‘Siyaset müdahale etmemeli’

‘Siyaset müdahale etmemeli’
  • 15 Kasım 2019 12:17

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege Ekonomik Forumu’nda kentsel dönüşümü anlattı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye’de kentsel dönüşümün sağlıklı yapılabilmesi için yasal çelişkilerin giderilmesi ve siyasetin bu sürece müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı.

Ege Ekonomik Forumu’nun “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumunda konuşan Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümle ilgili ülkemizde 5393 ve 6306 sayılı olmak üzere iki ayrı yasa bulunduğunu anımsattı. Bu iki yasanın birbiriyle çeliştiğini ve sorunun giderilmesi için birleştirilmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Selvitopu, “Bu da yetmez! Kamulaştırma, imar yasalarıyla da uyumun sağlanması gerekir” dedi.

Türkiye’de “yerinde dönüşüm” kavramının ilk kez İzmir’de uygulanmaya başlandığını ve artık yasal mevzuata girdiğini belirten Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm, bölgedeki kültürel zenginlikleri, sosyal dokuyu dikkate almalıdır. Bu nedenle uzlaşıyı temel alan bir anlayışla yapılmalıdır. İlkeleri olmalıdır. Ayrıca bütüncül bir bakış açısı gereklidir. Kentin genelini kapsayan planlarla uyumlu, şeffaf ve sürdürülebilir olmalıdır. Halkın, meslek örgütlerinin, üniversitelerin katılımı çok önemlidir. Eğer bu ilkeleri gözetmiyorsanız, kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz demektir. O da farklı bir noktaya gider. Nitekim Türkiye’de çok sayıda yanlış örnekleri var.”

‘Siyaset müdahale etmemeli’

EN BÜYÜK ALAN KARABAĞLAR’DA

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanının 2 bin 700 hektarla Karabağlar’da olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, bunun 540 hektarını 2012 yılında “riskli” ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen süreçte sağlıklı ve somut bir adım atmadığını vurguladı. Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümün odağında mutlaka belediyelerin olması gerektiğini de şu sözlerle anlattı:

“Yerel yönetimler olmadığı sürece uzlaşı noktalarında sıkıntılar doğmaktadır. Türkiye’nin en büyük dönüşüm hektarı Karabağlar’da. Biz de geçen süreçte plan revizyonlarını yaparak, kentin modernleşmesi için gerekli altlığı hazırladık. Hedefimiz bu planları hayata geçirmek. Çok iyi plan yaparsanız ama uygulanmadığı sürece bir anlamı kalmaz. Türkiye’de ne yazık ki uygulamayla ilgili yasalarda çok ciddi sıkıntılar var. Bunların giderilmesi gerekir. Giderildiği takdirde kentlerimizin gelişmemesi, dönüşmemesi, değişmemesi hiçbir neden yoktur. Bir önceki oturumda tarım kesimi temsilcileri, sektöre siyaset karışmasından yakındı. Kentsel dönüşüme de siyaset kurumu müdahale etmemelidir. Olması gerekeni hep birlikte gerçekleştirmek durumundayız. Aksi durumda gelecek kuşaklara kötü bir miras bırakmış olacağız.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Deniz Doğan, gençlerle buluştu ve projelerini anlattı

Moderatörlüğünü Şehir Plancısı A. Faruk Göksu’nun üstlendiği oturumda, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Konak Belediye Başkanı Abdul Batur ve Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da söz aldı.

‘Siyaset müdahale etmemeli’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.