İzmir Cumhuriyet İçin ayaklandı

İzmir Cumhuriyet İçin ayaklandı
  • 31 Ekim 2016 16:30

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonlara ve gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir milletvekilleri, sendika üyeleri ve basın mensupları İzmir Kordon’da kamuoyuna seslendi.

Yaklaşık bir buçuk saatte meydana toplanan kitle, hükümetin medya kuruluşlarını kapatması ve gazetecileri gözaltına almasını sert bir dille eleştirdi. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyona sessiz kalmayan gazeteciler, milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri basın özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı tepkilerini ortaya koyarken “basın özgürdür ve özgür kalacak” sloganları hep bir ağızdan yükseldi.

Toplantıya İGC Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP milletvekilleri Atilla Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, Nurettin Demir, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve yönetim kurulu üyeleri, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, CHP ilçe örgütleri, Egeçep, Öğrenci Kolektifleri ve yurttaşlar katıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen şunları söyledi;

“Basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığı, hükümeti eleştirmenin dahi terör suçu kapsamına girdiği bu günlerde basın özgürlüğünden, gerçek demokrasiden ve hukuktan yana herkesi birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.

“DEMOKRASİYE DARBE VURULDU”

Demokrasiye darbe Cumhuriyet gazetesine ulaştı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara, Musa Kart ve bakıp yönetimi gözaltına alındı. Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Yazarların evleri alındı.

“DERHAL SERBEST BIRAKIN”

Darbe girişimi amacına ulaşsaydı yaşanacakların tamamını bugün yaşıyoruz. Artık Türkiye’de özgürce gerçek gazetecilik yapmak terör suçu sayılıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Basına yönelik sindirme, yıldırma ve yok etme gibi demokrasiyle bağdaşmayan politikaları kabul etmiyoruz. Gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Adeta faşist yönetimlerde görülen bu canı avına karşı her ahval ve şeraitte mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Efes Selçuk'ta Sosyal Dayanışma Büyüyor

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise gazeteye yapılan bu operasyonu kınadı. Sındır,” 15 Temmuz akşamı bir darbe girişimine maruz kaldık. Bütün aydın yurtsever, demokratik kitle ve emek örgütleri ve basın temsilcileri bu girişimi başarısız kıldı. Ancak darbe fırsatçılığı yapanlar bugün o gün Cumhuriyete ve demokrasiye karşı başarısız kılınan darbeyi bugün görüyoruz ki başarılı kılma hevesindeler. Cumhuriyet gazetesi bu ülkenin en köklü ve cumhuriyete sahip çıkan en güzide basın kuruluşudur. Aydın, yurtsever birçok gazeteci yazarımız sadece Cumhuriyet’i ve demokrasiyi savundukları için bu güne kadar saldırılara uğramış ve şehit olmuşlardır. Hiç unutmuyoruz ki 21 Mart 2008’de İlhan Selçuk’u bir kumpas ile gözaltına alan ve tutuklayan anlayış ve zihniyet bugün yeniden karşımıza çıktı. Biz her şeye rağmen her zaman bütün demokratik kitle örgütleriyle birlikte Cumhuriyetimizi, demokrasiyi ve laikliği korumaya devam edeceğiz. Bu ülkede maalesef basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Buna karşı mücadelemizi bütün millet olarak devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.