Ev sahipleri, kiralık sözleşme süresi bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahipleri, kiralık sözleşme süresi bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?

Arabuluculuk hizmeti için ücret alınacak mı?
“Fahiş kira bedeline ceza yolda: Uygulamanın detayları belirlendi. Ev sahipleri, 10 yıl dolmadan, kendisi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaçlarının dışında kira ödeyen kiracıları keyfi sebeplerle tahliye edemeyecek.”
“Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki yüksek kira konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. Yüksek kira bedeline ‘haksız kazanç’ cezası getiriliyor ve 1 Eylül itibarıyla hem kiracılar hem de ev sahipleri arabulucuya başvurabilecek. Son dönemde yaşanan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları nedeniyle mahkemeler, 100 binin üzerinde kira tespit davası ve 50 binden fazla tahliye davası nedeniyle adeta tıkanmış durumda. ‘Haksız kazanç’ cezası için çalışmalar sürerken, 1 Eylül’den itibaren hem kiracılar hem de ev sahipleri arabulucuya başvurabilecek.
Sabah gazetesinin haberine göre, ev sahipleri, 10 yıl dolmadan, kendisi ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyaçları dışında kirasını ödeyen kiracıları keyfi nedenlerle tahliye edemiyor. Kira tespit davalarında hakimler, eski kiracının hakkını gözeterek “hakkaniyet indirimi” yapacak. Örneğin, bölge ortalaması 14 bin lira olan bir yerde vatandaş 6 bin lira kira ödüyorsa, kira bedeli 10 bin lira olarak belirlenecek.
Kiracılar, ev sahiplerinden taciz veya tehdit gibi durumlar yaşadığında arabulucuya gidebilecek ve gerekirse dava açabilecek. Kiralık sözleşmenin bitmesi, evden çıkarmanın tek nedeni olmayacak. Kiracılar ve ev sahiplerinin yasal haklarını unutmamak önemlidir. Kira sınırı, zorla tahliye, 1 Eylül’de başlayacak arabulucu uygulaması gibi konulara dair merak edilenlerin yanıtları aşağıda verilmiştir.
-
Ev sahipleri, kiralık sözleşme süresi bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?
- Mülk sahibi, yasal olarak haklı bir nedeni yoksa kiralık sözleşme süresi dolmadan kiracıyı çıkaramaz. Kiranın ödenmemesi durumunda noterden ödeme için ihtar gönderilerek 30 gün beklenir. Bu süre sonunda tahliye davası veya icra takibi yoluyla tahliye talep edilebilir. 1 Eylül itibarıyla dava açmadan önce arabulucuya başvurarak da tahliye talebiyle arabulucuya gidilebilecek. Ev sahibi, bilgisi dışında yıkım, esaslı tadilat veya tamirat gibi durumlarda süre dolmadan tahliye talep edebilir. Yılı bitim süresi uzayan sözleşme kendiliğinden yenilenir.
-
Ev sahipleri, sözleşme tarihinden önce evi boşaltan kiracıdan tazminat talep edebilir mi?
- Sorun yaşanmaksızın evden çıkması durumunda mal sahibinin 3 ay daha kira bedeli talep etme hakkı bulunuyor. Ancak bu hakkı kullanabilmesi için 3 aylık süre içinde yeni bir kiracı bulmamış olması gerekmektedir. Evin hemen kiraya verilmesi durumunda kiracıdan tazminat talep edilmez. Ev ilk ayın sonunda kiraya verilirse, tazminat da bir aylık kiraya denk gelecektir.
-
Arabuluculuk hizmeti için ücret alınacak mı?
- Başvuru ve iki saate kadar süren görüşmeler için ücret alınmayacaktır. Bu sürenin üzerindeki görüşmeler için ücret, taraflar arasında eşit olarak paylaşılacak ve asgari ücret tarifesine göre hesaplanacaktır. Başvurular, dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna veya yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine yapılacaktır.
Görüşmelere, kiracılar, ev sahipleri, kat malikleri, yöneticiler, ortaklığın giderilmesi davasında hissedarlar, tarafların yasal temsilcileri olan avukatlar veya vasiler de katılabilir. 5 yıldan kısa süreli sözleşmeler için arabuluculukta uzlaşma sağlanamadığında kira artışı, üst sınırı yüzde 25’i aşmayacak şekilde belirlenecektir.”