Utanç Rakamları!

Utanç Rakamları!
  • 27 Ocak 2016 12:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, şiddet ve ihmal olaylarının hedefi olan çocukların korunması amacıyla son yıllara ait acı verilerle üyesi olduğu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu. Altıok, şiddet sonucu 2014’te 627, geçen yıl kasım ayına kadar 617 çocuğun öldürüldüğünü veya hoyratlık, ihmal sonucu yaşamını yitirdiği vurguladı.

Çocuklara Yönelik Yaşam Hakları İhlalleri başlığıyla sürekli çalışacak bir alt komisyon kurulmasını isteyen Altıok, başvurusunda şunları kaydetti:
“Türkiye’de 2014 yılında toplumsal olaylarda, yargısız infazla veya kamu görevlilerinin ihmali sebebiyle 38 çocuk ölmüştür. Devletin önlem almadığı; gruplar arası kavga, çocuk evlilikleri, şiddet, silahlanma, intihar, ihmal, iş cinayetleri afetlerde 548 çocuk ölmüştür. Buna ölen ve kayıt altına alınabilen mülteci çocukları da eklediğimizde sayı 589’a çıkmaktadır.

HER YIL ARTIYOR

2015 raporlaması ise henüz tamamlanmamıştır. İnsan Hakları Derneği’nin 1 Ocak 2015-20 Kasım 2015 tarihleri arasında çocuk hakkı ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’de toplam 3 bin 861 çocuğun hak ihlali yaşadığı, 617 çocuğun yaşamını yitirdiği, yıl boyunca yaralanan çocuk sayısının bin 750 olduğu, 70 çocuğun ise kaybolduğu yer almıştır. Türkiye’de 2010’da 78 bin 438, 2011’de 88 bin 582, 2012’de 111 bin 857, 2013’te 121 bin 717 ve 2014’de 131 bin 172 çocuk şiddete maruz almıştır.

UMUTSUZLUK, YABANCILAŞMA

Ülkelerin çağdaşlık düzeyleri çocuk ve gençlere verilen değerle koşuttur. Türkiye BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990 yılında imzalayarak her bir çocuğun hak ve özgürlüklerini her koşulda koruma ve yerine getirme yükümlülüğünü kabul etmiştir. Ancak ne yazık ki bugün ülkemizde çocuk ve gençlere çok hoyrat davranan, şiddet ve ihmal onarılamaz sonuçlar doğurmaktadır. Durumun iyiye gittiğine dair herhangi gelişme söz konusu değildir. Bugün içinden geçtiğimiz sürecin ise bir iç çatışma süreci olduğu açıktır. Savaşa, çatışma ortamına doğrudan ya da dolaylı maruz kalan çocuklar kaygı, üzüntü, öfke, güven kaybı, çaresizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha birçok baş edilmesi zor duygular yaşıyor; bu durum çocukların fizyolojik, psikolojik, sosyal ve toplumsal gelişimini etkiliyor.

HER DAVADA CEZA İNDİRİMİ

22 Temmuz Suruç katliamından sonra yaşanan çatışmalarda hastaneye gidemeyen, kolluk kuvvetlerinin doğrudan hedefi olan ve aralarında henüz annesinin karnındayken ölen 55 çocuk bulunmaktadır. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu bölgede eğitim durmuş, sağlık hizmetlerine erişim engellenmiş, halk göçe zorlanmış vaziyettedir. Bu durumdan da en fazla çocuklar etkilenmektedir. Kız çocuklarına yönelik tecavüz vakalarında ceza indirimi neredeyse her davada görülmekte, bizzat kamu görevlilerinin karıştığı toplu tecavüz haberlerini her gün bir biçimde basından takip etmekteyiz.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  FOÇA’NIN GÜZELLİKLERİ FOTOĞRAFA YANSIDI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.