Bornova “Müzeler Kenti” olma yolunda

Bornova “Müzeler Kenti” olma yolunda
  • 6 Ağustos 2024 10:55
  • A+
    A-

Başkan Eşki: “Tarihimiz ve kültürümüz üzerindeki

sis perdesini kaldıracağız”

 

Bornova “Müzeler Kenti” olma yolunda

Bornova Belediyesi, ilçeyi Müzeler Kenti’ne dönüştürme hedefiyle kapsamlı çalışmalar başlattı. Alanında uzman isimlerle bir araya gelen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, açılacak müzeler sayesinde Bornova’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri üzerindeki sis perdesini kaldırmayı amaçladıklarını belirtti.

Başkan Eşki, Dramalılar Köşkü’ndeki toplantıda Prof. Dr. Çınar Atay, Doç. Dr. Zafer Derin, Tarihçi İlhan Pınar, Tarihçi-Yazar Altan Altın gibi uzman isimler, Bornova’nın köklü Levanten ailelerinden gelen Marc Giraud ve ilgili bürokratlarla buluştu. Toplantıda, Bornova Belediyesi’nin girişimleriyle kurulması planlanan müzeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Müze Müdürlüğü kuruldu

Başkan Ömer Eşki, sağlıklı bir şekilde yürütmek istedikleri bu önemli çalışmaları koordine etmek amacıyla Müze Müdürlüğü kurduklarını vurguladı. Kültürel Gelişmişlik Endeksi Ölçüleri’nin bir göstergesinin de müzeler ve bu müzelerin ziyaretçi sayıları olduğuna dikkat çekti.

Bornova “Müzeler Kenti” olma yolunda 

Tarihi bir kent: Bornova

Bornova’nın binlerce yıl öncesine dayanan geçmişiyle kadim bir kent olduğunu ifade eden Başkan Eşki, “Bornova Belediyesi olarak Bornova’yı tüm tarihiyle öne çıkarmak istiyoruz. Kuracağımız müzeler ile Bornova’nın köklü geçmişi ve kültürel zenginlikleri üzerindeki sis perdesini kaldıracağız” dedi.

 

Yeni meydan tasarımı ve Levanten Yaşam Müzesi

Başkan Ömer Eşki, Tarihi Çarşı’dan yıkılan Kars Halil Atila İlköğretim Okulu’na uzanan ve Kaymakamlık binasını da içine alan bölgede, İstanbul’daki Tarihi Yarımada Projesi’ne benzer yeni bir meydan tasarladıklarını belirtti. Bu meydanın yanı sıra, çok sayıda müze açmayı planladıklarını söyledi. İlk olarak, Dramalılar Köşkü’nü Levanten Yaşam Müzesi olarak tasarlayacaklarını açıkladı.

 

Ata Anı Evi ve diğer müzeler

Başkan Eşki, Kurtuluş Savaşı’nın sembol alanlarından olan Belkahve’deki Ata Anı Evi’ni daha bilinir hale getireceklerini belirtti. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne Müze statüsü kazandırmak için başvuru yaptıklarını, Ulusal Modern Sanatlar Müzesi ile Bornova’ya yakışır bir spor müzesi düşündüklerini ifade etti. Projeler arasında Eğitim Müzesi, Mimarlık Müzesi ve Girit ile Yörük Kültürü’nü anlatacak müzeler de bulunuyor.

 

Homeros Müzesi ve cazibe merkezi

Başkan Eşki, Homeros’un yaşadığı varsayılan mağaraların bulunduğu Kayadibi Mahallesi’ndeki alanı hediyelik eşya satış noktaları ve Homeros heykeli gibi düzenlemelerle cazibe merkezi haline getirerek ziyarete açacaklarını söyledi. Bu çalışmalara ek olarak bir de Homeros Müzesi açacaklarını belirtti.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Çiğli Belediyesi TSE Kalitesinden ödün vermiyor
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.