TSK’dan “Fırat Kalkanı” Harekatı

TSK’dan “Fırat Kalkanı” Harekatı
  • 24 Ağustos 2016 14:02

Türkiye sabah 04.00’te Cerablus’taki IŞİD hedeflerine yönelik operasyon başlattı. “Fırat Kalkanı” adı verilen operasyon kapsamında tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldı. Atışların devam ettiği, havada bulunan iki F-16’nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu öğrenildi. Sınırdan gelen son habere göre de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdiği bildirildi. Özgür Suriye Ordusu ilk hedef olan sınırın 3 kilometre içindeki Keklice köyünü ele geçirdi…

Hürriyet muhabiri Uğur Ergan’ın verdiği bilgiye göre Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye girdi. Askeri kaynaklar Türk tanklarının Suriye’ye giriş yaptığını ve IŞİD hedeflerini vurmaya başladığını bildirdiler. Tanklarla  birlikte ÖSO mensuplarının da Suriye’ye girdiği iddia ediliyor. Tanklar, IŞİD hedeflerini vuruyor. Top atışları da devam ediyor.

Dakika dakika harekat…

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04.00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı.

Saat 04.05’de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı.

Saat 05.45’te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. 63 hedefe 224 atış yapıldı.

İlk hava harekatı, saat 06.08’de gerçekleşti. Saat 06.10 ve 06.30’da da hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

Saat 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetleri’nce vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

Saat 09.00’da askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef imha edildi.

Saat 09.14’te Cerablus’tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştü.

09.48’de harekatın adı açıklandı: Fırat Kalkanı

Saat 10.09’da İçişleri Bakanı Efkan Ala, ”Bu bölgede Türkiye’ye yönelik artık yakın tehlike değil açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 havan mermisi attılar Karkamış’a, bugün bir tane attılar, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye’yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur. Türkiye’nin en meşru hakkıdır, yetkisidir, bu çerçevede faaliyetleri devam etmektedir. Aldığımız inisiyatif bölgede devam etmektedir. Ne zamana kadar? Bu tehdit ortadan kalkıncaya kadar, sınırımızdaki terör tehdidi ortadan kalkıncaya kadar” açıklamasını yaptı.

Saat 10.25’te 81 hedefe 294 atış yapıldı. Atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16’nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

Saat 10.41’de ABD’li bir yetkiliden ”Harekata havadan koruma sağlayacağız” açıklaması geldi.

Saat 11.02’de sınırda çatışma yoğunlaştı. Tanklar, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  EFES SELÇUK TURİZM SEZONUNA ERKEN GİRİŞ YAPTI

Saat 11.25’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, ”Şu anda ne yazık ki Suriye’den ülkemize, Gaziantep, Kilis ve tüm bu bölgelere yapılan bu tür saldırılar artık işi bir yere kadar getirdi. Artık son, dedik ki ‘bu iş burada noktalanması lazım’ ve bu sabah 04.00 itibarıyla süreç başladı. Artık bu işi çözmemiz gerekiyor. Birileri meydan okuyorlar, ‘Suriye Türkiye için şöyle olacak, böyle olacak’ diye. Onlara ben buradan sesleniyorum, siz ne olacağınızın hesabını yapın” açıklaması geldi.

Saat 11.30’da askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice Köyü’ne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

Saat 12.02’de bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Özgür Suriye Ordusu sınırı geçti” dedi.

Anadolu Ajansı (AA) saat 13.02’de ÖSO’nun, Türkiye sınırına 3 kilometre mesafedeki Keklice Köyü’nü IŞİD’den aldığı haberini geçti.

BORDO BERELİLER SURİYE’DE
TSK özel kuvvetleri unsurları, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD’in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU DA KARADAN İLERLİYOR
Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD’le çatışıyor.

RUSYA’YA BİLGİ VERİLDİ
Cerablus’a düzenlenen askeri harekat ile ilgili Rusya’ya bilgi verildi.

Askeri harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.
Terör örgütü IŞİD ile aktif mücadele eden TSK’nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA
Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır.”

Operasyonun iki hafta yani 15 gün sürmesi öngörülüyor. Bu süre içinde IŞİD unsurlarının tümüyle Cerablus’tan çıkarılması ve Rakka’ya çekilmesi hedefleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.