Meriç Yaşayan Parkı’nda sona gelindi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda baştan yarattığı Bornova’daki Meriç Yaşayan Parkı’nda sona gelindi. Ağaçları, kuş türleri, bostanı, suya dayanıklı bitkileri, spor tesisleri, kütüphane ve kreşiyle şehrin cazibe merkezi olacak parkın önümüzdeki ay açılması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmirlilerin doğa ve ormanla bütünleşeceği “Yaşayan Parklar” oluşturma hedefi doğrultusunda küllerinden doğan Bornova Meriç Yaşayan Parkı’nda geri sayım başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Acil Çözüm Ekibi’nin çalışmaları kapsamında yenilenmeye başlanan Meriç Yaşayan Parkı’nda, İzdoğa, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İZSU ve İZBETON ekiplerinin yürüttüğü çalışmaların sonuna gelindi.
İzmir’e 60 bin metrekare daha yeşil alan kazandırılıyor
İzmir’in eşsiz doğasını içinde barındıran Meriç Yaşayan Parkı, 60 bin metrekarelik alana yayılıyor. Mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda ve doğayla uyumlu bir şekilde yenilenen park içerisinde kent bostanı, halı saha, basketbol sahası, oturma alanları, çocuk oyun alanı, kafeterya, seyir terası, taziye evi, kreş ve kütüphane gibi çok sayıda sosyal alan yer alıyor. Park, başta Meriç, Serintepe ve Zafer mahalleleri ile Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi başta olmak üzere tüm kentin cazibe merkezi olacak.
“Kasım ayı içerisinde açmayı hedefliyoruz”
Kasım ayı içinde parkın açılışını yapmayı planladıklarını belirten Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Planlama ve Proje Şube Müdürü Volkan Barbaros, “Meriç Yaşayan Parkı aslında hâlihazırda olan bir parkımızdı. Ama tabi yıllar içerisinde yapılan imalatlar ömrünü doldurduğu için yenileme çalışmaları gerekiyordu. Özellikle Acil Çözüm Ekibinin de çalışmalarıyla bölge halkının istekleri değerlendirildi ve buraya çeşitli aktiviteler eklendi” diye konuştu.
“Nif Dağı’nın kente uzanan giriş kapısı”
Meriç Yaşayan Parkı’nın Nif Dağı’nın bir uzantısı, kente uzanan bir giriş kapısı olduğunu belirten Barbaros, “Yaşayan Parkların iki temel unsuru var. Bir tanesi, insanların doğaya nüfus etmesi, bir diğeri de doğanın kente nüfus etmesi. Meriç Yaşayan Parkı, doğanın kente nüfus etmesini kapsıyor. Meriç Yaşayan Parkı, Nif Dağı’nın bir uzantısı, kente uzanan bir giriş kapısı halinde şu anda. Parka gelen ziyaretçiler de görecektir ki burada büyük ağaçlar var. Bunlar aslında İzmir ekosisteminde yetişmiş ağaçlar. Yaşayan Park olarak değerlendirmemizin bir diğer sebebi ise kent içinde olmasına rağmen göçle gelen birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler kuş türlerini tabelalardan tanıyarak parkta gözlemleyebilecek. Yine burada iklim kriziyle mücadele için doğayla uyumlu özellikle su tüketimi az olan bitki türlerine yer verildi. Bu çok önemli bir çalışma. Suyun tasarruflu kullanıldığı bir park olarak hizmet verecek” ifadelerini kullandı.