Maralfalfa Hasadı İle 1 Dönümde 70 Ton Mahsul!
Girişimci Turhan Kendirli tarafından ülkemizde tescilli yetiştiriciliği başlatılan maralfalfa hayvan yem bitkisinin ölçümleme ve karşılaştırma hedefiyle yapılan ilk hasatı coşkulu bir organizasyon ile İzmir Ödemiş’te Ali Kavak isimli çiftçinin arazisinde gerçekleştirildi. Basın temsilcileri, çiftçiler, tarım sektörü yönetici ve uzmanlarının katıldığı şenlik havasındaki organizasyonda katılımcıların önünde yapılan hasatta 1 dönümden 70 Ton Maralfalfa Hasatı yapılarak ülke tarımında yeni bir rekor kırıldı. Tasarruflu su kullanımı ile doğa dostu, organik yetiştirme süreci ile toprağı koruyan, hasat süreci ve 13 yıl süren ürün devamlılığı ile ekonomiye yüksek katkı payı sağlayan, çiftçi dostu maralfalfa bölge çiftçilerinde ve uzmanlarda heyecan yaratırken, katılımcılardan alkış topladı. Etkinlik sürecinde ilgili kişiler Kendirli ve Ekibinden detaylı bilgi aldı.
- Muadil ürünlere göre 3’te 1 daha az sulama ihtiyacı
- Kimyasal gübre ve ilaç kullanılmıyor
- Yıllık 3 Hasat, Muadil Ürünlere Göre Ekim Alanında 5 Kat Fazla Ürün
Doğal Tarım Teknikleri ile Suyumuza ve Toprağımıza Sahip Çıkılıyor
Maralfalfa bitkisi Napiyer Bitki Ailesine üye, dünya genelinde hayvan kaba yem alanında kullanılan bir ürün. Turhan Kendirli, Türkiye’ye getirdiği ürünün 13 farklı çeşidi üzerinde Ar-Ge yaparak üretimini sağlayan dünyada ilk ve tek kişi. Tarıma adanan bir ömür ve çiftçinin desteklenmesi için üretilen sayısız proje ile geçen yıllar… Tek beklentisi yanlış üretim, dikim ve hasat yöntemleri ile çiftçinin kayıp yaşamaması ve yanlış kişiler ile iş birliğine girmemesi. Maralfalfa bitkisi özellikle damlama yöntemi ile kullanıldığında maddi harcama ve iş gücünün günümüz şartlarının altına gelerek çiftçinin yükünü azaltıyor. Günümüzdeki su kıtlığını hesap edince doğru ürün hayvan yeminde kesinlikle maralfalfa. Yıllardır süregelen toprak defermasyonu (toprağa atılan kimyasal ilaç ve gübreler) ülkemizin genel sorunu oldu. Maralfalfa için hayvan gübresi dışında hiçbir katkı maddesine gerek duyulmuyor. Ek bir maliyet ya da toprağı kirletmek kesinlikle yok. Çelikleme tekniği ile üretilen ürünün muhafazası oldukça kolay ve geleneksel yöntemlerin benzeri. 13 yıl boyunca ürün verebilen, yıl içerisinde yapılan 3 hasat ile muadillerinin açık ara önünde fark oluşturan bir ürün.
Turhan Kendirli, “Motivasyonum bu ülkedeki bu çocuklar ve yeniliklere açık çiftçiler” diyor. Kendirli etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün Sümeyra kızımız burada toplanmamıza vesiledir. İlk iletişime geçtiğimizde şaşkındım ama şimdi gururluyum. Biz geleceğimizi güvence altına almak için tarım alanında projeler geliştirirken, Sümeyra kızımızın yaptığı bu girişim umarım tüm bilinçli çiftçilere ve tarım sektör yöneticilerine örnek olacaktır. Onun küçük kalbinde ailesi ve çiftliğine olan sevgisi, aklında ise bu yaşta aileme nasıl destek olurum bilinci var. Ve ben onun sayesinde bugün burada olmaktan ve ülke tarımında 1 dönümde elde ettiğimiz rekor hasattan onur duyuyor ve kendisine bizleri motive ve teşvik ettiği için teşekkür ediyorum.”
Doğal Üretiliyor, Doğal Olarak Kendisini Haftalarca Koruyor
Maralfalfa bitkisinin bir diğer önemli özelliği de hasat sonrası saklama koşullarının sadeliği ve yüksek form dayanıklılığı. Ürün benzerleri ile kıyaslandığında saklama sürecinde hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymuyor, ayrıca özel bir saklama alanı ya da malzemesine de ihtiyaç duymuyor. 3 aya yakın süreyle açık havada kalabiliyor ve günlük olarak hayvanlara sunulan porsiyonların ilk dökümü ve son dökümü arasında tazelik, kalite ve besin değeri açısından eksilme ya da fark bulunmuyor. Hayvancılıkla uğraşanlar için besi alanlarının yakınında belirlenecek alanlarda yüksek verim ile mikro ekim alanlarında istenilen hedeflere hesaplı bütçeler ile ulaşılabilir. Hayvan yemi satıcıları için de benzer bir piyasa söz konusu; saklama ve nakliye standartlarındaki hesaplı maliyetler ile yüksek kar getirisi bu üründe mevcut.