Kısmi Emekliler Haykırıyor!
GİZEM ÇETİNKOL – GAZETE EGE / Aylardı beklenen EYT 28 Şubat’ta çıktı. Ancak EYT’nin çıkması sorunların tamamını ortadan kaldırmadı.
30 Ocak günü Meclis’e gelen EYT düzenlemesi ile 3600 prim günü kapsam dışında kaldı.
Yürürlükte olan mevzuata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. 08.09.1999 öncesi SSK girişi olan 3600 prim gününü ve 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyorken, uygulamada bu yaş kademeli olarak kadınlar için 58, erkekler için 60’a çıkıyor ve yeni torba yasa ile kısmi emeklilik yaşa takılmaya devam ediyor.
Yasanın son haliyle mağduriyetlerinin ortadan kalkmamasına yakınan kısmi emeklilik mağdurları bu sorunun ortadan kalkması için sosyal medya üzerinden #5BinVeKismiHaykiriyor , #AbodaHayatKısmideHakVar hashtagleri ile açıklamalarda bulundu.
Kısmi emeklilik mağdurlarının açıklamaları şöyle;
28.02.2023 tarihinde TBMM’de kabul edilen EYT yasasıyla;
geriye işletilen aynı yasayla mağdur bir grubun (506 sayılı kanun/ geçici 81.madde/ B bendi) yaş şartı 1999 öncesine dönerken,
3600 günle kısmi emeklilik hakkı kazanan kişilerin (506 sayılı kanun/ geçici 81.madde/ C bendi) yaş şartı 1999 öncesi haline dönmedi.
08.09.1999 öncesi SSK girişi olan, 3600 prim gününü ve 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyorken, uygulamada bu yaş kademeli olarak 58/60’a çıkıyor ve yeni yasayla da kısmi emeklilik yaşa takılmaya devam ediyor.
Aynı yasayla mağdur bir grupta yaş şartı ’99 öncesine dönerken, kısmi emeklilikte ’99 öncesine dönülmemesi, kadınlarda 50/ erkeklerde 55 yaş ve üzerinde olan, çalışma hayatında yer alamayan, borçlanma ya da çalışmak suretiyle normal emeklilik hakkı kazanamayacak olan ve sosyal medya kullanamadığı için sesi duyulmayan bu grubun mağduriyetinin devam etmesine neden olmaktadır.
Bütün süreç boyunca, komisyonda ve tasarının yasalaştığı gün TBMM konuşmalarında, sonrasında verilen demeçler ve tv programlarında sizler tarafından da staj ve bağkur tescili gibi konular öncelenirken, kısmi emekliliğin yaşa takılmasına rağmen ana gündem olmadığını üzülerek izledik.
EYT olgusunun özünü teşkil eden, geriye işletilen yasayla hak kaybına uğramış üstelik “yaş sorun olmaktan çıktı” denilen bu gündemde yaş düzenlemesi kapsam dışı bırakılan KISMİ EMEKLİLİK konusunu yüksek sesle dile getirmenizi, hakkımızın gecikmeden teslimi konusunda desteğinizi rica ediyoruz. Saygılarımızla