hizmet binası, çocuk dünyası, çocuk köyü gibi pek çok yatırımın projelerini hazırladı.
Bornova Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ev sahibi oldukları maçları bile İzmir dışında oynamak zorunda kalan İzmir takımlarının sorununu Bornova Stadyumu ile çözdü. Bornova Stadyumu 6 bin 500 kişilik seyirci kapasitesi ve UEFA standartlarına uygun donanımıyla TFF 1. Lig takımları Göztepe ve Altınordu’nun maçlarına ev sahipliği yaptı. UEFA Gençlik Ligi maçlarıyla uluslararası organizasyonlarda da başarılı bir sınav veren Bornova Stadyumu’nun ek tribün projesi de hazırlandı. Seyirci kapasitesini 11 bine çıkaracak projeye de start verildi.
Atatürk Spor Kompleksi
Bornova Belediyesi 2 bin 500 kişi seyirci kapasiteli Atatürk Spor Kompleksi’ni hizmete açtı. Salon sporlarının yeni adresi olan Kompleks, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen Kadınlar Türkiye Kupası’na da ev sahipliği yaptı. Toplam 20 bin metrekare inşaat alanına sahip 4 tribünlü spor salonu salonu bulunan Kompleks’teki 250 kişilik antrenman salonuna Bornova’dan yetişen ünlü basketbolcu Hüseyin Beşok’un ismi verildi.
Dost Market’le 5 bin kişiye destek
Merkez, Altındağ ve Doğanlar olmak üzere üç noktada hizmet veren Dost Market, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere can suyu oldu. Raflarındaki 200’ün üzerinde ürün çeşidiyle yaklaşık 4750 aileye ücretsiz alışveriş olanağı sunan Dost Market’e yaşlılık ya da sürekli hastalık nedeniyle ulaşmakta güçlük çekenler için evlere servis hizmeti de sunuluyor. Çamdibi’nde 4. Şubesi açılacak olan Dost Market, Türk Kızılayı işbirliği ile her geçen gün daha çok aileye ulaşıyor.
Son üç yılda giysi bankasından ihtiyaç sahibi ailelere 196 bin 868 parça kıyafet dağıtıldı.. ‘Paylaşmak güzeldir’ sloganıyla kurulan paylaşım noktalarından okullara, doğal felaketlere maruz kalan bölgelerdeki ailelere ve ihtiyaç sahiplerine iki yılda 283 bin 620 parça giysi, oyuncak ve kitap ulaştırıldı. Üç yılda Ramazan aylarında kurulan iftar çadırlarında 147 bin vatandaşa yemek hizmeti sunuldu. Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nden (BELGEM) 19 bin 980 öğrenci çeşitli kurslar aldı.
Dost Kart üniversite öğrencilerinin yanında
Bornova Belediyesi üniversite öğrencilerine Dost Kart aracılığıyla hem esnaftan indirimli alışveriş yapma imkanı hem Gençlik Merkezi’ndeki hizmetlerden hiçbir ücret ödemeden yararlanma imkanı sunuyor. Öğrenciler Gençlik Merkezi’nde yemek, çay, kahve, soğuk içeçek tükebiliyor, internet ve çamaşırhaneden yararlanabiliyor.
Onbinlerce Bornovalıya özel sağlık hizmetleri verildi
Bornova Belediyesi son üç yılda dezavantajlı durumdaki onbinlerce kişiye kendi evinde özel sağlık hizmetleri verdi. Bu kapsamda 2014-2016 yılları arasında 5 bin 300 loğusaya evde bakım ve eğitim hizmeti verildi. Evde bakım ve eğitim hizmeti verilen çocuk sayısı 9 bin 273’e ulaşırken, bakım ve eğitim amacıyla toplam 8 bin 113 gebe ziyareti gerçekleştirildi. Evde hasta ve yaşlı bakımından yararlanan kişi sayısı ise 24 bin 851’i buldu. Sağlık kuruluşlarına ulaşmada sıkıntılar yaşayan 6 bin 239 kişi Bornova Belediyesi’nin hasta nakil aracıyla istedikleri hastanelere ulaştırıldı. Ayrıca sağlık konularında bireysel danışmanlık ve eğitim hizmetlerinden 15 bin 219 kişi yararlandı.
Down Kafe Türkiye’ye örnek
Bornova Belediyesi’nin down sendromlu gençlerin çalışma hayatında aktif rol alabilmesi ve down sendromu farkındalığının arttırılması amacıyla hayata geçirdiği Down Kafe Türkiye’ye örnek oldu. Bornova Büyük Park içerisinde bulunan Kafe’de, Hasan Tahsin İş Okulu ve Karşıyaka İş Okulu’nde eğitim gören 3 down sendromlu çocuk ile 18 yaşını doldurmuş ve yasal çalışma haklarını taşıyan 2 down sendromlu genç görev yapıyor. Bornova Belediyesi dezavantajlı kesimlere yönelik desteğini, fenilketonürili ve çölyaklı hastalar için açılan Diyet Kafe ile sürdürdü. Ayrıca yaşlılara yönelik Çınar Kafe de tamamlanma aşamasına geldi.
Energycities Bornova’da yapıldı
Avrupa’nın en prestijli Uluslararası Yerel Yönetim Ağlarından biri olan Energie Cities’in 2016 yılı genel kurulu ve yıllık toplantıları Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Avrupa’dan 250 dolayında kentin belediye başkanları, meclis üyeleri ve bürokratları 1, 2 ve 3 Haziran 2016 tarihlerinde Bornova’da bir araya geldi. Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji geleceğine yön verecek kararlar Bornova’da alındı.
Kiraz Festivali’yle üreticiye destek
Bornova Belediyesi’nin “Yerelde Kalkınma Hamlesi” anlayışıyla doğa ve köy turizmini geliştirmek için başlattığı Kiraz Festivali üçüncü yılında da büyük ilgi gördü. Bornova’da en çok kiraz üretilen bölgelerden biri olan Beşyol Mahallesi’nde gerçekleştirilen Kiraz Festivali’ne binlerce İzmirli katılarak üreticiye destek oldu.
3 yılda 23 milyon liralık kamulaştırma
Bornova Belediyesi, 3 yılda yeşil alan, yol, otopark, resmi ve sosyal tesis alanlarının yapımında kullanılmak üzere 22 bin 944 metrekare alanı kamulaştırdı. Bu alanlar için toplam 23 milyon 492 bin 867 lira kamulaştırma bedeli ödendi.
Atatürk Mahallesi Kültür Merkezi
Yapımı tamamlanan Atatürk Mahallesi Kültür Merkezi 2017’de hizmet vermeye başlayacak. 500 metrekare taban alanına oturan 3 katlı bina toplam 1500 metrekare kullanım alanına sahip olacak. 280 kişilik ve 336 kişilik iki çok amaçlı salonu bulunan Merkez’de otopark, mutfak, büfe gibi bölümler de yer alıyor.
Pınarbaşı Kültür Merkezi ve Cemevi
Bornova Belediyesi, Pınarbaşı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni bölge halkının eğitim, kültür ve sosyal amaçlı toplantılarına ev sahapliği yapacak şekilde projelendirdi. Temeli atılan ve kaba inşaatı tamamlanan Merkez yaz aylarında hizmete açılacak. Yaklaşık 400 metrekare taban alanına oturan Pınarbaşı Kültür Merkezi ve Cemevi toplam 1300 metrekare inşaat alanına sahip olacak. Binada sergi alanı, yemekhane, depo, iki çok amaçlı salon, okuma salonu, derslik ve çocuk bakım odası da bulanacak.
Doğanlar Kültür Merkezi
Doğanlar Kültür Merkezi’nde Dost Market, Kadın Dayanışma Merkezi ve 300 kişilik düğün salonu gibi işlevleri bünyesinde barındıracak şekilde tasarlandı. 520 metrekare taban alanına oturan binanın toplam inşaat alanı 1700 metrekare olacak. Bina bodrum katı, zemin kat ve birinci kat olarak toplam üç kattan oluşuyor.
Yeni muhtarlık binaları yapıldı
Muhtarların vatandaşlara daha kaliteli hizmet vermesi amacıyla yeni muhtarlık ofisleri yapıldı. Hem muhtarlar hem de vatandaşlar için tüm ihtiyaçların düşünüldüğü ofislerin çevre düzenlemeleri de yapıldı. Yapımı tamamlanan 10 muhtarlık binasına, talepler doğrultusunda yenileri eklenecek, muhtarların elektrik, su, telefon, internet faturalarının ödenmesine ve kırtasiye malzemesi desteğine devam edilecek.
Temizlikten taviz yok
Bahar Temizliği kampanyasıyla “En güzel temizlik kirletmemektir” bilincini oluşturmayı hedefleyen Bornova Belediyesi, 2014-2017 yılları arasında 516 bin ton 499 ton katı atığın yanında 47 bin 367 ton ambalaj atığı, 18 bin 253 ton cam atık, 13 bin 827 kilogram atık pil toplandı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Atık Pil Toplama kampanyasında Bornova Belediyesi bir yılda 6 bin 410 kilogram atık pil toplayarak ilçe belediyeleri arasında birinci oldu. Bunların yanında Bornova Belediyesi ibadethanenin temizliğini düzenli olarak yapıyor.
Engelsiz Yaşam Merkezi
Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Engelsiz Yaşam Merkezi’nde tüm engelli gruplarına yönelik kurs, spor, eğitim atölyeleri, film gösterimi etkinlikleri düzenleniyor. 13 farklı kursun açıldığı merkez, aynı zamanda engelli bireylerle yapılan sosyal sorumluluk projelerine de ev sahipliği yapıyor.
2015 yılında engelli bireylere yönelik olarak aynı anda 2 aracın şarj edilebildiği akülü araç şarj istasyonları Bornova’nın 7 farklı noktasında kuruldu. Bu istasyonlar ayda ortalama 150 akülü sandalye dolumu yapıyor. Ayrıca sosyal yardımlar kapsamında son üç yılda toplam 113 akülü tekerlekli sandalye, 134 adet de manuel tekerlekli sandalye ihtiyaç sahibi ailere teslim edildi. İhtiyaç sahiplerine 112 hasta yatağı desteği de sağlandı. 3 bin 470 engelli ve yaşlıya da hasta bezi dağıtıldı.
Hoş geldin bebek
Hoşgeldin bebek projesi kapsamında içerisinde anı defteri, zıbın ve kokulu sabun bulunan paketler 2 bin bebeğe hediye edildi. Annelerin çocuklarını bırakarak hem gündelik işlerini rahatça yapabilmelerini, hem de sosyal hayatın içerisinde yer almaları amacıyla projelendirilen Mevlana Mahallesi’ndeki Çocuk Aktivite Merkezi’nden bugüne kadar 450 çocuk yararlandırıldı. 3-6 yaş arasındaki çocuklar bu merkezden haftanın üç günü üçer saat çeşitli aktivitelerle vakit geçirebiliyor. Çocuklara yönelik Gezici Kütüphane de binlerce çocuğa ulaştı.
Çocuk Senfoni Orkestrası
UNICEF’in Çocuk Dostu Şehirler projesine seçilen Bornova Belediyesi, ‘Barış İçin Müzik / İzmir, Bir Nota Bir Hayat’ projesiyle ilçede yaşayan ve kısıtlı imkanı olan müzik tutkunu 6-18 yaş arası çocukların müzik eğitimine destek oluyor.
Mutfak Atölyesi
Bornova Belediyesi’nin Uzman Pastacılar Derneği, İş-Kur ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Uzman Pastacılık, Aşcılık, Barista ve Servis Elemanı branşlarının kapsayan Profesyonel Meslek Edindirme Kursu Evka-3’deki Mutfak Atölyesi’nde açıldı. Meslek edindirme kursu ilk mezunlarını verirken, hobi olarak yemek pişirmeyi ve pasta yapmayı öğrenmek isteyenlere yönelik kurslar da sürüyor.
Fosil Bilim Sergi Salonu açıldı
Bornova Belediyesi’nin bilim eğitimi konusunda öncülük yapan kuruluşlarından biri olan Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, dünyanın 545 yıllık geçmişinin anlatıldığı Fosil Bilim Sergisi’nin açılışını yaptı. Kalıcı olarak tasarlanan sergide, canlıların ve doğanın geçirdiği değişimler zaman yolculuğu şeklinde üç boyutlu görsellerle tasvir ediliyor. Kıtaların, okyanusların, gökyüzünün, bitki örtüsünün ve canlıların son 545 milyon yıldan günümüze, zaman içerisinde geçirdikleri değişimler, bilimsel verilere uygun olarak ve sanatsal vurgularla, anlaşılır halde ziyaretçilere aktarılıyor.
BBŞT 291 kez perdelerini açtı
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu son üç yılda ana kadro, çoçuk ve yetişkin kursiyerlerin sahnelediği 41 oyunla 55 bin 900 seyirciye ulaştı. Üç yıllık sürede 785 tiyatro kurseyeri eğitim alırken, Dijital Film Atölyesi’nde 120 kursiyer sinema alanındaki ilk adımlarını attı. BBŞT’nin oyunları Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki Sevda Şener Sahnesi başta olmak üzere, Nedret Güvenç Sahnesi, Altındağ Kültür Merkezi Sahnesi, Ayfer Feray Açıkhava Sahnesi olmak üzere 4 ayrı sahnede sergilendi. BBŞT’nin perdeleri üç yılda 291 kez tiyatroseverler için açıldı.
“Bornova İçin Fikirler”
Bornova Belediyesi’nin ‘ortak akıl’ ilkesiyle üniversitelerle başlattığı tasarım alanındaki işbirliği “Bornova İçin Fikirler” (BİF) başlığı altında yeni bir anlayışı doğurdu. Başta üniversiteler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin fikirlerinin alınarak kentsel tasarımın ortak akılla oluşturulmasını hedefleyen BİF projesi kurumsallaştı. Bornova’daki kamusal mekanlar için üretilen tasarım projeleri, hem sergilerle vatandaşlara tanıtıldı hem de 2 kez yayın haline getirilerek kamuoyuyla paylaşıldı.
‘Konuşan Duvarlar’a ödül
Dünya şehircilik ve kentsel tasarım projeleri alanında en profesyonel yarışmalardan biri olan Golden City Awards 2016’da Bornova Belediyesi’nin ‘Konuşan Duvarlar Projesi’ En İyi Kültür ve Sanat Projesi seçildi. Bornova Belediyesi’nin ilk olarak Yakaköy Mahallesi’nde başlattığı “Konuşan Duvarlar Projesi” Bornova’nın pek çok mahallesinde binaların penceresiz (sağır) cephelerini renklendirmeye devam ediyor.