İzmir’in turizm merkezi susuzluk çilesinden kurtuluyor!
Ege Bölgesi’nin en önemli turizm merkezi olan İzmir’in Çeşme ilçesindeki su problemini çözüme kavuşturmak amacıyla yapımına başlanan Karareis Barajının yapımının 6 ay içinde bitirilmesi planlanıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü, Hayati Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin 2040 yılına kadar su sorununu çözecek Karareis Barajı’nın belirlenen sürede tamamlanması için harıl harıl çalıştıklarını söyledi.
Çeşme yarımadasının su sorunu kökten çözecek barajın 13 Mayıs 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun temelinin attığını ancak yaşanan kamulaştırma sorunları nedeniyle alanı 4 Aralık 2015’te teslim aldıklarını anlatan Çelenk, “Zemin kazılarında son aşamaya gelindi. Kasım ayı içinde barajımızın temel betonlarını atacağız.” dedi.
Rekor sürede bitecek
Barajın silindirle sıkıştırılmış beton tipi şeklinde inşa edileceğini kaydeden Çelenk, şöyle konuştu: “Çeşme yarımadasına hayat verecek Karareis Barajımızın Urla’ya Bağlı Balıklıova’nın 22 kilometre kuzeybatısında bulunan Camiboğazı Deresi üzerinde inşa ediyoruz. 1 yıl gibi bir sürede tamamlayacağız. Normalde 20 yılda tamamlanacak bir barajda temel kazıları 5 ay sürdü. Barajımız 6 ay sonra su vermeye hazır duruma gelecek. Ben 28 yıldır Devlet Su İşlerinde görev yapıyorum, şayet 15 yıl önce yapılmış olsaydı 20 senede bitmezdi. Şimdi 12 ayda bitiriyoruz. Karareis Barajı’nın yapımı bir rekordur.”
Çelenk, ilçenin kış aylarındaki su ihtiyacının Kutlu Aktaş Barajı’ndan karşılandığına işaret ederek, Karareis Barajı’nın tamamlanmasıyla beraber yılda 2 milyon 840 bin metreküp suyu yarımadaya vereceklerini ifade etti.
Suyun en fazla tüketildiği yaz aylarında 172 bin kişinin içme kullanma suyunu Karareis Barajı’ndan sağlanacağını söyleyen Çelenk, “Barajımızda 10 milyon metreküp su depolanacak ihtiyaç halinde 600 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek.” diye konuştu.
“Çeşme yarımadasını susuz bırakmayacağız”
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’de geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan su sıkıntısına dikkati çeken Çelenk, şöyle devam etti: “Çeşme gibi önemli bir turizm merkezinin yaz aylarında susuzluk yaşaması herkesi çok etkiledi. Sayın Başbakanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanımız bizlere talimat vererek barajı hayata geçirmemizi istedi. Kendileri Çeşme’ye çok önem veriyor, zaman zaman bizi arayıp devam eden baraj inşaatıyla bilgi veriyoruz. Amacımız dünyaca ünlü turizm merkezi Çeşme’nin yaz aylarında yaşanan susuzluğunu gidermek.
Geçen sene susuzluk yaşandı artık böyle bir şey olmayacak. Sloganımız ‘Çeşme yarımadasını susuz bırakmayacağız’. Hem Çeşmeli vatandaşlarımız hem de gelen turistlerimiz suyu bol bir Çeşme’de tatil yapacaklar.”
Çelenk, barajın yaklaşık 30 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi.
Karareis Barajı yüklenici firma proje müdürü Yaşar Orhan ise barajın göl hacminin kışın yağmur sularıyla doldurulacağını söyledi. Mayıs ayında baraj inşaatını tamamlayacaklarını kaydeden Orhan, “200 çalışanımız 3 vardiya şeklinde çalışacak. Mayıs 2017’de tamamlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.