Sürücüleri ilgilendiren örnek karar!

Sürücüleri ilgilendiren örnek karar!
  • 16 Ocak 2016 15:09

İzmir’de emekli işçi Ümit Türker, vize yaptırmak istediği aracına hatalı park etmekten 6 kez ceza yazıldığını öğrenince, hukuk mücadelesi başlattı. Araştırmalarında, ceza tebligatlarının trafikte kayıtlı olan ancak, 9 yıl önce taşındığı adrese gittiğini fark eden Türker, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki adresle ilgili değişiklikleri gerekçe gösterip, itirazda bulundu. İtirazı yerinde bulan hakim, Türker’in ödediği trafik cezalarının faizlerinin iadesine karar verdi. Türker, İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl, 1994 model otomobiline vize yaptırmak için araç muayene istasyonuna giden emekli işçi Ümit Türker, kendisine ‘Hatalı park etmek’ suçundan kendisine 6 kez ceza yazıldığını, bunları ödemediği için işlemlerin yapılamayacağı yanıtını aldı. Hatalı park yeri cezalarını faizleriyle ödeyen Ümit Türker, daha sonra bu konuda araştırma yaptı. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne giden Ümit Türker, cezalarla ilgili kendisine tebligat yapılmadığına dair itirazda bulununca, ödeme bildirimlerinin, 9 yıl önce taşındığı adrese gönderildiğini öğrendi. Karayolları Trafik Kanunu’nu incelediğinde 2003 yılında, araçla ilgili bildirimler için, ‘Sahibinin kayıtlardaki son adresine yapılması gerektiği’ değişikliği yapıldığını belirledi. Türker bu yönde yaptığı itirazla birlikte dava açtı.

“CEZALAR SON ADRESE GÖNDERİLMELİ”
Ümit Türker’in itirazını yerinde bulan İzmir 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği, yapılan değişiklikler doğrultusunda, araçların plakalarına yazılan cezaların, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki yere yapılması gerektiğini, ayrıca cezalar için ödenen faizin de iadesine karar verdi. Trafik cezalarıyla ilgili bir ilk olma özelliğini taşıdığı öne sürülen karar sonrasında Ümit Türker, faizi geri almak için başvurularını tamamladı.

“BAKANLIK GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMALI”
Bu kararın diğer sürücüler için de örnek oluşturacağını belirten Ümit Türker, şöyle dedi: “Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, kendilerine böyle bir düzenleme bilgisi gelmediği için eski sistemden bildirimlerini sürdürüyor. Mahkeme kararı artık örnek niteliği taşıyor. Benim gibi milyonlarca sürücü ceza yazıldığından habersiz olarak araçlarını kullanıyor. Bunun için İçişleri Bakanlığı’nın bir düzenleme yapması lazım. Çünkü bir insanın hangi adreste oturduğunu onlardan daha iyi bilen olmayacaktır. Bunun için de verilen cezalar, kişinin kayıtlarda bildirdiği son adrese gönderilmeli.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca'da Doğaya ve Yeşile Yatırım Yapılacak
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.