Yeşil Seferberliği

Yeşil Seferberliği
  • 14 Nisan 2016 08:05

2016 yılında 35 bin ağaç ve 6 milyon bitkiyi toprakla buluşturmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 yılda 1.5 milyondan fazla ağaç, 50 milyon da bitki dikti.

Kentin daha yeşil bir dokuya kavuşması için başta İnciraltı ve Sasalı olmak üzere farklı noktalarda kent ormanları oluşturan, Kadifekale örneğinde olduğu gibi kent merkezinde ağaçlandırma çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘yeşil seferberliği’nde 11 yılda yaklaşık 50 milyon adet bitkiyi toprakla buluştururken, 1 milyon 536 bin adet de ağaç dikimi gerçekleştirdi.

 

Kent ormanları büyüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece Portakal Vadisi, Adatepe, Emek Mahallesi, Evka 1, Kadifekale, Yeşildere, Asarlık, Erzene Mahallesi, Balatçık, Ayrancılar, Egekent, Seyrek, Ulukent, Bademler, Yelki, Uzundere, Sasalı ve Kırıklar’da 4 milyon 500 bin metrekareden fazla alanda oluşturulan kent ormanlarına 144 bin 508 ağaç ile 54 bin 987 çalı bitkisi dikti. Şehir merkezi ve yakın çevresinde on binlerce fidanın dikimiyle oluşturulan kent ormanları, İzmirliler için alternatif dinlenme alanlarına dönüşerek büyük rağbet gördü.

Evka-2, Örnekköy, Doğançay, Evka-4, Menemen Hıdırtepe ve Süleymanlı Mahallesi, Koyundere ve Evka-7’deki toplam yaklaşık 2 milyon metrekare alan ile Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda ise yeni kent ormanları oluşturulması yönünde çalışmalar devam ediyor.

1.5 milyon ağaç

Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı ve kent ormanlarıyla birlikte 556 bin ağaç diktiği ‘yeşil seferberliğine’ destek veren İZSU Genel Müdürlüğü tarafından da 640 hektarlık Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda 180 bini 2015 yılında olmak üzere 980 bin yeni fidan dikimi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı ise kent genelinde 28 bin adedi 2015 yılında olmak üzere, 11 yılda toplam 556 bin 832 ağaç dikimi gerçekleştirdi.  Büyükşehir Belediyesi’nin İZSU ile birlikte diktiği toplam ağaç sayısı 1 milyon 537 bin adete ulaştı.

Büyükşehir Belediyesi 2016 sonuna kadar 35 bin adet ağaç, 400 bin adet çalı bitkisi, 5 milyon 300 bin adet mevsimlik çiçek, yer örtücü ve sarılıcı bitki ile 160 bin adet soğanlı bitki dikimi yapmayı planlıyor. İZSU ise Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’ndaki mevcut ağaçlandırma sahasını 60 hektardaha genişletmeyi hedefliyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Sosyal medyadaki mutluluk pozları gerçek mi yoksa gerçeklikten kaçış mı?

Yeşil alan miktarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla son 11 yılda kente 8 milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandırıldı. Yaklaşık 50 milyon bitki toprakla buluştu. Bakımı yapılan yeşil alan miktarı 15 milyon metrekareyi aştı. İnciraltı ve Sasalı Kent Ormanlarıyla şehrin iki yakası doğal güzelliklere kavuşturulurken kent merkezindeki Kadifekale’de yıkılan gecekondulardan boşalan alan, kent ormanı olarak taçlandırıldı.

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Bayraklı Ord. Prof.  Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, Homeros Vadisi, Çiğli Yeni Mahalle Parkı, Koyundere Cumhuriyet Parkı, Karşıyaka Demirköprü Parkı, Hıfzıssıhha Eski Metro Şantiye Alanı (Özdemir Sabancı Parkı), Ege Mahallesi Parkı, Urla Kum Denizi, Yeni Foça Kent Meydanı, Kaynaklar Meydanı ve yeniden düzenlenen Hasanağa Bahçesi, Kordon – Pasaport- Konak-Karataş ve Göztepe Sahil Şeridi, Teleferik, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Parkı, Buca Kemal Sunal Parkı, Naldöken Parkı, Çiğli Fakir Baykurt Parkı, Bornova Zümrütevler ve Bayraklı Şehit Hakan Ünal Parkı da İzmirlilere kent ortasında doğayla kucaklaşma olanağı sunuyor. Kent genelinde, ilçeler dahil 64 milyon metrekareden fazla yeşil alan bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.