87’lik delikanlı kapılarını açtı

87’lik delikanlı kapılarını açtı
  • 7 Eylül 2018 17:57

Gazete Ege \ Selcan Şerifaki

 Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı, düzenlenen açılış töreniyle birlikte ziyaretçilerine kapılarını açtı.

87'lik delikanlı kapılarını açtı

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünyanın yaşayan en eski fuarlarından biri burası.. Türkiye’nin de ilk göz ağrısı.. Evet; ilk olmak, öncü olabilmek önemlidir. Ama bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe aktarabilmek de bir o kadar önemlidir. Biz İzmir’de fuarcılığın çıtasını hep yukarı, daha yukarı taşıyoruz. Sadece genel ticaret fuarımızı değil, ihtisas fuarlarımızı da büyütüyoruz. Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuarcılık merkezini İzmir’de kurduk. Adını Fuar İzmir koyduk. Her yıl onlarca fuar düzenliyoruz. Kıtaları, ülkeleri, kültürleri, ırkları, dinleri buluşturarak aynı zamanda evrensel barışa da hizmet ediyoruz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmirlilere verdiği bir görevdir. O yüzden fuarlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz” şeklinde konuştu.

“İzmir, dünyanın en önemli fuarcılık şehirlerinden biridir”

“İddia ediyorum; bugün İzmir, sadece ülkemizin ve yakın coğrafyanın değil, dünyanın en önemli fuarcılık şehirlerinden birisi haline gelmiştir” diyen Kocaoğlu, “Bu başarının altında, güçlü fuarcılık alt yapımız kadar, İzmir’in, tüm insanların bir arada ve barış içinde yaşadığı bir şehir olmasının da büyük payı var. Bu yönüyle İzmir, bugün dünyamızın önemli sorunlarından biri olan şiddet, hoşgörüsüzlük ve çatışmaların yerine “barış ve uzlaşı kültürünü” yerleştirmemizde örnek bir model olarak ortaya çıkmaktadır. İzmir Enternasyonel Fuarı, ülkemizin moral kaynağıdır. Sıcaktır, dost canlısıdır. Kardeşliktir. Ulusların kucaklaşmasıdır. Bir genel ticaret fuarından daha çok, aile buluşması gibidir.” diyerek sözlerini noktaladı.

87'lik delikanlı kapılarını açtı

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, ” Fuarın ilimize ülkemize ve yerli yabancı kuruluşlara faydalı olmasını temenni ediyoruz.  Bu büyük fuar organizasyonun da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarın bu yıl ki teması organizasyona ayrı bir işlevsellik kazandırmaktadır” dedi.

CHP’li Öztrak’tan ekonomi yorumu 

Kılıçdaroğlu’nun Chp’nin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle katılamadığı açılışa Genel Başkanı’n selamını ileterek konuşmasına başlayan Chp Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ise, ülke ekonomisine değinerek, ” Çağımızın gerekliği ile üretime koşmalıyız. İhtiyacımız olan bu. 1,5 milyarlık nüfusa, 58 ülkeye 21 buçuk tirilyonluk bir pazara,4,5 saatlik bir uçuş mesafesindedir. Coğrafi avantajlarımızı kullanmalıyız” diye konuştu.

Bakan’dan Öztrak’a ‘popülizm’ çıkışı

Öztrak’ın ardından kürsüne çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ,  Öztrak’ın sözlerini popülizim olarak değerlendirerek fuarla ilgili duygularını dile getirdi:  “Fuar deyince akla sadece ticaretten ibaret olmadığını İzmir halkının sosyal kültürel faaliyet açısından önemli olduğunu keşfetmiştim. Biraz popülaritesi gerilemiş olsa da eski gücünü kazanmaya devam etmesi beni çok çok sevindiriyor. Konuşmanın güzel olanı kısa olanıdır. İzmir fuarını 30 yıl önceki saf duygularla hatırlamak istiyorum. İzmir fuarının ve açılış töreninin popülizm yapma yeri olmadığını düşünüyorum. İzmir’in Türkiye Cumhuriyeti’ne kattığı bir olma güçlü olma duygusuyla fuarın  sürmesini diliyorum.”

87'lik delikanlı kapılarını açtı

Yıldırım’dan İzmir’e övgü

Meclis Başkanı ve İzmir milletvekili Binali Yıldırım, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ tezahüratları ile kürsüye çıktı. Yıldırım, konuşmasına, “Ülkemize ekonomiden katkı sağlayan İEF’nin açılışı vesilesiyle sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Güzel İzmir” diyerek başladı.

İEF’nin tarihi ile ilgili bilgi veren Yıldırım, “İzmir’i cazibe merkezi haline getiren fuarcılık faaliyetlerinin başlatılması ve devam etmesine katkısı olan M. Kemal Atatürk ve Behçet Uz olmak üzere herkesi saygıyla anıyorum. Bağımsız bir şekilde varlığına devam etmesi de iktisadi bağımsızlıktır. Uluslararası antlaşma ile neticelenmeden İktisat Kongresi toplanmıştır. Atılması gereken adımlar tedbirler İzmir’de görüşülmüştür Ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalanması 15 yıl cepheden yorulan aziz milletimizi yaşatmak üzere toplanan kongre 2 hafta sürdü. Sanayici, işçi çiftçi olmak üzere binlerce kişinin toplandığı  kongrede  ülkenin yol haritası tespit edildi. İzmir İktisat Kongresi’nin 2. ne yazık ki 1981 yılında toplanabildi. Yapılması gerekenleri görüşülmek üzere 5 kez yapılmıştır. Fakat ticari ve sosyal amaçlı gerçekleştirilen İzmir Fuarı  86 kez  gerçekleşmiştir. Üretimi teşvik ederek yerli malı özendirmek amacıyla gerçekleştirilen fuarın 87.sini bugün açıyoruz. hayırlı uğurlu olsun.”

Çağı yakalama ve yenilik vurgusu

Meclis Başkanı Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde mutlak bağımsızlıktan söz etmek mümkün değil. siyasi bağımsızlığının şartının ekonomik bağımsızlık olduğu da gerçek. Bunun olmadığı yerde dayatmalara maruz kalmanız kaçınılmaz soğuk savasın sona erdiğinden itibaren tüm dünya değişime gitmiş. Birçok yeni devlet dünya sahnesine girmiştir. Orta Asya’daki kardeş cumhuriyetler balkanlardaki ülkeler, bağımsızlıklarını kazanarak birleşik milletler üyesi ülkeler arasına girmiştir sevindiğimiz bu tablo bizimle birlikte birçok ülkeye yeni fırsatlar açmıştır.

Bu haber ilgini çekebilir ->   Buca Belediyesi, okullarda yaşanan temizlik sorununa el attı

Zaman zaman istikrarsızlık nedeniyle krizlerle geçirmiş ve zamanı etkin kullanamamıştır. Türkiye’nin 200o’li yıllarla birlikte kriz sonrası ekonomisi büyümeye ihracatı artmaya devam etmiştir.  Bakan ve Başbakanlık dönemlerinde alt yapı konusunda çok önemli bir mesafe kaydettik. 54 ülkeye ulaşabilmek konusunda iyi bir yerdedir. Önemli olan bu pazara ithal edebilmeniz erişe-bilmenizdir. Türkiye bunu başarmıştır. kara yolları demir yollarında bu atılımı gerçekleştirmiş olmanın avantajını kullanmaktadır. Alt yapı yetersizliğimiz söz konusu değildir. Ekonomimiz daha da dinamik hale gelmiştir. 36 milyar dolardan 160 milyar doların üstüne çıkılmıştır. Türkiye kapasitesinin arttığı açıkça görülmektedir. Bunu yeterli görmemeliyiz. Türkiye’nin kapasitesi daha fazla olmalıdır. Artık emek yol üretimden bilgiye dayalı teknolojik gelişim ağırlıklı teknolojiye geçiş başlamıştır. Bu durum maliyetleri rekabeti istihdamı da çok yakından etkilemektedir. Gelişen dünya ile rekabet için bilgi ve teknolojiye sahip olmaktan başka yol yoktur. gençlerimizi bilgi ve teknolojiyle,  yoğun eğitime yönlendirmeliyiz. Yenilikçilik çağına başlıyoruz. bunu asla unutmayalım. Fatih’in İstanbul’u fethetmesi kadar önemli bir durumdur. Sürekli yenlik ve araştıra geliştirme gereklidir. Yenilikçilik devletlerin politikalarını dahi belirleyecek duruma gelmektedir. Hepimizin bu değişme ayak uydurma zorunluluğu vardır.”

“Sızlanarak ekonomik sıkıntıları aşamayız”

Yıldırım, Türkiye’nin ekonomik sıkıntıda olduğunu dile getirerek, “Ekonomik sıkıntı yaşadığımızı gerçek, her baharın bir kışı vardır. Ekonomimizde de kış mevsimi var. Ancak bu zorlukları sızlanarak şikayet ederek aşamayız Yada siyasi eleştirilerle geçemeyiz. aynı gemideyiz burada ümidini bu ülkeye bağlamış milyarlarca kardeşimiz var. Ne düşünüyor ve söylüyorsak onları da dikkate alacağız. Türkiye bununda üstesinden gelecektir. Milletimiz rahat olsun. Sen ben demeden biz olarak bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Tekrar edilmemesi içinde tedbirlilerin köklü alınması gerekiyor. Millileşme ve yerlileşmek önemli. Dün büyük bir memnuniyetle ifade etmek isteri ki tamamen yerli mühendislerin aklıyla helikopterimizi ürettik ve ilk uçuşunu başarıyla tamamladı” şeklinde konuştu.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından protokol İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış kurdelesini İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde kesti.

Enternasyonel Fuarı’nda bizi neler bekliyor?

 

 Partner Ülke Sırbistan, Odak Ülke Hindistan, Ana Temanın ise “Teknoloji” olduğu 87. İEF 16 Eylül tarihine kadar devam edecek.

 

  1. İzmir Enternasyonal Fuarı, on gün boyunca ticaretin yanı sıra kültür ve sanatın da merkezi olacak. Birbirinden ünlü isimlerin yer alacağı Çim Konserleri, Rock Sahnesi, tiyatro, dans gösterileri, Mogambo Caz Geceleri ve birbirinden özel etkinlerle Fuar ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı. İzmir başta olmak üzere, yurt içi ve dışından misafirlerini 16 Eylül Pazar gecesine kadar ağırlayacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı, yapılacak ticari anlaşmaların yanında, kültür, sanat ve eğlencenin de merkezi olacak. Ana Sponsoru Folkart, İnovasyon Ana Sponsoru Vestel ve Etkinlik Sponsoru Migros olan İzmir Enternasyonal Fuarı, Ana Teması “Teknoloji” ile son teknolojik gelişmeleri İzmir’de buluşturacak.

 

Partner ülke Sırbistan

Bu yıl Partner Ülke olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’nın konuğu olan Sırbistan, 4 No’lu Hol’de teknoparkları, telekomünikasyon teknolojileri, gıda ürünleri ile teknolojileri, yapı ve yapı sektörü teknolojileri gibi ürün gruplarıyla 20’ye yakın firmayla yer aldı. Teknoparklar görme engelliler için özel eldiven, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir mobil cihazlar ile teknolojik çalışmalarını fuarda sergileyecek. Firmalar; üç boyutlu teknolojiler, akıllı kapalı alan bitkileri, turizm organizasyonlarıyla fuarda bulunuyor. Sırbistan ile Türkiye arasında 2017 yılında 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin, yapılan anlaşmalar sonrasında 2 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.